Przejdź do głównej zawartości
Rozwiąż względem x (complex solution)
Tick mark Image
Wykres

Podobne zadania z wyszukiwania w sieci web

Udostępnij

\left(x-5\right)^{2}+2x=6
Pomnóż obie strony równania przez 2.
x^{2}-10x+25+2x=6
Użyj dwumianu Newtona \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2}, aby rozwinąć równanie \left(x-5\right)^{2}.
x^{2}-8x+25=6
Połącz -10x i 2x, aby uzyskać -8x.
x^{2}-8x+25-6=0
Odejmij 6 od obu stron.
x^{2}-8x+19=0
Odejmij 6 od 25, aby uzyskać 19.
x=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{\left(-8\right)^{2}-4\times 19}}{2}
To równanie ma postać standardową: ax^{2}+bx+c=0. Podstaw 1 do a, -8 do b i 19 do c w formule kwadratowej \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{64-4\times 19}}{2}
Podnieś do kwadratu -8.
x=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{64-76}}{2}
Pomnóż -4 przez 19.
x=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{-12}}{2}
Dodaj 64 do -76.
x=\frac{-\left(-8\right)±2\sqrt{3}i}{2}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości -12.
x=\frac{8±2\sqrt{3}i}{2}
Liczba przeciwna do -8 to 8.
x=\frac{8+2\sqrt{3}i}{2}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{8±2\sqrt{3}i}{2} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj 8 do 2i\sqrt{3}.
x=4+\sqrt{3}i
Podziel 8+2i\sqrt{3} przez 2.
x=\frac{-2\sqrt{3}i+8}{2}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{8±2\sqrt{3}i}{2} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij 2i\sqrt{3} od 8.
x=-\sqrt{3}i+4
Podziel 8-2i\sqrt{3} przez 2.
x=4+\sqrt{3}i x=-\sqrt{3}i+4
Równanie jest teraz rozwiązane.
\left(x-5\right)^{2}+2x=6
Pomnóż obie strony równania przez 2.
x^{2}-10x+25+2x=6
Użyj dwumianu Newtona \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2}, aby rozwinąć równanie \left(x-5\right)^{2}.
x^{2}-8x+25=6
Połącz -10x i 2x, aby uzyskać -8x.
x^{2}-8x=6-25
Odejmij 25 od obu stron.
x^{2}-8x=-19
Odejmij 25 od 6, aby uzyskać -19.
x^{2}-8x+\left(-4\right)^{2}=-19+\left(-4\right)^{2}
Podziel -8, współczynnik x terminu, 2, aby uzyskać -4. Następnie Dodaj kwadrat -4 do obu stron równania. Ten krok powoduje, że lewa strona równania jest doskonałym kwadratem.
x^{2}-8x+16=-19+16
Podnieś do kwadratu -4.
x^{2}-8x+16=-3
Dodaj -19 do 16.
\left(x-4\right)^{2}=-3
Współczynnik x^{2}-8x+16. Ogólnie rzecz biorąc, gdy x^{2}+bx+c jest idealny kwadrat, zawsze może być uwzględniany jako \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-4\right)^{2}}=\sqrt{-3}
Oblicz pierwiastek kwadratowy obu stron równania.
x-4=\sqrt{3}i x-4=-\sqrt{3}i
Uprość.
x=4+\sqrt{3}i x=-\sqrt{3}i+4
Dodaj 4 do obu stron równania.