ମୁଖ୍ୟ ବିଷୟବସ୍ତୁକୁ ଛାଡି ଦିଅନ୍ତୁ
x ପାଇଁ ସମାଧାନ କରନ୍ତୁ
Tick mark Image
ଗ୍ରାଫ୍

ୱେବ୍ ସନ୍ଧାନରୁ ସମାନ ପ୍ରକାରର ସମସ୍ୟା

ଅଂଶୀଦାର

8x^{2}-16x+6-x\left(2x-3\right)=0
2x-3 କୁ 4x-2 ଦ୍ୱାରା ଗୁଣନ କରିବା ପାଇଁ ବିତରଣାତ୍ମକ ଗୁଣଧର୍ମ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏକାପରି ପଦଗୁଡିକୁ ସମ୍ମେଳନ କରନ୍ତୁ.
8x^{2}-16x+6-\left(2x^{2}-3x\right)=0
x କୁ 2x-3 ଦ୍ୱାରା ଗୁଣନ କରିବା ପାଇଁ ବିତରଣାତ୍ମକ ଗୁଣଧର୍ମ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ.
8x^{2}-16x+6-2x^{2}+3x=0
2x^{2}-3x ର ବିପରୀତ ଖୋଜି ପାଇବା ପାଇଁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦର ବିପରୀତ ଖୋଜି ପାଆନ୍ତୁ.
6x^{2}-16x+6+3x=0
6x^{2} ପାଇବାକୁ 8x^{2} ଏବଂ -2x^{2} ସମ୍ମେଳନ କରନ୍ତୁ.
6x^{2}-13x+6=0
-13x ପାଇବାକୁ -16x ଏବଂ 3x ସମ୍ମେଳନ କରନ୍ତୁ.
a+b=-13 ab=6\times 6=36
ସମୀକରଣ ସମାଧାନ କରିବାକୁ, ଗୋଷ୍ଠୀଭୁକ୍ତ କରଣ କରିବା ଦ୍ୱାରା ବାମ ହାତ ପାର୍ଶ୍ୱର ଫ୍ୟାକ୍ଟର୍‌ ବାହାର କରନ୍ତୁ. ପ୍ରଥମେ, ବାମ ହାତ ପାର୍ଶ୍ୱ 6x^{2}+ax+bx+6 ଭାବେ ପୁନଃ ଲେଖାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ. a ଏବଂ b ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବାକୁ, ସମାଧାନ କରିବାକୁ ଏକ ସିଷ୍ଟମ୍‌ ସେଟ୍‌ ଅପ୍‌ କରନ୍ତୁ.
-1,-36 -2,-18 -3,-12 -4,-9 -6,-6
ଯେହେତୁ ab ଧନାତ୍ମକ ଅଟେ, a ଏବଂ b ର ସମାନ ଚିହ୍ନ ରହିଥାଏ. ଯେହେତୁa+b ଋଣାତ୍ମକ ଅଟେ, ଉଭୟ a ଏବଂ b ଋଣାତ୍ମକ ଅଟେ. ଏହିଭଳି ସମସ୍ତ ଇଣ୍ଟିଜର୍ ଯୋଡାର ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ ଯାହା ଉତ୍ପାଦ 36 ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ.
-1-36=-37 -2-18=-20 -3-12=-15 -4-9=-13 -6-6=-12
ପ୍ରତି ଯୋଡା ପାଇଁ ସମଷ୍ଟି ହିସାବ କରନ୍ତୁ.
a=-9 b=-4
ସମାଧାନଟି ହେଉଛି ସେହି ଯୋଡା ଯାହା ସମଷ୍ଟି -13 ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ.
\left(6x^{2}-9x\right)+\left(-4x+6\right)
\left(6x^{2}-9x\right)+\left(-4x+6\right) ଭାବରେ 6x^{2}-13x+6 ପୁନଃ ଲେଖନ୍ତୁ.
3x\left(2x-3\right)-2\left(2x-3\right)
ପ୍ରଥମଟିରେ 3x ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ଗୋଷ୍ଠୀରେ -2 ର ଗୁଣନିୟକ ବାହାର କରନ୍ତୁ.
