Rozwiąż względem x
x=\sqrt{7}+3\approx 5,645751311
x=3-\sqrt{7}\approx 0,354248689
Wykres
Udostępnij
Skopiowano do schowka
\left(x+1\right)\times 2+\left(x-2\right)\times 3=\left(x-2\right)\left(x+1\right)
Zmienna x nie może być równa żadnej z wartości -1,2, ponieważ nie zdefiniowano dzielenia przez zero. Pomnóż obie strony równania przez \left(x-2\right)\left(x+1\right) (najmniejsza wspólna wielokrotność wartości x-2,x+1).
2x+2+\left(x-2\right)\times 3=\left(x-2\right)\left(x+1\right)
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć x+1 przez 2.
2x+2+3x-6=\left(x-2\right)\left(x+1\right)
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć x-2 przez 3.
5x+2-6=\left(x-2\right)\left(x+1\right)
Połącz 2x i 3x, aby uzyskać 5x.
5x-4=\left(x-2\right)\left(x+1\right)
Odejmij 6 od 2, aby uzyskać -4.
5x-4=x^{2}-x-2
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć x-2 przez x+1 i połączyć podobne czynniki.
5x-4-x^{2}=-x-2
Odejmij x^{2} od obu stron.
5x-4-x^{2}+x=-2
Dodaj x do obu stron.
6x-4-x^{2}=-2
Połącz 5x i x, aby uzyskać 6x.
6x-4-x^{2}+2=0
Dodaj 2 do obu stron.
6x-2-x^{2}=0
Dodaj -4 i 2, aby uzyskać -2.
-x^{2}+6x-2=0
Wszystkie równania w postaci ax^{2}+bx+c=0 można rozwiązywać za pomocą formuły kwadratowej: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formuła kwadratowa daje dwa rozwiązania — jedno, w którym operator ± jest dodawaniem, i drugie, w którym jest on odejmowaniem.
x=\frac{-6±\sqrt{6^{2}-4\left(-1\right)\left(-2\right)}}{2\left(-1\right)}
To równanie ma postać standardową: ax^{2}+bx+c=0. Podstaw -1 do a, 6 do b i -2 do c w formule kwadratowej \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-6±\sqrt{36-4\left(-1\right)\left(-2\right)}}{2\left(-1\right)}
Podnieś do kwadratu 6.
x=\frac{-6±\sqrt{36+4\left(-2\right)}}{2\left(-1\right)}
Pomnóż -4 przez -1.
x=\frac{-6±\sqrt{36-8}}{2\left(-1\right)}
Pomnóż 4 przez -2.
x=\frac{-6±\sqrt{28}}{2\left(-1\right)}
Dodaj 36 do -8.
x=\frac{-6±2\sqrt{7}}{2\left(-1\right)}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości 28.
x=\frac{-6±2\sqrt{7}}{-2}
Pomnóż 2 przez -1.
x=\frac{2\sqrt{7}-6}{-2}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{-6±2\sqrt{7}}{-2} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj -6 do 2\sqrt{7}.
x=3-\sqrt{7}
Podziel -6+2\sqrt{7} przez -2.
x=\frac{-2\sqrt{7}-6}{-2}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{-6±2\sqrt{7}}{-2} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij 2\sqrt{7} od -6.
x=\sqrt{7}+3
Podziel -6-2\sqrt{7} przez -2.
x=3-\sqrt{7} x=\sqrt{7}+3
Równanie jest teraz rozwiązane.
\left(x+1\right)\times 2+\left(x-2\right)\times 3=\left(x-2\right)\left(x+1\right)
Zmienna x nie może być równa żadnej z wartości -1,2, ponieważ nie zdefiniowano dzielenia przez zero. Pomnóż obie strony równania przez \left(x-2\right)\left(x+1\right) (najmniejsza wspólna wielokrotność wartości x-2,x+1).
2x+2+\left(x-2\right)\times 3=\left(x-2\right)\left(x+1\right)
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć x+1 przez 2.
2x+2+3x-6=\left(x-2\right)\left(x+1\right)
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć x-2 przez 3.
5x+2-6=\left(x-2\right)\left(x+1\right)
Połącz 2x i 3x, aby uzyskać 5x.
5x-4=\left(x-2\right)\left(x+1\right)
Odejmij 6 od 2, aby uzyskać -4.
5x-4=x^{2}-x-2
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć x-2 przez x+1 i połączyć podobne czynniki.
5x-4-x^{2}=-x-2
Odejmij x^{2} od obu stron.
5x-4-x^{2}+x=-2
Dodaj x do obu stron.
6x-4-x^{2}=-2
Połącz 5x i x, aby uzyskać 6x.
6x-x^{2}=-2+4
Dodaj 4 do obu stron.
6x-x^{2}=2
Dodaj -2 i 4, aby uzyskać 2.
-x^{2}+6x=2
Równania kwadratowe takie jak to można rozwiązywać przez dopełnianie do kwadratu. Aby można było dopełnić do kwadratu, równanie musi mieć postać x^{2}+bx=c.
\frac{-x^{2}+6x}{-1}=\frac{2}{-1}
Podziel obie strony przez -1.
x^{2}+\frac{6}{-1}x=\frac{2}{-1}
Dzielenie przez -1 cofa mnożenie przez -1.
x^{2}-6x=\frac{2}{-1}
Podziel 6 przez -1.
x^{2}-6x=-2
Podziel 2 przez -1.
x^{2}-6x+\left(-3\right)^{2}=-2+\left(-3\right)^{2}
Podziel -6, współczynnik x terminu, 2, aby uzyskać -3. Następnie Dodaj kwadrat -3 do obu stron równania. Ten krok powoduje, że lewa strona równania jest doskonałym kwadratem.
x^{2}-6x+9=-2+9
Podnieś do kwadratu -3.
x^{2}-6x+9=7
Dodaj -2 do 9.
\left(x-3\right)^{2}=7
Współczynnik x^{2}-6x+9. Ogólnie rzecz biorąc, gdy x^{2}+bx+c jest idealny kwadrat, zawsze może być uwzględniany jako \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-3\right)^{2}}=\sqrt{7}
Oblicz pierwiastek kwadratowy obu stron równania.
x-3=\sqrt{7} x-3=-\sqrt{7}
Uprość.
x=\sqrt{7}+3 x=3-\sqrt{7}
Dodaj 3 do obu stron równania.
Przykłady
Równanie kwadratowe
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trygonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Równanie liniowe
y = 3x + 4
Arytmetyka
699 * 533
Macierz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Równania równoważne
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Różniczkowanie
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Całkowanie
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Granice
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}