Preskoči na glavno vsebino
Rešitev za z
Tick mark Image

Podobne težave pri spletnem iskanju

Delež

z^{2}-iz-1=0
Vse enačbe v obliki ax^{2}+bx+c=0 lahko rešite s formulo za reševanje kvadratnih enačb: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formula za reševanje kvadratnih enačb ponudi dve rešitvi: eno, če je ± seštevanje, in drugo, če je odštevanje.
z=\frac{i±\sqrt{\left(-i\right)^{2}-4\left(-1\right)}}{2}
Ta enačba je v standardni obliki: ax^{2}+bx+c=0. Vstavite 1 za a, -i za b in -1 za c v formulo za reševanje kvadratnih enačb \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
z=\frac{i±\sqrt{-1-4\left(-1\right)}}{2}
Kvadrat števila -i.
z=\frac{i±\sqrt{-1+4}}{2}
Pomnožite -4 s/z -1.
z=\frac{i±\sqrt{3}}{2}
Seštejte -1 in 4.
z=\frac{\sqrt{3}+i}{2}
Zdaj rešite enačbo z=\frac{i±\sqrt{3}}{2}, ko je ± plus. Seštejte i in \sqrt{3}.
z=\frac{\sqrt{3}}{2}+\frac{1}{2}i
Delite i+\sqrt{3} s/z 2.
z=\frac{-\sqrt{3}+i}{2}
Zdaj rešite enačbo z=\frac{i±\sqrt{3}}{2}, ko je ± minus. Odštejte \sqrt{3} od i.
z=-\frac{\sqrt{3}}{2}+\frac{1}{2}i
Delite i-\sqrt{3} s/z 2.
z=\frac{\sqrt{3}}{2}+\frac{1}{2}i z=-\frac{\sqrt{3}}{2}+\frac{1}{2}i
Enačba je zdaj rešena.
z^{2}-iz-1=0
Kvadratne enačbe, kot je ta, lahko rešite z dopolnjevanjem do popolnega kvadrata. Za dopolnjevanje do popolnega kvadrata morate enačbo najprej pretvoriti v obliko x^{2}+bx=c.
z^{2}-iz-1-\left(-1\right)=-\left(-1\right)
Prištejte 1 na obe strani enačbe.
z^{2}-iz=-\left(-1\right)
Če število -1 odštejete od enakega števila, dobite 0.
z^{2}-iz=1
Odštejte -1 od 0.
z^{2}-iz+\left(-\frac{1}{2}i\right)^{2}=1+\left(-\frac{1}{2}i\right)^{2}
Delite -i, ki je koeficient člena x, z 2, da dobite -\frac{1}{2}i. Nato dodajte kvadrat števila -\frac{1}{2}i na obe strani enačbe. S tem korakom boste levo stran enačbe pretvorili v popolni kvadrat.
z^{2}-iz-\frac{1}{4}=1-\frac{1}{4}
Kvadrat števila -\frac{1}{2}i.
z^{2}-iz-\frac{1}{4}=\frac{3}{4}
Seštejte 1 in -\frac{1}{4}.
\left(z-\frac{1}{2}i\right)^{2}=\frac{3}{4}
Faktorizirajte z^{2}-iz-\frac{1}{4}. Če je x^{2}+bx+c kvadrat, ga lahko vedno faktorizirate kot \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(z-\frac{1}{2}i\right)^{2}}=\sqrt{\frac{3}{4}}
Uporabite kvadratni koren obeh strani enačbe.
z-\frac{1}{2}i=\frac{\sqrt{3}}{2} z-\frac{1}{2}i=-\frac{\sqrt{3}}{2}
Poenostavite.
z=\frac{\sqrt{3}}{2}+\frac{1}{2}i z=-\frac{\sqrt{3}}{2}+\frac{1}{2}i
Prištejte \frac{1}{2}i na obe strani enačbe.