\left\{ \begin{array} { l } { \frac { x - y } { 2 } - \frac { y } { 3 } = 1 } \\ { \frac { 2 x + y } { 2 } = y } \end{array} \right.
Gjej x, y
x=-\frac{6}{7}\approx -0.857142857
y = -\frac{12}{7} = -1\frac{5}{7} \approx -1.714285714
Grafiku
Share
Kopjuar në clipboard
3\left(x-y\right)-2y=6
Merr parasysh ekuacionin e parë. Shumëzo të dyja anët e ekuacionit me 6, shumëfishin më të vogël të përbashkët të 2,3.
3x-3y-2y=6
Përdor vetinë e shpërndarjes për të shumëzuar 3 me x-y.
3x-5y=6
Kombino -3y dhe -2y për të marrë -5y.
x+\frac{1}{2}y=y
Merr parasysh ekuacionin e dytë. Pjesëto çdo kufizë të 2x+y me 2 për të marrë x+\frac{1}{2}y.
x+\frac{1}{2}y-y=0
Zbrit y nga të dyja anët.
x-\frac{1}{2}y=0
Kombino \frac{1}{2}y dhe -y për të marrë -\frac{1}{2}y.
3x-5y=6,x-\frac{1}{2}y=0
Për të zgjidhur një çift ekuacionesh duke përdorur zëvendësimin, në fillim zgjidh njërin prej ekuacioneve për njërën prej ndryshoreve. Më pas zëvendësoje rezultatin për atë ndryshore në ekuacionin tjetër.
3x-5y=6
Zgjidh njërin prej ekuacioneve dhe gjej x duke veçuar x në anën e majtë të shenjës së barazimit.
3x=5y+6
Mblidh 5y në të dyja anët e ekuacionit.
x=\frac{1}{3}\left(5y+6\right)
Pjesëto të dyja anët me 3.
x=\frac{5}{3}y+2
Shumëzo \frac{1}{3} herë 5y+6.
\frac{5}{3}y+2-\frac{1}{2}y=0
Zëvendëso x me \frac{5y}{3}+2 në ekuacionin tjetër, x-\frac{1}{2}y=0.
\frac{7}{6}y+2=0
Mblidh \frac{5y}{3} me -\frac{y}{2}.
\frac{7}{6}y=-2
Zbrit 2 nga të dyja anët e ekuacionit.
y=-\frac{12}{7}
Pjesëto të dyja anët e ekuacionit me \frac{7}{6}, që është njëlloj sikur t'i shumëzosh të dyja anët me të anasjelltën e thyesës.
x=\frac{5}{3}\left(-\frac{12}{7}\right)+2
Zëvendëso y me -\frac{12}{7} në x=\frac{5}{3}y+2. Meqë ekuacioni që përftojmë përmban vetëm një ndryshore, mund ta gjesh x menjëherë.
x=-\frac{20}{7}+2
Shumëzo \frac{5}{3} herë -\frac{12}{7} duke shumëzuar numëruesin herë numëruesin dhe emëruesin herë emëruesin. Më pas thjeshtoje thyesën në kufizat më të vogla nëse është e mundur.
x=-\frac{6}{7}
Mblidh 2 me -\frac{20}{7}.
x=-\frac{6}{7},y=-\frac{12}{7}
Sistemi është zgjidhur tani.
3\left(x-y\right)-2y=6
Merr parasysh ekuacionin e parë. Shumëzo të dyja anët e ekuacionit me 6, shumëfishin më të vogël të përbashkët të 2,3.
3x-3y-2y=6
Përdor vetinë e shpërndarjes për të shumëzuar 3 me x-y.
3x-5y=6
Kombino -3y dhe -2y për të marrë -5y.
x+\frac{1}{2}y=y
Merr parasysh ekuacionin e dytë. Pjesëto çdo kufizë të 2x+y me 2 për të marrë x+\frac{1}{2}y.
x+\frac{1}{2}y-y=0
Zbrit y nga të dyja anët.
x-\frac{1}{2}y=0
Kombino \frac{1}{2}y dhe -y për të marrë -\frac{1}{2}y.
3x-5y=6,x-\frac{1}{2}y=0
Vendos ekuacionet në formën standarde dhe më pas përdor matricat për të zgjidhur sistemin e ekuacioneve.
