Przejdź do głównej zawartości
Rozwiąż względem x
Tick mark Image
Wykres

Podobne zadania z wyszukiwania w sieci web

Udostępnij

-6-3x+3\left(x-2\right)\left(x+2\right)\left(-1\right)=3x+6-\left(5-x\right)
Zmienna x nie może być równa żadnej z wartości -2,2, ponieważ nie zdefiniowano dzielenia przez zero. Pomnóż obie strony równania przez 3\left(x-2\right)\left(x+2\right) (najmniejsza wspólna wielokrotność wartości 2-x,x-2,3x^{2}-12).
-6-3x-3\left(x-2\right)\left(x+2\right)=3x+6-\left(5-x\right)
Pomnóż 3 przez -1, aby uzyskać -3.
-6-3x+\left(-3x+6\right)\left(x+2\right)=3x+6-\left(5-x\right)
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć -3 przez x-2.
-6-3x-3x^{2}+12=3x+6-\left(5-x\right)
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć -3x+6 przez x+2 i połączyć podobne czynniki.
6-3x-3x^{2}=3x+6-\left(5-x\right)
Dodaj -6 i 12, aby uzyskać 6.
6-3x-3x^{2}=3x+6-5+x
Aby znaleźć wartość przeciwną do 5-x, znajdź wartość przeciwną każdego czynnika.
6-3x-3x^{2}=3x+1+x
Odejmij 5 od 6, aby uzyskać 1.
6-3x-3x^{2}=4x+1
Połącz 3x i x, aby uzyskać 4x.
6-3x-3x^{2}-4x=1
Odejmij 4x od obu stron.
6-7x-3x^{2}=1
Połącz -3x i -4x, aby uzyskać -7x.
6-7x-3x^{2}-1=0
Odejmij 1 od obu stron.
5-7x-3x^{2}=0
Odejmij 1 od 6, aby uzyskać 5.
-3x^{2}-7x+5=0
Wszystkie równania w postaci ax^{2}+bx+c=0 można rozwiązywać za pomocą formuły kwadratowej: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formuła kwadratowa daje dwa rozwiązania — jedno, w którym operator ± jest dodawaniem, i drugie, w którym jest on odejmowaniem.
x=\frac{-\left(-7\right)±\sqrt{\left(-7\right)^{2}-4\left(-3\right)\times 5}}{2\left(-3\right)}
To równanie ma postać standardową: ax^{2}+bx+c=0. Podstaw -3 do a, -7 do b i 5 do c w formule kwadratowej \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-7\right)±\sqrt{49-4\left(-3\right)\times 5}}{2\left(-3\right)}
Podnieś do kwadratu -7.
x=\frac{-\left(-7\right)±\sqrt{49+12\times 5}}{2\left(-3\right)}
Pomnóż -4 przez -3.
x=\frac{-\left(-7\right)±\sqrt{49+60}}{2\left(-3\right)}
Pomnóż 12 przez 5.
x=\frac{-\left(-7\right)±\sqrt{109}}{2\left(-3\right)}
Dodaj 49 do 60.
x=\frac{7±\sqrt{109}}{2\left(-3\right)}
Liczba przeciwna do -7 to 7.
x=\frac{7±\sqrt{109}}{-6}
Pomnóż 2 przez -3.
x=\frac{\sqrt{109}+7}{-6}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{7±\sqrt{109}}{-6} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj 7 do \sqrt{109}.
x=\frac{-\sqrt{109}-7}{6}
Podziel 7+\sqrt{109} przez -6.
x=\frac{7-\sqrt{109}}{-6}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{7±\sqrt{109}}{-6} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij \sqrt{109} od 7.
x=\frac{\sqrt{109}-7}{6}
Podziel 7-\sqrt{109} przez -6.
x=\frac{-\sqrt{109}-7}{6} x=\frac{\sqrt{109}-7}{6}
Równanie jest teraz rozwiązane.
