Rešitev za x (complex solution)
x=-\frac{\sqrt{3}i}{2}\approx -0-0,866025404i
x=\frac{\sqrt{3}i}{2}\approx 0,866025404i
Graf
Delež
Kopirano v odložišče
x=\frac{2}{3}x\times 2x+\frac{2}{3}x\times 9-5x+1
Uporabite distributivnost, da pomnožite \frac{2}{3}x s/z 2x+9.
x=\frac{2}{3}x^{2}\times 2+\frac{2}{3}x\times 9-5x+1
Pomnožite x in x, da dobite x^{2}.
x=\frac{2\times 2}{3}x^{2}+\frac{2}{3}x\times 9-5x+1
Izrazite \frac{2}{3}\times 2 kot enojni ulomek.
x=\frac{4}{3}x^{2}+\frac{2}{3}x\times 9-5x+1
Pomnožite 2 in 2, da dobite 4.
x=\frac{4}{3}x^{2}+\frac{2\times 9}{3}x-5x+1
Izrazite \frac{2}{3}\times 9 kot enojni ulomek.
x=\frac{4}{3}x^{2}+\frac{18}{3}x-5x+1
Pomnožite 2 in 9, da dobite 18.
x=\frac{4}{3}x^{2}+6x-5x+1
Delite 18 s/z 3, da dobite 6.
x=\frac{4}{3}x^{2}+x+1
Združite 6x in -5x, da dobite x.
x-\frac{4}{3}x^{2}=x+1
Odštejte \frac{4}{3}x^{2} na obeh straneh.
x-\frac{4}{3}x^{2}-x=1
Odštejte x na obeh straneh.
-\frac{4}{3}x^{2}=1
Združite x in -x, da dobite 0.
x^{2}=1\left(-\frac{3}{4}\right)
Pomnožite obe strani enačbe z vrednostjo -\frac{3}{4}, obratno vrednostjo vrednosti -\frac{4}{3}.
x^{2}=-\frac{3}{4}
Pomnožite 1 in -\frac{3}{4}, da dobite -\frac{3}{4}.
x=\frac{\sqrt{3}i}{2} x=-\frac{\sqrt{3}i}{2}
Enačba je zdaj rešena.
x=\frac{2}{3}x\times 2x+\frac{2}{3}x\times 9-5x+1
Uporabite distributivnost, da pomnožite \frac{2}{3}x s/z 2x+9.
x=\frac{2}{3}x^{2}\times 2+\frac{2}{3}x\times 9-5x+1
Pomnožite x in x, da dobite x^{2}.
x=\frac{2\times 2}{3}x^{2}+\frac{2}{3}x\times 9-5x+1
Izrazite \frac{2}{3}\times 2 kot enojni ulomek.
x=\frac{4}{3}x^{2}+\frac{2}{3}x\times 9-5x+1
Pomnožite 2 in 2, da dobite 4.
x=\frac{4}{3}x^{2}+\frac{2\times 9}{3}x-5x+1
Izrazite \frac{2}{3}\times 9 kot enojni ulomek.
x=\frac{4}{3}x^{2}+\frac{18}{3}x-5x+1
Pomnožite 2 in 9, da dobite 18.
x=\frac{4}{3}x^{2}+6x-5x+1
Delite 18 s/z 3, da dobite 6.
x=\frac{4}{3}x^{2}+x+1
Združite 6x in -5x, da dobite x.
x-\frac{4}{3}x^{2}=x+1
Odštejte \frac{4}{3}x^{2} na obeh straneh.
x-\frac{4}{3}x^{2}-x=1
Odštejte x na obeh straneh.
-\frac{4}{3}x^{2}=1
Združite x in -x, da dobite 0.
-\frac{4}{3}x^{2}-1=0
Odštejte 1 na obeh straneh.
x=\frac{0±\sqrt{0^{2}-4\left(-\frac{4}{3}\right)\left(-1\right)}}{2\left(-\frac{4}{3}\right)}
Ta enačba je v standardni obliki: ax^{2}+bx+c=0. Vstavite -\frac{4}{3} za a, 0 za b in -1 za c v formulo za reševanje kvadratnih enačb \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{0±\sqrt{-4\left(-\frac{4}{3}\right)\left(-1\right)}}{2\left(-\frac{4}{3}\right)}
Kvadrat števila 0.
x=\frac{0±\sqrt{\frac{16}{3}\left(-1\right)}}{2\left(-\frac{4}{3}\right)}
Pomnožite -4 s/z -\frac{4}{3}.
x=\frac{0±\sqrt{-\frac{16}{3}}}{2\left(-\frac{4}{3}\right)}
Pomnožite \frac{16}{3} s/z -1.
x=\frac{0±\frac{4\sqrt{3}i}{3}}{2\left(-\frac{4}{3}\right)}
Uporabite kvadratni koren števila -\frac{16}{3}.
x=\frac{0±\frac{4\sqrt{3}i}{3}}{-\frac{8}{3}}
Pomnožite 2 s/z -\frac{4}{3}.
x=-\frac{\sqrt{3}i}{2}
Zdaj rešite enačbo x=\frac{0±\frac{4\sqrt{3}i}{3}}{-\frac{8}{3}}, ko je ± plus.
x=\frac{\sqrt{3}i}{2}
Zdaj rešite enačbo x=\frac{0±\frac{4\sqrt{3}i}{3}}{-\frac{8}{3}}, ko je ± minus.
x=-\frac{\sqrt{3}i}{2} x=\frac{\sqrt{3}i}{2}
Enačba je zdaj rešena.
Primeri
Kvadratna enačba
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometrija
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Linearna enačba
y = 3x + 4
Aritmetično
699 * 533
Matrika
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Hkratna enačba
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferenciacija
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integracija
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Omejitve
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}