Faktoriziraj
3\left(2x-3\right)\left(x+1\right)
Ovrednoti
3\left(2x-3\right)\left(x+1\right)
Graf
Delež
Kopirano v odložišče
3\left(2x^{2}-x-3\right)
Faktorizirajte 3.
a+b=-1 ab=2\left(-3\right)=-6
Razmislite o 2x^{2}-x-3. Faktorizirajte izraz z združevanjem. Najprej je treba izraz znova napisati kot 2x^{2}+ax+bx-3. Če želite poiskati a in b, nastavite sistem tako, da bo rešena.
1,-6 2,-3
Ker je ab negativen, a in b imajo nenegativno vrednost. a+b je negativno, negativna številka pa je večja absolutna vrednost kot pozitivna. Navedite vse takšne pare celega števila, ki nudijo -6 izdelka.
1-6=-5 2-3=-1
Izračunajte vsoto za vsak par.
a=-3 b=2
Rešitev je par, ki zagotavlja vsoto -1.
\left(2x^{2}-3x\right)+\left(2x-3\right)
Znova zapišite 2x^{2}-x-3 kot \left(2x^{2}-3x\right)+\left(2x-3\right).
x\left(2x-3\right)+2x-3
Faktorizirajte x v 2x^{2}-3x.
\left(2x-3\right)\left(x+1\right)
Faktor skupnega člena 2x-3 z uporabo lastnosti distributivnosti.
3\left(2x-3\right)\left(x+1\right)
Znova zapišite celoten faktoriziran izraz.
6x^{2}-3x-9=0
Kvadratni polinom je mogoče faktorizirati s transformacijo ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), kjer sta x_{1} in x_{2} rešitvi kvadratne enačbe ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{\left(-3\right)^{2}-4\times 6\left(-9\right)}}{2\times 6}
Vse enačbe v obliki ax^{2}+bx+c=0 lahko rešite s formulo za reševanje kvadratnih enačb: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formula za reševanje kvadratnih enačb ponudi dve rešitvi: eno, če je ± seštevanje, in drugo, če je odštevanje.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9-4\times 6\left(-9\right)}}{2\times 6}
Kvadrat števila -3.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9-24\left(-9\right)}}{2\times 6}
Pomnožite -4 s/z 6.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9+216}}{2\times 6}
Pomnožite -24 s/z -9.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{225}}{2\times 6}
Seštejte 9 in 216.
x=\frac{-\left(-3\right)±15}{2\times 6}
Uporabite kvadratni koren števila 225.
x=\frac{3±15}{2\times 6}
Nasprotna vrednost -3 je 3.
x=\frac{3±15}{12}
Pomnožite 2 s/z 6.
x=\frac{18}{12}
Zdaj rešite enačbo x=\frac{3±15}{12}, ko je ± plus. Seštejte 3 in 15.
x=\frac{3}{2}
Zmanjšajte ulomek \frac{18}{12} na najmanjši imenovalec tako, da izpeljete in okrajšate 6.
x=-\frac{12}{12}
Zdaj rešite enačbo x=\frac{3±15}{12}, ko je ± minus. Odštejte 15 od 3.
x=-1
Delite -12 s/z 12.
6x^{2}-3x-9=6\left(x-\frac{3}{2}\right)\left(x-\left(-1\right)\right)
Faktorizirajte izvirni izraz tako, da uporabite ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Zamenjajte vrednost \frac{3}{2} z vrednostjo x_{1}, vrednost -1 pa z vrednostjo x_{2}.
6x^{2}-3x-9=6\left(x-\frac{3}{2}\right)\left(x+1\right)
Poenostavite vse izraze obrazca p-\left(-q\right) na p+q.
6x^{2}-3x-9=6\times \frac{2x-3}{2}\left(x+1\right)
Odštejte x od \frac{3}{2} tako, da poiščete skupni imenovalec in odštejete števce. Nato okrajšajte ulomek na najnižje člene, če je mogoče.
6x^{2}-3x-9=3\left(2x-3\right)\left(x+1\right)
Okrajšaj največji skupni imenovalec 2 v vrednosti 6 in 2.
Primeri
Kvadratna enačba
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometrija
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Linearna enačba
y = 3x + 4
Aritmetično
699 * 533
Matrika
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Hkratna enačba
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferenciacija
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integracija
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Omejitve
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}