Preskoči na glavno vsebino
Rešitev za x
Tick mark Image
Graf

Podobne težave pri spletnem iskanju

Delež

\left(x+1\right)\left(2x-1\right)-2=\left(x-1\right)\left(x+1\right)
Spremenljivka x ne more biti enaka nobeni od vrednosti -1,1, ker deljenje z vrednostjo nič ni določeno. Pomnožite obe strani enačbe z \left(x-1\right)\left(x+1\right), najmanjšim skupnim mnogokratnikom števila x-1,1-x^{2}.
2x^{2}+x-1-2=\left(x-1\right)\left(x+1\right)
Uporabite lastnost distributivnosti za množenje x+1 krat 2x-1 in kombiniranje pogojev podobnosti.
2x^{2}+x-3=\left(x-1\right)\left(x+1\right)
Odštejte 2 od -1, da dobite -3.
2x^{2}+x-3=x^{2}-1
Razmislite o \left(x-1\right)\left(x+1\right). Množenje je lahko preoblikovano v razliko kvadratov s pravilom: \left(a-b\right)\left(a+b\right)=a^{2}-b^{2}. Kvadrat števila 1.
2x^{2}+x-3-x^{2}=-1
Odštejte x^{2} na obeh straneh.
x^{2}+x-3=-1
Združite 2x^{2} in -x^{2}, da dobite x^{2}.
x^{2}+x-3+1=0
Dodajte 1 na obe strani.
x^{2}+x-2=0
Seštejte -3 in 1, da dobite -2.
a+b=1 ab=-2
Če želite rešiti enačbo, faktor x^{2}+x-2 s formulo x^{2}+\left(a+b\right)x+ab=\left(x+a\right)\left(x+b\right). Če želite poiskati a in b, nastavite sistem tako, da bo rešena.
a=-1 b=2
Ker je ab negativen, a in b imajo nenegativno vrednost. Ker je a+b pozitivno, je pozitivno število večje absolutno vrednosti kot negativno. Edini tak par je sistemska rešitev.
\left(x-1\right)\left(x+2\right)
Faktorirati izraz za znova napišite \left(x+a\right)\left(x+b\right) z pridobljene vrednosti.
x=1 x=-2
Če želite poiskati rešitve za enačbe, rešite x-1=0 in x+2=0.
x=-2
Spremenljivka x ne more biti enaka vrednosti 1.
\left(x+1\right)\left(2x-1\right)-2=\left(x-1\right)\left(x+1\right)
Spremenljivka x ne more biti enaka nobeni od vrednosti -1,1, ker deljenje z vrednostjo nič ni določeno. Pomnožite obe strani enačbe z \left(x-1\right)\left(x+1\right), najmanjšim skupnim mnogokratnikom števila x-1,1-x^{2}.
2x^{2}+x-1-2=\left(x-1\right)\left(x+1\right)
Uporabite lastnost distributivnosti za množenje x+1 krat 2x-1 in kombiniranje pogojev podobnosti.
2x^{2}+x-3=\left(x-1\right)\left(x+1\right)
Odštejte 2 od -1, da dobite -3.
2x^{2}+x-3=x^{2}-1
Razmislite o \left(x-1\right)\left(x+1\right). Množenje je lahko preoblikovano v razliko kvadratov s pravilom: \left(a-b\right)\left(a+b\right)=a^{2}-b^{2}. Kvadrat števila 1.
2x^{2}+x-3-x^{2}=-1
Odštejte x^{2} na obeh straneh.
x^{2}+x-3=-1
Združite 2x^{2} in -x^{2}, da dobite x^{2}.
x^{2}+x-3+1=0
Dodajte 1 na obe strani.
x^{2}+x-2=0
Seštejte -3 in 1, da dobite -2.
a+b=1 ab=1\left(-2\right)=-2
Če želite rešiti enačbo, faktor levo roko po združiti. Najprej, na levi strani mora biti uporabnika kot x^{2}+ax+bx-2. Če želite poiskati a in b, nastavite sistem tako, da bo rešena.
a=-1 b=2
Ker je ab negativen, a in b imajo nenegativno vrednost. Ker je a+b pozitivno, je pozitivno število večje absolutno vrednosti kot negativno. Edini tak par je sistemska rešitev.
\left(x^{2}-x\right)+\left(2x-2\right)
Znova zapišite x^{2}+x-2 kot \left(x^{2}-x\right)+\left(2x-2\right).
x\left(x-1\right)+2\left(x-1\right)
Faktor x v prvem in 2 v drugi skupini.
\left(x-1\right)\left(x+2\right)
Faktor skupnega člena x-1 z uporabo lastnosti distributivnosti.
x=1 x=-2
Če želite poiskati rešitve za enačbe, rešite x-1=0 in x+2=0.
x=-2
Spremenljivka x ne more biti enaka vrednosti 1.
\left(x+1\right)\left(2x-1\right)-2=\left(x-1\right)\left(x+1\right)
