Preskoči na glavno vsebino
Rešitev za x
Tick mark Image
Graf

Podobne težave pri spletnem iskanju

Delež

xx-2\times 3=5x
Spremenljivka x ne more biti enaka vrednosti 0, ker deljenje z vrednostjo nič ni določeno. Pomnožite obe strani enačbe z 2x, najmanjšim skupnim mnogokratnikom števila 2,x.
x^{2}-2\times 3=5x
Pomnožite x in x, da dobite x^{2}.
x^{2}-6=5x
Pomnožite -2 in 3, da dobite -6.
x^{2}-6-5x=0
Odštejte 5x na obeh straneh.
x^{2}-5x-6=0
Prerazporedite polinom tako, da jo pretvorite v standardno obliko. Premaknite člene v vrstnem redu od najvišje do najnižje potence.
a+b=-5 ab=-6
Če želite rešiti enačbo, faktor x^{2}-5x-6 s formulo x^{2}+\left(a+b\right)x+ab=\left(x+a\right)\left(x+b\right). Če želite poiskati a in b, nastavite sistem tako, da bo rešena.
1,-6 2,-3
Ker je ab negativen, a in b imajo nenegativno vrednost. a+b je negativno, negativna številka pa je večja absolutna vrednost kot pozitivna. Navedite vse takšne pare celega števila, ki nudijo -6 izdelka.
1-6=-5 2-3=-1
Izračunajte vsoto za vsak par.
a=-6 b=1
Rešitev je par, ki zagotavlja vsoto -5.
\left(x-6\right)\left(x+1\right)
Faktorirati izraz za znova napišite \left(x+a\right)\left(x+b\right) z pridobljene vrednosti.
x=6 x=-1
Če želite poiskati rešitve za enačbe, rešite x-6=0 in x+1=0.
xx-2\times 3=5x
Spremenljivka x ne more biti enaka vrednosti 0, ker deljenje z vrednostjo nič ni določeno. Pomnožite obe strani enačbe z 2x, najmanjšim skupnim mnogokratnikom števila 2,x.
x^{2}-2\times 3=5x
Pomnožite x in x, da dobite x^{2}.
x^{2}-6=5x
Pomnožite -2 in 3, da dobite -6.
x^{2}-6-5x=0
Odštejte 5x na obeh straneh.
x^{2}-5x-6=0
Prerazporedite polinom tako, da jo pretvorite v standardno obliko. Premaknite člene v vrstnem redu od najvišje do najnižje potence.
a+b=-5 ab=1\left(-6\right)=-6
Če želite rešiti enačbo, faktor levo roko po združiti. Najprej, na levi strani mora biti uporabnika kot x^{2}+ax+bx-6. Če želite poiskati a in b, nastavite sistem tako, da bo rešena.
1,-6 2,-3
Ker je ab negativen, a in b imajo nenegativno vrednost. a+b je negativno, negativna številka pa je večja absolutna vrednost kot pozitivna. Navedite vse takšne pare celega števila, ki nudijo -6 izdelka.
1-6=-5 2-3=-1
Izračunajte vsoto za vsak par.
a=-6 b=1
Rešitev je par, ki zagotavlja vsoto -5.
\left(x^{2}-6x\right)+\left(x-6\right)
Znova zapišite x^{2}-5x-6 kot \left(x^{2}-6x\right)+\left(x-6\right).
x\left(x-6\right)+x-6
Faktorizirajte x v x^{2}-6x.
\left(x-6\right)\left(x+1\right)
Faktor skupnega člena x-6 z uporabo lastnosti distributivnosti.
x=6 x=-1
Če želite poiskati rešitve za enačbe, rešite x-6=0 in x+1=0.
xx-2\times 3=5x
Spremenljivka x ne more biti enaka vrednosti 0, ker deljenje z vrednostjo nič ni določeno. Pomnožite obe strani enačbe z 2x, najmanjšim skupnim mnogokratnikom števila 2,x.
x^{2}-2\times 3=5x
Pomnožite x in x, da dobite x^{2}.
x^{2}-6=5x
Pomnožite -2 in 3, da dobite -6.
x^{2}-6-5x=0
Odštejte 5x na obeh straneh.
x^{2}-5x-6=0
Vse enačbe v obliki ax^{2}+bx+c=0 lahko rešite s formulo za reševanje kvadratnih enačb: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formula za reševanje kvadratnih enačb ponudi dve rešitvi: eno, če je ± seštevanje, in drugo, če je odštevanje.
x=\frac{-\left(-5\right)±\sqrt{\left(-5\right)^{2}-4\left(-6\right)}}{2}
Ta enačba je v standardni obliki: ax^{2}+bx+c=0. Vstavite 1 za a, -5 za b in -6 za c v formulo za reševanje kvadratnih enačb \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-5\right)±\sqrt{25-4\left(-6\right)}}{2}
Kvadrat števila -5.
x=\frac{-\left(-5\right)±\sqrt{25+24}}{2}
Pomnožite -4 s/z -6.
x=\frac{-\left(-5\right)±\sqrt{49}}{2}
Seštejte 25 in 24.
x=\frac{-\left(-5\right)±7}{2}
Uporabite kvadratni koren števila 49.
x=\frac{5±7}{2}
Nasprotna vrednost -5 je 5.
x=\frac{12}{2}
Zdaj rešite enačbo x=\frac{5±7}{2}, ko je ± plus. Seštejte 5 in 7.
x=6
Delite 12 s/z 2.
x=-\frac{2}{2}
Zdaj rešite enačbo x=\frac{5±7}{2}, ko je ± minus. Odštejte 7 od 5.
x=-1
Delite -2 s/z 2.
x=6 x=-1
Enačba je zdaj rešena.
xx-2\times 3=5x
Spremenljivka x ne more biti enaka vrednosti 0, ker deljenje z vrednostjo nič ni določeno. Pomnožite obe strani enačbe z 2x, najmanjšim skupnim mnogokratnikom števila 2,x.
x^{2}-2\times 3=5x
Pomnožite x in x, da dobite x^{2}.
x^{2}-6=5x
Pomnožite -2 in 3, da dobite -6.
x^{2}-6-5x=0
Odštejte 5x na obeh straneh.
x^{2}-5x=6
Dodajte 6 na obe strani. Katero koli število, ki mu prištejete nič, ostane enako.
x^{2}-5x+\left(-\frac{5}{2}\right)^{2}=6+\left(-\frac{5}{2}\right)^{2}
Delite -5, ki je koeficient člena x, z 2, da dobite -\frac{5}{2}. Nato dodajte kvadrat števila -\frac{5}{2} na obe strani enačbe. S tem korakom boste levo stran enačbe pretvorili v popolni kvadrat.
x^{2}-5x+\frac{25}{4}=6+\frac{25}{4}
Kvadrirajte ulomek -\frac{5}{2} tako, da kvadrirate števec in imenovalec ulomka.
x^{2}-5x+\frac{25}{4}=\frac{49}{4}
Seštejte 6 in \frac{25}{4}.
\left(x-\frac{5}{2}\right)^{2}=\frac{49}{4}
Faktorizirajte x^{2}-5x+\frac{25}{4}. Če je x^{2}+bx+c kvadrat, ga lahko vedno faktorizirate kot \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{5}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{49}{4}}
Uporabite kvadratni koren obeh strani enačbe.
x-\frac{5}{2}=\frac{7}{2} x-\frac{5}{2}=-\frac{7}{2}
Poenostavite.
x=6 x=-1
Prištejte \frac{5}{2} na obe strani enačbe.