Rozwiąż względem x
x=\frac{\sqrt{2369}-49}{16}\approx -0,020476619
x=\frac{-\sqrt{2369}-49}{16}\approx -6,104523381
Wykres
Udostępnij
Skopiowano do schowka
1000x^{2}+6125x+125=0
Wszystkie równania w postaci ax^{2}+bx+c=0 można rozwiązywać za pomocą formuły kwadratowej: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formuła kwadratowa daje dwa rozwiązania — jedno, w którym operator ± jest dodawaniem, i drugie, w którym jest on odejmowaniem.
x=\frac{-6125±\sqrt{6125^{2}-4\times 1000\times 125}}{2\times 1000}
To równanie ma postać standardową: ax^{2}+bx+c=0. Podstaw 1000 do a, 6125 do b i 125 do c w formule kwadratowej \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-6125±\sqrt{37515625-4\times 1000\times 125}}{2\times 1000}
Podnieś do kwadratu 6125.
x=\frac{-6125±\sqrt{37515625-4000\times 125}}{2\times 1000}
Pomnóż -4 przez 1000.
x=\frac{-6125±\sqrt{37515625-500000}}{2\times 1000}
Pomnóż -4000 przez 125.
x=\frac{-6125±\sqrt{37015625}}{2\times 1000}
Dodaj 37515625 do -500000.
x=\frac{-6125±125\sqrt{2369}}{2\times 1000}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości 37015625.
x=\frac{-6125±125\sqrt{2369}}{2000}
Pomnóż 2 przez 1000.
x=\frac{125\sqrt{2369}-6125}{2000}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{-6125±125\sqrt{2369}}{2000} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj -6125 do 125\sqrt{2369}.
x=\frac{\sqrt{2369}-49}{16}
Podziel -6125+125\sqrt{2369} przez 2000.
x=\frac{-125\sqrt{2369}-6125}{2000}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{-6125±125\sqrt{2369}}{2000} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij 125\sqrt{2369} od -6125.
x=\frac{-\sqrt{2369}-49}{16}
Podziel -6125-125\sqrt{2369} przez 2000.
x=\frac{\sqrt{2369}-49}{16} x=\frac{-\sqrt{2369}-49}{16}
Równanie jest teraz rozwiązane.
1000x^{2}+6125x+125=0
Równania kwadratowe takie jak to można rozwiązywać przez dopełnianie do kwadratu. Aby można było dopełnić do kwadratu, równanie musi mieć postać x^{2}+bx=c.
1000x^{2}+6125x+125-125=-125
Odejmij 125 od obu stron równania.
1000x^{2}+6125x=-125
Odjęcie 125 od tej samej wartości pozostawia wartość 0.
\frac{1000x^{2}+6125x}{1000}=-\frac{125}{1000}
Podziel obie strony przez 1000.
x^{2}+\frac{6125}{1000}x=-\frac{125}{1000}
Dzielenie przez 1000 cofa mnożenie przez 1000.
x^{2}+\frac{49}{8}x=-\frac{125}{1000}
Zredukuj ułamek \frac{6125}{1000} do najmniejszych czynników przez odejmowanie i skracanie ułamka 125.
x^{2}+\frac{49}{8}x=-\frac{1}{8}
Zredukuj ułamek \frac{-125}{1000} do najmniejszych czynników przez odejmowanie i skracanie ułamka 125.
x^{2}+\frac{49}{8}x+\left(\frac{49}{16}\right)^{2}=-\frac{1}{8}+\left(\frac{49}{16}\right)^{2}
Podziel \frac{49}{8}, współczynnik x terminu, 2, aby uzyskać \frac{49}{16}. Następnie Dodaj kwadrat \frac{49}{16} do obu stron równania. Ten krok powoduje, że lewa strona równania jest doskonałym kwadratem.
x^{2}+\frac{49}{8}x+\frac{2401}{256}=-\frac{1}{8}+\frac{2401}{256}
Podnieś do kwadratu \frac{49}{16}, podnosząc do kwadratu licznik i mianownik ułamka.
x^{2}+\frac{49}{8}x+\frac{2401}{256}=\frac{2369}{256}
Dodaj -\frac{1}{8} do \frac{2401}{256}, znajdując wspólny mianownik i dodając liczniki. Następnie zredukuj ułamek do najmniejszych czynników, jeśli to możliwe.
\left(x+\frac{49}{16}\right)^{2}=\frac{2369}{256}
Współczynnik x^{2}+\frac{49}{8}x+\frac{2401}{256}. Ogólnie rzecz biorąc, gdy x^{2}+bx+c jest idealny kwadrat, zawsze może być uwzględniany jako \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+\frac{49}{16}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{2369}{256}}
Oblicz pierwiastek kwadratowy obu stron równania.
x+\frac{49}{16}=\frac{\sqrt{2369}}{16} x+\frac{49}{16}=-\frac{\sqrt{2369}}{16}
Uprość.
x=\frac{\sqrt{2369}-49}{16} x=\frac{-\sqrt{2369}-49}{16}
Odejmij \frac{49}{16} od obu stron równania.
Przykłady
Równanie kwadratowe
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trygonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Równanie liniowe
y = 3x + 4
Arytmetyka
699 * 533
Macierz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Równania równoważne
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Różniczkowanie
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Całkowanie
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Granice
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}