Rešitev za R
R=\frac{ab}{a+b}
a\neq -b\text{ and }a\neq 0\text{ and }b\neq 0
Rešitev za a
a=\frac{Rb}{b-R}
R\neq 0\text{ and }b\neq 0\text{ and }R\neq b
Delež
Kopirano v odložišče
b\left(a-R\right)=aR
Pomnožite obe strani enačbe z ab, najmanjšim skupnim mnogokratnikom števila a,b.
ba-bR=aR
Uporabite distributivnost, da pomnožite b s/z a-R.
ba-bR-aR=0
Odštejte aR na obeh straneh.
-bR-aR=-ba
Odštejte ba na obeh straneh. Če katero koli število odštejete od nič, dobite negativno vrednost števila.
-Ra-Rb=-ab
Prerazporedite člene.
\left(-a-b\right)R=-ab
Združite vse člene, ki vsebujejo R.
\frac{\left(-a-b\right)R}{-a-b}=-\frac{ab}{-a-b}
Delite obe strani z vrednostjo -a-b.
R=-\frac{ab}{-a-b}
Z deljenjem s/z -a-b razveljavite množenje s/z -a-b.
R=\frac{ab}{a+b}
Delite -ab s/z -a-b.
b\left(a-R\right)=aR
Spremenljivka a ne more biti enaka vrednosti 0, ker deljenje z vrednostjo nič ni določeno. Pomnožite obe strani enačbe z ab, najmanjšim skupnim mnogokratnikom števila a,b.
ba-bR=aR
Uporabite distributivnost, da pomnožite b s/z a-R.
ba-bR-aR=0
Odštejte aR na obeh straneh.
ba-aR=bR
Dodajte bR na obe strani. Katero koli število, ki mu prištejete nič, ostane enako.
\left(b-R\right)a=bR
Združite vse člene, ki vsebujejo a.
\left(b-R\right)a=Rb
Enačba je v standardni obliki.
\frac{\left(b-R\right)a}{b-R}=\frac{Rb}{b-R}
Delite obe strani z vrednostjo b-R.
a=\frac{Rb}{b-R}
Z deljenjem s/z b-R razveljavite množenje s/z b-R.
a=\frac{Rb}{b-R}\text{, }a\neq 0
Spremenljivka a ne more biti enaka vrednosti 0.
Primeri
Kvadratna enačba
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometrija
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Linearna enačba
y = 3x + 4
Aritmetično
699 * 533
Matrika
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Hkratna enačba
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferenciacija
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integracija
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Omejitve
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}