\left(2x-3\right)\left(3x-2\right)
ଡିଷ୍ଟ୍ରିବ୍ୟୁଟିଭ୍ ପ୍ରପର୍ଟି (ବିତରଣ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ) ବ୍ୟବହାର କରି ସାଧାରଣ ପଦ 2x-3 ଗୁଣନିୟକ ବାହାର କରନ୍ତୁ.
x=\frac{3}{2} x=\frac{2}{3}
ସମୀକରଣ ସମାଧାନଗୁଡିକ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବାକୁ, 2x-3=0 ଏବଂ 3x-2=0 ସମାଧାନ କରନ୍ତୁ.
8x^{2}-16x+6-x\left(2x-3\right)=0
2x-3 କୁ 4x-2 ଦ୍ୱାରା ଗୁଣନ କରିବା ପାଇଁ ବିତରଣାତ୍ମକ ଗୁଣଧର୍ମ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏକାପରି ପଦଗୁଡିକୁ ସମ୍ମେଳନ କରନ୍ତୁ.
8x^{2}-16x+6-\left(2x^{2}-3x\right)=0
x କୁ 2x-3 ଦ୍ୱାରା ଗୁଣନ କରିବା ପାଇଁ ବିତରଣାତ୍ମକ ଗୁଣଧର୍ମ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ.
8x^{2}-16x+6-2x^{2}+3x=0
2x^{2}-3x ର ବିପରୀତ ଖୋଜି ପାଇବା ପାଇଁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦର ବିପରୀତ ଖୋଜି ପାଆନ୍ତୁ.
6x^{2}-16x+6+3x=0
6x^{2} ପାଇବାକୁ 8x^{2} ଏବଂ -2x^{2} ସମ୍ମେଳନ କରନ୍ତୁ.
6x^{2}-13x+6=0
-13x ପାଇବାକୁ -16x ଏବଂ 3x ସମ୍ମେଳନ କରନ୍ତୁ.
x=\frac{-\left(-13\right)±\sqrt{\left(-13\right)^{2}-4\times 6\times 6}}{2\times 6}
ଏହି ସମୀକରଣ ମାନାଙ୍କ ଆକାରରେ ରହିଛି: ax^{2}+bx+c=0. \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} କ୍ୱାଡ୍ରାଟିକ୍‌ ସୂତ୍ରରେ, a ପାଇଁ 6, b ପାଇଁ -13, ଏବଂ c ପାଇଁ 6 ପ୍ରତିବଦଳ କରନ୍ତୁ.
x=\frac{-\left(-13\right)±\sqrt{169-4\times 6\times 6}}{2\times 6}
ବର୍ଗ -13.
x=\frac{-\left(-13\right)±\sqrt{169-24\times 6}}{2\times 6}
-4 କୁ 6 ଥର ଗୁଣନ କରନ୍ତୁ.
x=\frac{-\left(-13\right)±\sqrt{169-144}}{2\times 6}
-24 କୁ 6 ଥର ଗୁଣନ କରନ୍ତୁ.
x=\frac{-\left(-13\right)±\sqrt{25}}{2\times 6}
169 କୁ -144 ସହ ଯୋଡନ୍ତୁ.
x=\frac{-\left(-13\right)±5}{2\times 6}
25 ର ବର୍ଗମୂଳ ବାହାର କରନ୍ତୁ.
x=\frac{13±5}{2\times 6}
-13 ର ବିପରୀତ ହେଉଛି 13.
x=\frac{13±5}{12}
2 କୁ 6 ଥର ଗୁଣନ କରନ୍ତୁ.
x=\frac{18}{12}
ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୀକରଣ x=\frac{13±5}{12} ସମାଧାନ କରନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ± ଯୁକ୍ତ ଅଟେ. 13 କୁ 5 ସହ ଯୋଡନ୍ତୁ.
x=\frac{3}{2}
6 ବାହାର କରିବା ଏବଂ ବାତିଲ୍‌ କରିବା ଦ୍ୱାରା ନିମ୍ନତମ ପଦରେ ଅନ୍ତରାଳ \frac{18}{12} ହ୍ରାସ କରନ୍ତୁ.
x=\frac{8}{12}
ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୀକରଣ x=\frac{13±5}{12} ସମାଧାନ କରନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ± ବିଯୁକ୍ତ ଅଟେ. 13 ରୁ 5 ବିୟୋଗ କରନ୍ତୁ.
x=\frac{2}{3}
4 ବାହାର କରିବା ଏବଂ ବାତିଲ୍‌ କରିବା ଦ୍ୱାରା ନିମ୍ନତମ ପଦରେ ଅନ୍ତରାଳ \frac{8}{12} ହ୍ରାସ କରନ୍ତୁ.
x=\frac{3}{2} x=\frac{2}{3}
ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୀକରଣ ସମାଧାନ ହୋଇଛି.
