Rozwiąż względem x (complex solution)
x=\sqrt{721}-26\approx 0,851443164
x=-\left(\sqrt{721}+26\right)\approx -52,851443164
Rozwiąż względem x
x=\sqrt{721}-26\approx 0,851443164
x=-\sqrt{721}-26\approx -52,851443164
Wykres
Udostępnij
Skopiowano do schowka
x^{2}+52x-45=0
Wszystkie równania w postaci ax^{2}+bx+c=0 można rozwiązywać za pomocą formuły kwadratowej: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formuła kwadratowa daje dwa rozwiązania — jedno, w którym operator ± jest dodawaniem, i drugie, w którym jest on odejmowaniem.
x=\frac{-52±\sqrt{52^{2}-4\left(-45\right)}}{2}
To równanie ma postać standardową: ax^{2}+bx+c=0. Podstaw 1 do a, 52 do b i -45 do c w formule kwadratowej \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-52±\sqrt{2704-4\left(-45\right)}}{2}
Podnieś do kwadratu 52.
x=\frac{-52±\sqrt{2704+180}}{2}
Pomnóż -4 przez -45.
x=\frac{-52±\sqrt{2884}}{2}
Dodaj 2704 do 180.
x=\frac{-52±2\sqrt{721}}{2}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości 2884.
x=\frac{2\sqrt{721}-52}{2}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{-52±2\sqrt{721}}{2} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj -52 do 2\sqrt{721}.
x=\sqrt{721}-26
Podziel -52+2\sqrt{721} przez 2.
x=\frac{-2\sqrt{721}-52}{2}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{-52±2\sqrt{721}}{2} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij 2\sqrt{721} od -52.
x=-\sqrt{721}-26
Podziel -52-2\sqrt{721} przez 2.
x=\sqrt{721}-26 x=-\sqrt{721}-26
Równanie jest teraz rozwiązane.
x^{2}+52x-45=0
Równania kwadratowe takie jak to można rozwiązywać przez dopełnianie do kwadratu. Aby można było dopełnić do kwadratu, równanie musi mieć postać x^{2}+bx=c.
x^{2}+52x-45-\left(-45\right)=-\left(-45\right)
Dodaj 45 do obu stron równania.
x^{2}+52x=-\left(-45\right)
Odjęcie -45 od tej samej wartości pozostawia wartość 0.
x^{2}+52x=45
Odejmij -45 od 0.
x^{2}+52x+26^{2}=45+26^{2}
Podziel 52, współczynnik x terminu, 2, aby uzyskać 26. Następnie Dodaj kwadrat 26 do obu stron równania. Ten krok powoduje, że lewa strona równania jest doskonałym kwadratem.
x^{2}+52x+676=45+676
Podnieś do kwadratu 26.
x^{2}+52x+676=721
Dodaj 45 do 676.
\left(x+26\right)^{2}=721
Współczynnik x^{2}+52x+676. Ogólnie rzecz biorąc, gdy x^{2}+bx+c jest idealny kwadrat, zawsze może być uwzględniany jako \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+26\right)^{2}}=\sqrt{721}
Oblicz pierwiastek kwadratowy obu stron równania.
x+26=\sqrt{721} x+26=-\sqrt{721}
Uprość.
x=\sqrt{721}-26 x=-\sqrt{721}-26
Odejmij 26 od obu stron równania.
x^{2}+52x-45=0
Wszystkie równania w postaci ax^{2}+bx+c=0 można rozwiązywać za pomocą formuły kwadratowej: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formuła kwadratowa daje dwa rozwiązania — jedno, w którym operator ± jest dodawaniem, i drugie, w którym jest on odejmowaniem.
x=\frac{-52±\sqrt{52^{2}-4\left(-45\right)}}{2}
To równanie ma postać standardową: ax^{2}+bx+c=0. Podstaw 1 do a, 52 do b i -45 do c w formule kwadratowej \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-52±\sqrt{2704-4\left(-45\right)}}{2}
Podnieś do kwadratu 52.
x=\frac{-52±\sqrt{2704+180}}{2}
Pomnóż -4 przez -45.
x=\frac{-52±\sqrt{2884}}{2}
Dodaj 2704 do 180.
x=\frac{-52±2\sqrt{721}}{2}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości 2884.
x=\frac{2\sqrt{721}-52}{2}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{-52±2\sqrt{721}}{2} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj -52 do 2\sqrt{721}.
x=\sqrt{721}-26
Podziel -52+2\sqrt{721} przez 2.
x=\frac{-2\sqrt{721}-52}{2}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{-52±2\sqrt{721}}{2} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij 2\sqrt{721} od -52.
x=-\sqrt{721}-26
Podziel -52-2\sqrt{721} przez 2.
x=\sqrt{721}-26 x=-\sqrt{721}-26
Równanie jest teraz rozwiązane.
x^{2}+52x-45=0
Równania kwadratowe takie jak to można rozwiązywać przez dopełnianie do kwadratu. Aby można było dopełnić do kwadratu, równanie musi mieć postać x^{2}+bx=c.
x^{2}+52x-45-\left(-45\right)=-\left(-45\right)
Dodaj 45 do obu stron równania.
x^{2}+52x=-\left(-45\right)
Odjęcie -45 od tej samej wartości pozostawia wartość 0.
x^{2}+52x=45
Odejmij -45 od 0.
x^{2}+52x+26^{2}=45+26^{2}
Podziel 52, współczynnik x terminu, 2, aby uzyskać 26. Następnie Dodaj kwadrat 26 do obu stron równania. Ten krok powoduje, że lewa strona równania jest doskonałym kwadratem.
x^{2}+52x+676=45+676
Podnieś do kwadratu 26.
x^{2}+52x+676=721
Dodaj 45 do 676.
\left(x+26\right)^{2}=721
Współczynnik x^{2}+52x+676. Ogólnie rzecz biorąc, gdy x^{2}+bx+c jest idealny kwadrat, zawsze może być uwzględniany jako \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+26\right)^{2}}=\sqrt{721}
Oblicz pierwiastek kwadratowy obu stron równania.
x+26=\sqrt{721} x+26=-\sqrt{721}
Uprość.
x=\sqrt{721}-26 x=-\sqrt{721}-26
Odejmij 26 od obu stron równania.
Przykłady
Równanie kwadratowe
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trygonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Równanie liniowe
y = 3x + 4
Arytmetyka
699 * 533
Macierz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Równania równoważne
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Różniczkowanie
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Całkowanie
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Granice
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}