Preskoči na glavno vsebino
Rešitev za x
Tick mark Image
Graf

Podobne težave pri spletnem iskanju

Delež

x-2+3x^{2}=0
Dodajte 3x^{2} na obe strani.
3x^{2}+x-2=0
Prerazporedite polinom tako, da jo pretvorite v standardno obliko. Premaknite člene v vrstnem redu od najvišje do najnižje potence.
a+b=1 ab=3\left(-2\right)=-6
Če želite rešiti enačbo, faktor levo roko po združiti. Najprej, na levi strani mora biti uporabnika kot 3x^{2}+ax+bx-2. Če želite poiskati a in b, nastavite sistem tako, da bo rešena.
-1,6 -2,3
Ker je ab negativen, a in b imajo nenegativno vrednost. Ker je a+b pozitivno, je pozitivno število večje absolutno vrednosti kot negativno. Navedite vse takšne pare celega števila, ki nudijo -6 izdelka.
-1+6=5 -2+3=1
Izračunajte vsoto za vsak par.
a=-2 b=3
Rešitev je par, ki zagotavlja vsoto 1.
\left(3x^{2}-2x\right)+\left(3x-2\right)
Znova zapišite 3x^{2}+x-2 kot \left(3x^{2}-2x\right)+\left(3x-2\right).
x\left(3x-2\right)+3x-2
Faktorizirajte x v 3x^{2}-2x.
\left(3x-2\right)\left(x+1\right)
Faktor skupnega člena 3x-2 z uporabo lastnosti distributivnosti.
x=\frac{2}{3} x=-1
Če želite poiskati rešitve za enačbe, rešite 3x-2=0 in x+1=0.
x-2+3x^{2}=0
Dodajte 3x^{2} na obe strani.
3x^{2}+x-2=0
Vse enačbe v obliki ax^{2}+bx+c=0 lahko rešite s formulo za reševanje kvadratnih enačb: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formula za reševanje kvadratnih enačb ponudi dve rešitvi: eno, če je ± seštevanje, in drugo, če je odštevanje.
x=\frac{-1±\sqrt{1^{2}-4\times 3\left(-2\right)}}{2\times 3}
Ta enačba je v standardni obliki: ax^{2}+bx+c=0. Vstavite 3 za a, 1 za b in -2 za c v formulo za reševanje kvadratnih enačb \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-1±\sqrt{1-4\times 3\left(-2\right)}}{2\times 3}
Kvadrat števila 1.
x=\frac{-1±\sqrt{1-12\left(-2\right)}}{2\times 3}
Pomnožite -4 s/z 3.
x=\frac{-1±\sqrt{1+24}}{2\times 3}
Pomnožite -12 s/z -2.
x=\frac{-1±\sqrt{25}}{2\times 3}
Seštejte 1 in 24.
x=\frac{-1±5}{2\times 3}
Uporabite kvadratni koren števila 25.
x=\frac{-1±5}{6}
Pomnožite 2 s/z 3.
x=\frac{4}{6}
Zdaj rešite enačbo x=\frac{-1±5}{6}, ko je ± plus. Seštejte -1 in 5.
x=\frac{2}{3}
Zmanjšajte ulomek \frac{4}{6} na najmanjši imenovalec tako, da izpeljete in okrajšate 2.
x=-\frac{6}{6}
Zdaj rešite enačbo x=\frac{-1±5}{6}, ko je ± minus. Odštejte 5 od -1.
x=-1
Delite -6 s/z 6.
x=\frac{2}{3} x=-1
Enačba je zdaj rešena.
x-2+3x^{2}=0
Dodajte 3x^{2} na obe strani.
x+3x^{2}=2
Dodajte 2 na obe strani. Katero koli število, ki mu prištejete nič, ostane enako.
3x^{2}+x=2
Kvadratne enačbe, kot je ta, lahko rešite z dopolnjevanjem do popolnega kvadrata. Za dopolnjevanje do popolnega kvadrata morate enačbo najprej pretvoriti v obliko x^{2}+bx=c.
\frac{3x^{2}+x}{3}=\frac{2}{3}
Delite obe strani z vrednostjo 3.
x^{2}+\frac{1}{3}x=\frac{2}{3}
Z deljenjem s/z 3 razveljavite množenje s/z 3.
x^{2}+\frac{1}{3}x+\left(\frac{1}{6}\right)^{2}=\frac{2}{3}+\left(\frac{1}{6}\right)^{2}
Delite \frac{1}{3}, ki je koeficient člena x, z 2, da dobite \frac{1}{6}. Nato dodajte kvadrat števila \frac{1}{6} na obe strani enačbe. S tem korakom boste levo stran enačbe pretvorili v popolni kvadrat.
x^{2}+\frac{1}{3}x+\frac{1}{36}=\frac{2}{3}+\frac{1}{36}
Kvadrirajte ulomek \frac{1}{6} tako, da kvadrirate števec in imenovalec ulomka.
x^{2}+\frac{1}{3}x+\frac{1}{36}=\frac{25}{36}
Seštejte \frac{2}{3} in \frac{1}{36} tako, da poiščete skupni imenovalec in seštejete števce. Nato okrajšajte ulomek do najnižjih možnih členov.
\left(x+\frac{1}{6}\right)^{2}=\frac{25}{36}
Faktorizirajte x^{2}+\frac{1}{3}x+\frac{1}{36}. Če je x^{2}+bx+c kvadrat, ga lahko vedno faktorizirate kot \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+\frac{1}{6}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{25}{36}}
Uporabite kvadratni koren obeh strani enačbe.
x+\frac{1}{6}=\frac{5}{6} x+\frac{1}{6}=-\frac{5}{6}
Poenostavite.
x=\frac{2}{3} x=-1
Odštejte \frac{1}{6} na obeh straneh enačbe.