-6-3x+3\left(x-2\right)\left(x+2\right)\left(-1\right)=3x+6-\left(5-x\right)
Zmienna x nie może być równa żadnej z wartości -2,2, ponieważ nie zdefiniowano dzielenia przez zero. Pomnóż obie strony równania przez 3\left(x-2\right)\left(x+2\right) (najmniejsza wspólna wielokrotność wartości 2-x,x-2,3x^{2}-12).
-6-3x-3\left(x-2\right)\left(x+2\right)=3x+6-\left(5-x\right)
Pomnóż 3 przez -1, aby uzyskać -3.
-6-3x+\left(-3x+6\right)\left(x+2\right)=3x+6-\left(5-x\right)
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć -3 przez x-2.
-6-3x-3x^{2}+12=3x+6-\left(5-x\right)
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć -3x+6 przez x+2 i połączyć podobne czynniki.
6-3x-3x^{2}=3x+6-\left(5-x\right)
Dodaj -6 i 12, aby uzyskać 6.
6-3x-3x^{2}=3x+6-5+x
Aby znaleźć wartość przeciwną do 5-x, znajdź wartość przeciwną każdego czynnika.
6-3x-3x^{2}=3x+1+x
Odejmij 5 od 6, aby uzyskać 1.
6-3x-3x^{2}=4x+1
Połącz 3x i x, aby uzyskać 4x.
6-3x-3x^{2}-4x=1
Odejmij 4x od obu stron.
6-7x-3x^{2}=1
Połącz -3x i -4x, aby uzyskać -7x.
-7x-3x^{2}=1-6
Odejmij 6 od obu stron.
-7x-3x^{2}=-5
Odejmij 6 od 1, aby uzyskać -5.
-3x^{2}-7x=-5
Równania kwadratowe takie jak to można rozwiązywać przez dopełnianie do kwadratu. Aby można było dopełnić do kwadratu, równanie musi mieć postać x^{2}+bx=c.
\frac{-3x^{2}-7x}{-3}=-\frac{5}{-3}
Podziel obie strony przez -3.
x^{2}+\left(-\frac{7}{-3}\right)x=-\frac{5}{-3}
Dzielenie przez -3 cofa mnożenie przez -3.
x^{2}+\frac{7}{3}x=-\frac{5}{-3}
Podziel -7 przez -3.
x^{2}+\frac{7}{3}x=\frac{5}{3}
Podziel -5 przez -3.
x^{2}+\frac{7}{3}x+\left(\frac{7}{6}\right)^{2}=\frac{5}{3}+\left(\frac{7}{6}\right)^{2}
Podziel \frac{7}{3}, współczynnik x terminu, 2, aby uzyskać \frac{7}{6}. Następnie Dodaj kwadrat \frac{7}{6} do obu stron równania. Ten krok powoduje, że lewa strona równania jest doskonałym kwadratem.
x^{2}+\frac{7}{3}x+\frac{49}{36}=\frac{5}{3}+\frac{49}{36}
Podnieś do kwadratu \frac{7}{6}, podnosząc do kwadratu licznik i mianownik ułamka.
x^{2}+\frac{7}{3}x+\frac{49}{36}=\frac{109}{36}
Dodaj \frac{5}{3} do \frac{49}{36}, znajdując wspólny mianownik i dodając liczniki. Następnie zredukuj ułamek do najmniejszych czynników, jeśli to możliwe.
\left(x+\frac{7}{6}\right)^{2}=\frac{109}{36}
Współczynnik x^{2}+\frac{7}{3}x+\frac{49}{36}. Ogólnie rzecz biorąc, gdy x^{2}+bx+c jest idealny kwadrat, zawsze może być uwzględniany jako \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+\frac{7}{6}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{109}{36}}
Oblicz pierwiastek kwadratowy obu stron równania.
x+\frac{7}{6}=\frac{\sqrt{109}}{6} x+\frac{7}{6}=-\frac{\sqrt{109}}{6}
Uprość.
x=\frac{\sqrt{109}-7}{6} x=\frac{-\sqrt{109}-7}{6}
Odejmij \frac{7}{6} od obu stron równania.