\left(\begin{matrix}3&-5\\1&-\frac{1}{2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}6\\0\end{matrix}\right)
Shkruaj ekuacionet në formë matrice.
inverse(\left(\begin{matrix}3&-5\\1&-\frac{1}{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}3&-5\\1&-\frac{1}{2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&-5\\1&-\frac{1}{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}6\\0\end{matrix}\right)
Shumëzo majtas ekuacionit me matricën e kundërt të \left(\begin{matrix}3&-5\\1&-\frac{1}{2}\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&-5\\1&-\frac{1}{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}6\\0\end{matrix}\right)
Prodhimi i një matrice me të kundërtën e saj është matrica e identitetit.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&-5\\1&-\frac{1}{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}6\\0\end{matrix}\right)
Shumëzo matricat në anën e majtë të shenjës së barazimit.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{\frac{1}{2}}{3\left(-\frac{1}{2}\right)-\left(-5\right)}&-\frac{-5}{3\left(-\frac{1}{2}\right)-\left(-5\right)}\\-\frac{1}{3\left(-\frac{1}{2}\right)-\left(-5\right)}&\frac{3}{3\left(-\frac{1}{2}\right)-\left(-5\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}6\\0\end{matrix}\right)
Për matricën 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right), matrica e anasjelltë është \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), kështu që ekuacioni i matricës mund të rishkruhet si problem i shumëzimit të matricave.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{1}{7}&\frac{10}{7}\\-\frac{2}{7}&\frac{6}{7}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}6\\0\end{matrix}\right)
Bëj veprimet.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{1}{7}\times 6\\-\frac{2}{7}\times 6\end{matrix}\right)
Shumëzo matricat.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{6}{7}\\-\frac{12}{7}\end{matrix}\right)
Bëj veprimet.
x=-\frac{6}{7},y=-\frac{12}{7}
Nxirr elementet e matricës x dhe y.
3\left(x-y\right)-2y=6
Merr parasysh ekuacionin e parë. Shumëzo të dyja anët e ekuacionit me 6, shumëfishin më të vogël të përbashkët të 2,3.
3x-3y-2y=6
Përdor vetinë e shpërndarjes për të shumëzuar 3 me x-y.
3x-5y=6
Kombino -3y dhe -2y për të marrë -5y.
x+\frac{1}{2}y=y
Merr parasysh ekuacionin e dytë. Pjesëto çdo kufizë të 2x+y me 2 për të marrë x+\frac{1}{2}y.
x+\frac{1}{2}y-y=0
Zbrit y nga të dyja anët.
x-\frac{1}{2}y=0
Kombino \frac{1}{2}y dhe -y për të marrë -\frac{1}{2}y.
3x-5y=6,x-\frac{1}{2}y=0
Për të zgjidhur nëpërmjet eliminimit, koeficientet e njërës prej ndryshoreve duhet të jenë të njëjtë në të dyja ekuacionet në mënyrë që ndryshorja të thjeshtohet kur një ekuacion të zbritet nga tjetri.
3x-5y=6,3x+3\left(-\frac{1}{2}\right)y=0
Për ta bërë 3x të barabartë me x, shumëzo të gjitha kufizat në secilën anë të ekuacionit të parë me 1 dhe të gjitha kufizat në secilën anë të ekuacionit të dytë me 3.
3x-5y=6,3x-\frac{3}{2}y=0
Thjeshto.
3x-3x-5y+\frac{3}{2}y=6
Zbrit 3x-\frac{3}{2}y=0 nga 3x-5y=6 duke zbritur kufizat e ngjashme në secilën anë të shenjës së barazimit.
-5y+\frac{3}{2}y=6
Mblidh 3x me -3x. Shprehjet 3x dhe -3x thjeshtohen, duke e lënë ekuacionin vetëm me një ndryshore që mund të gjendet.
-\frac{7}{2}y=6
Mblidh -5y me \frac{3y}{2}.
y=-\frac{12}{7}
Pjesëto të dyja anët e ekuacionit me -\frac{7}{2}, që është njëlloj sikur t'i shumëzosh të dyja anët me të anasjelltën e thyesës.
x-\frac{1}{2}\left(-\frac{12}{7}\right)=0
Zëvendëso y me -\frac{12}{7} në x-\frac{1}{2}y=0. Meqë ekuacioni që përftojmë përmban vetëm një ndryshore, mund ta gjesh x menjëherë.
x+\frac{6}{7}=0
Shumëzo -\frac{1}{2} herë -\frac{12}{7} duke shumëzuar numëruesin herë numëruesin dhe emëruesin herë emëruesin. Më pas thjeshtoje thyesën në kufizat më të vogla nëse është e mundur.
x=-\frac{6}{7}
Zbrit \frac{6}{7} nga të dyja anët e ekuacionit.
x=-\frac{6}{7},y=-\frac{12}{7}
Sistemi është zgjidhur tani.
Shembuj
Ekuacioni quadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekuacioni linear
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrica
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ekuacioni i njëkohshëm
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferencimi
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrimi
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limitet
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}