Direct la conținutul principal
Descompunere în factori
Tick mark Image
Evaluați
Tick mark Image
Grafic

Probleme similare din căutarea web

Partajați

a+b=23 ab=2\times 51=102
Descompuneți expresia în factori prin grupare. Mai întâi, expresia trebuie să fie rescrisă ca 2x^{2}+ax+bx+51. Pentru a găsi a și b, configurați un sistem pentru a fi rezolvat.
1,102 2,51 3,34 6,17
Deoarece ab este pozitiv, a și b au același semn. Deoarece a+b este pozitiv, a și b sunt ambele pozitive. Listează toate perechi de valori întregi care oferă produse 102.
1+102=103 2+51=53 3+34=37 6+17=23
Calculați suma pentru fiecare pereche.
a=6 b=17
Soluția este perechea care dă suma de 23.
\left(2x^{2}+6x\right)+\left(17x+51\right)
Rescrieți 2x^{2}+23x+51 ca \left(2x^{2}+6x\right)+\left(17x+51\right).
2x\left(x+3\right)+17\left(x+3\right)
Factor 2x în primul și 17 în al doilea grup.
\left(x+3\right)\left(2x+17\right)
Scoateți termenul comun x+3 prin utilizarea proprietății de distributivitate.
2x^{2}+23x+51=0
Polinomul de gradul doi se poate descompune în factori folosind transformarea ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), unde x_{1} și x_{2} sunt soluțiile ecuației de gradul doi ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{-23±\sqrt{23^{2}-4\times 2\times 51}}{2\times 2}
Toate ecuațiile de forma ax^{2}+bx+c=0 pot fi rezolvate utilizând formula rădăcinilor ecuației de gradul al doilea: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formula rădăcinilor ecuației de gradul al doilea oferă două soluții, una atunci când operația ± este de adunare și una atunci când este de scădere.
x=\frac{-23±\sqrt{529-4\times 2\times 51}}{2\times 2}
Ridicați 23 la pătrat.
x=\frac{-23±\sqrt{529-8\times 51}}{2\times 2}
Înmulțiți -4 cu 2.
x=\frac{-23±\sqrt{529-408}}{2\times 2}
Înmulțiți -8 cu 51.
x=\frac{-23±\sqrt{121}}{2\times 2}
Adunați 529 cu -408.
x=\frac{-23±11}{2\times 2}
Aflați rădăcina pătrată pentru 121.
x=\frac{-23±11}{4}
Înmulțiți 2 cu 2.
x=-\frac{12}{4}
Acum rezolvați ecuația x=\frac{-23±11}{4} atunci când ± este plus. Adunați -23 cu 11.
x=-3
Împărțiți -12 la 4.
x=-\frac{34}{4}
Acum rezolvați ecuația x=\frac{-23±11}{4} atunci când ± este minus. Scădeți 11 din -23.
x=-\frac{17}{2}
Reduceți fracția \frac{-34}{4} la cei mai mici termeni, prin extragerea și reducerea 2.
2x^{2}+23x+51=2\left(x-\left(-3\right)\right)\left(x-\left(-\frac{17}{2}\right)\right)
Descompuneți în factori expresia inițială utilizând ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Înlocuiți x_{1} cu -3 și x_{2} cu -\frac{17}{2}.
2x^{2}+23x+51=2\left(x+3\right)\left(x+\frac{17}{2}\right)
Simplificați toate expresiile formei p-\left(-q\right) la p+q.
2x^{2}+23x+51=2\left(x+3\right)\times \frac{2x+17}{2}
Adunați \frac{17}{2} cu x găsind un numitor comun și adunând numărătorii. Apoi simplificați fracția până devine ireductibilă, dacă este posibil.
2x^{2}+23x+51=\left(x+3\right)\left(2x+17\right)
Simplificați cu 2, cel mai mare factor comun din 2 și 2.