Przejdź do głównej zawartości
Rozwiąż względem g
Tick mark Image

Podobne zadania z wyszukiwania w sieci web

Udostępnij

64g^{2}-933=0
Dodaj -969 i 36, aby uzyskać -933.
64g^{2}=933
Dodaj 933 do obu stron. Wynikiem dodania zera do dowolnej wartości jest ta sama wartość.
g^{2}=\frac{933}{64}
Podziel obie strony przez 64.
g=\frac{\sqrt{933}}{8} g=-\frac{\sqrt{933}}{8}
Oblicz pierwiastek kwadratowy obu stron równania.
64g^{2}-933=0
Dodaj -969 i 36, aby uzyskać -933.
g=\frac{0±\sqrt{0^{2}-4\times 64\left(-933\right)}}{2\times 64}
To równanie ma postać standardową: ax^{2}+bx+c=0. Podstaw 64 do a, 0 do b i -933 do c w formule kwadratowej \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
g=\frac{0±\sqrt{-4\times 64\left(-933\right)}}{2\times 64}
Podnieś do kwadratu 0.
g=\frac{0±\sqrt{-256\left(-933\right)}}{2\times 64}
Pomnóż -4 przez 64.
g=\frac{0±\sqrt{238848}}{2\times 64}
Pomnóż -256 przez -933.
g=\frac{0±16\sqrt{933}}{2\times 64}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości 238848.
g=\frac{0±16\sqrt{933}}{128}
Pomnóż 2 przez 64.
g=\frac{\sqrt{933}}{8}
Teraz rozwiąż równanie g=\frac{0±16\sqrt{933}}{128} dla operatora ± będącego plusem.
g=-\frac{\sqrt{933}}{8}
Teraz rozwiąż równanie g=\frac{0±16\sqrt{933}}{128} dla operatora ± będącego minusem.
g=\frac{\sqrt{933}}{8} g=-\frac{\sqrt{933}}{8}
Równanie jest teraz rozwiązane.