Przejdź do głównej zawartości
Rozwiąż względem x
Tick mark Image
Wykres

Podobne zadania z wyszukiwania w sieci web

Udostępnij

\left(6-2\sqrt{x}\right)^{2}+36=8x
Podnieś 6 do potęgi 2, aby uzyskać 36.
\left(6-2\sqrt{x}\right)^{2}+36-8x=0
Odejmij 8x od obu stron.
36-24\sqrt{x}+4\left(\sqrt{x}\right)^{2}+36-8x=0
Użyj dwumianu Newtona \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2}, aby rozwinąć równanie \left(6-2\sqrt{x}\right)^{2}.
36-24\sqrt{x}+4x+36-8x=0
Podnieś \sqrt{x} do potęgi 2, aby uzyskać x.
72-24\sqrt{x}+4x-8x=0
Dodaj 36 i 36, aby uzyskać 72.
72-24\sqrt{x}-4x=0
Połącz 4x i -8x, aby uzyskać -4x.
-24\sqrt{x}-4x=-72
Odejmij 72 od obu stron. Wynikiem odjęcia dowolnej wartości od zera jest negacja tej wartości.
-24\sqrt{x}=-72+4x
Odejmij -4x od obu stron równania.
\left(-24\sqrt{x}\right)^{2}=\left(4x-72\right)^{2}
Podnieś do kwadratu obie strony równania.
\left(-24\right)^{2}\left(\sqrt{x}\right)^{2}=\left(4x-72\right)^{2}
Rozwiń \left(-24\sqrt{x}\right)^{2}.
576\left(\sqrt{x}\right)^{2}=\left(4x-72\right)^{2}
Podnieś -24 do potęgi 2, aby uzyskać 576.
576x=\left(4x-72\right)^{2}
Podnieś \sqrt{x} do potęgi 2, aby uzyskać x.
576x=16x^{2}-576x+5184
Użyj dwumianu Newtona \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2}, aby rozwinąć równanie \left(4x-72\right)^{2}.
576x-16x^{2}=-576x+5184
Odejmij 16x^{2} od obu stron.
576x-16x^{2}+576x=5184
Dodaj 576x do obu stron.
1152x-16x^{2}=5184
Połącz 576x i 576x, aby uzyskać 1152x.
1152x-16x^{2}-5184=0
Odejmij 5184 od obu stron.
-16x^{2}+1152x-5184=0
Wszystkie równania w postaci ax^{2}+bx+c=0 można rozwiązywać za pomocą formuły kwadratowej: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formuła kwadratowa daje dwa rozwiązania — jedno, w którym operator ± jest dodawaniem, i drugie, w którym jest on odejmowaniem.
x=\frac{-1152±\sqrt{1152^{2}-4\left(-16\right)\left(-5184\right)}}{2\left(-16\right)}
To równanie ma postać standardową: ax^{2}+bx+c=0. Podstaw -16 do a, 1152 do b i -5184 do c w formule kwadratowej \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-1152±\sqrt{1327104-4\left(-16\right)\left(-5184\right)}}{2\left(-16\right)}
Podnieś do kwadratu 1152.
x=\frac{-1152±\sqrt{1327104+64\left(-5184\right)}}{2\left(-16\right)}
Pomnóż -4 przez -16.
x=\frac{-1152±\sqrt{1327104-331776}}{2\left(-16\right)}
Pomnóż 64 przez -5184.
x=\frac{-1152±\sqrt{995328}}{2\left(-16\right)}
Dodaj 1327104 do -331776.
x=\frac{-1152±576\sqrt{3}}{2\left(-16\right)}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości 995328.
x=\frac{-1152±576\sqrt{3}}{-32}
Pomnóż 2 przez -16.
x=\frac{576\sqrt{3}-1152}{-32}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{-1152±576\sqrt{3}}{-32} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj -1152 do 576\sqrt{3}.
x=36-18\sqrt{3}
Podziel -1152+576\sqrt{3} przez -32.
x=\frac{-576\sqrt{3}-1152}{-32}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{-1152±576\sqrt{3}}{-32} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij 576\sqrt{3} od -1152.
x=18\sqrt{3}+36
Podziel -1152-576\sqrt{3} przez -32.
x=36-18\sqrt{3} x=18\sqrt{3}+36
Równanie jest teraz rozwiązane.
\left(6-2\sqrt{36-18\sqrt{3}}\right)^{2}+6^{2}=8\left(36-18\sqrt{3}\right)
Podstaw 36-18\sqrt{3} do x w równaniu: \left(6-2\sqrt{x}\right)^{2}+6^{2}=8x.
288-144\times 3^{\frac{1}{2}}=288-144\times 3^{\frac{1}{2}}
Uprość. Wartość x=36-18\sqrt{3} spełnia równanie.
\left(6-2\sqrt{18\sqrt{3}+36}\right)^{2}+6^{2}=8\left(18\sqrt{3}+36\right)
Podstaw 18\sqrt{3}+36 do x w równaniu: \left(6-2\sqrt{x}\right)^{2}+6^{2}=8x.
144=144\times 3^{\frac{1}{2}}+288
Uprość. Wartość x=18\sqrt{3}+36 nie spełnia równania.
x=36-18\sqrt{3}
Równanie -24\sqrt{x}=4x-72 ma unikatowe rozwiązanie.