Spremenljivka x ne more biti enaka nobeni od vrednosti -1,1, ker deljenje z vrednostjo nič ni določeno. Pomnožite obe strani enačbe z \left(x-1\right)\left(x+1\right), najmanjšim skupnim mnogokratnikom števila x-1,1-x^{2}.
2x^{2}+x-1-2=\left(x-1\right)\left(x+1\right)
Uporabite lastnost distributivnosti za množenje x+1 krat 2x-1 in kombiniranje pogojev podobnosti.
2x^{2}+x-3=\left(x-1\right)\left(x+1\right)
Odštejte 2 od -1, da dobite -3.
2x^{2}+x-3=x^{2}-1
Razmislite o \left(x-1\right)\left(x+1\right). Množenje je lahko preoblikovano v razliko kvadratov s pravilom: \left(a-b\right)\left(a+b\right)=a^{2}-b^{2}. Kvadrat števila 1.
2x^{2}+x-3-x^{2}=-1
Odštejte x^{2} na obeh straneh.
x^{2}+x-3=-1
Združite 2x^{2} in -x^{2}, da dobite x^{2}.
x^{2}+x-3+1=0
Dodajte 1 na obe strani.
x^{2}+x-2=0
Seštejte -3 in 1, da dobite -2.
x=\frac{-1±\sqrt{1^{2}-4\left(-2\right)}}{2}
Ta enačba je v standardni obliki: ax^{2}+bx+c=0. Vstavite 1 za a, 1 za b in -2 za c v formulo za reševanje kvadratnih enačb \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-1±\sqrt{1-4\left(-2\right)}}{2}
Kvadrat števila 1.
x=\frac{-1±\sqrt{1+8}}{2}
Pomnožite -4 s/z -2.
x=\frac{-1±\sqrt{9}}{2}
Seštejte 1 in 8.
x=\frac{-1±3}{2}
Uporabite kvadratni koren števila 9.
x=\frac{2}{2}
Zdaj rešite enačbo x=\frac{-1±3}{2}, ko je ± plus. Seštejte -1 in 3.
x=1
Delite 2 s/z 2.
x=-\frac{4}{2}
Zdaj rešite enačbo x=\frac{-1±3}{2}, ko je ± minus. Odštejte 3 od -1.
x=-2
Delite -4 s/z 2.
x=1 x=-2
Enačba je zdaj rešena.
x=-2
Spremenljivka x ne more biti enaka vrednosti 1.
\left(x+1\right)\left(2x-1\right)-2=\left(x-1\right)\left(x+1\right)
Spremenljivka x ne more biti enaka nobeni od vrednosti -1,1, ker deljenje z vrednostjo nič ni določeno. Pomnožite obe strani enačbe z \left(x-1\right)\left(x+1\right), najmanjšim skupnim mnogokratnikom števila x-1,1-x^{2}.
2x^{2}+x-1-2=\left(x-1\right)\left(x+1\right)
Uporabite lastnost distributivnosti za množenje x+1 krat 2x-1 in kombiniranje pogojev podobnosti.
2x^{2}+x-3=\left(x-1\right)\left(x+1\right)
Odštejte 2 od -1, da dobite -3.
2x^{2}+x-3=x^{2}-1
Razmislite o \left(x-1\right)\left(x+1\right). Množenje je lahko preoblikovano v razliko kvadratov s pravilom: \left(a-b\right)\left(a+b\right)=a^{2}-b^{2}. Kvadrat števila 1.
2x^{2}+x-3-x^{2}=-1
Odštejte x^{2} na obeh straneh.
x^{2}+x-3=-1
Združite 2x^{2} in -x^{2}, da dobite x^{2}.
x^{2}+x=-1+3
Dodajte 3 na obe strani.
x^{2}+x=2
Seštejte -1 in 3, da dobite 2.
x^{2}+x+\left(\frac{1}{2}\right)^{2}=2+\left(\frac{1}{2}\right)^{2}
Delite 1, ki je koeficient člena x, z 2, da dobite \frac{1}{2}. Nato dodajte kvadrat števila \frac{1}{2} na obe strani enačbe. S tem korakom boste levo stran enačbe pretvorili v popolni kvadrat.
x^{2}+x+\frac{1}{4}=2+\frac{1}{4}
Kvadrirajte ulomek \frac{1}{2} tako, da kvadrirate števec in imenovalec ulomka.
x^{2}+x+\frac{1}{4}=\frac{9}{4}
Seštejte 2 in \frac{1}{4}.
\left(x+\frac{1}{2}\right)^{2}=\frac{9}{4}
Faktorizirajte x^{2}+x+\frac{1}{4}. Če je x^{2}+bx+c kvadrat, ga lahko vedno faktorizirate kot \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+\frac{1}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{9}{4}}
Uporabite kvadratni koren obeh strani enačbe.
x+\frac{1}{2}=\frac{3}{2} x+\frac{1}{2}=-\frac{3}{2}
Poenostavite.
x=1 x=-2
Odštejte \frac{1}{2} na obeh straneh enačbe.
x=-2
Spremenljivka x ne more biti enaka vrednosti 1.