8x^{2}-16x+6-x\left(2x-3\right)=0
2x-3 କୁ 4x-2 ଦ୍ୱାରା ଗୁଣନ କରିବା ପାଇଁ ବିତରଣାତ୍ମକ ଗୁଣଧର୍ମ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏକାପରି ପଦଗୁଡିକୁ ସମ୍ମେଳନ କରନ୍ତୁ.
8x^{2}-16x+6-\left(2x^{2}-3x\right)=0
x କୁ 2x-3 ଦ୍ୱାରା ଗୁଣନ କରିବା ପାଇଁ ବିତରଣାତ୍ମକ ଗୁଣଧର୍ମ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ.
8x^{2}-16x+6-2x^{2}+3x=0
2x^{2}-3x ର ବିପରୀତ ଖୋଜି ପାଇବା ପାଇଁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦର ବିପରୀତ ଖୋଜି ପାଆନ୍ତୁ.
6x^{2}-16x+6+3x=0
6x^{2} ପାଇବାକୁ 8x^{2} ଏବଂ -2x^{2} ସମ୍ମେଳନ କରନ୍ତୁ.
6x^{2}-13x+6=0
-13x ପାଇବାକୁ -16x ଏବଂ 3x ସମ୍ମେଳନ କରନ୍ତୁ.
6x^{2}-13x=-6
ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱରୁ 6 ବିୟୋଗ କରନ୍ତୁ. ଶୂନ୍ୟରୁ ଯେକୌଣସି ସଂଖ୍ୟା ବିୟୋଗ କଲେ ସେହି ସଂଖ୍ୟାର ବିଯୁକ୍ତାତ୍ମକ ରୂପ ମିଳିଥାଏ.
\frac{6x^{2}-13x}{6}=-\frac{6}{6}
ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱକୁ 6 ଦ୍ୱାରା ବିଭାଜନ କରନ୍ତୁ.
x^{2}-\frac{13}{6}x=-\frac{6}{6}
6 ଦ୍ୱାରା ବିଭାଜନ କରିବା 6 ଦ୍ୱାରା ଗୁଣନକୁ ପୂର୍ବବତ୍‌ କରିଥାଏ.
x^{2}-\frac{13}{6}x=-1
-6 କୁ 6 ଦ୍ୱାରା ବିଭାଜନ କରନ୍ତୁ.
x^{2}-\frac{13}{6}x+\left(-\frac{13}{12}\right)^{2}=-1+\left(-\frac{13}{12}\right)^{2}
-\frac{13}{12} ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ, x ଟର୍ମ୍‌‌ର ଗୁଣାଙ୍କ, -\frac{13}{6} କୁ, 2 ଦ୍ୱାରା ବିଭକ୍ତ କରନ୍ତୁ. ତାପରେ ସମୀକରଣ ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱରେ -\frac{13}{12} ର ବର୍ଗ ଯୋଡନ୍ତୁ. ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ସମୀକରଣର ବାମ ହାତ ପାର୍ଶ୍ୱକୁ ଏକ ଯଥାର୍ଥ ବର୍ଗରେ ପରିଣତ କରିଥାଏ.
x^{2}-\frac{13}{6}x+\frac{169}{144}=-1+\frac{169}{144}
ଭଗ୍ନାଂଶର ଉଭୟ ଲବ ଓ ହରର ବର୍ଗ ବାହାର କରିବା ଦ୍ୱାରା -\frac{13}{12} ବର୍ଗ ବାହାର କରନ୍ତୁ.
x^{2}-\frac{13}{6}x+\frac{169}{144}=\frac{25}{144}
-1 କୁ \frac{169}{144} ସହ ଯୋଡନ୍ତୁ.
\left(x-\frac{13}{12}\right)^{2}=\frac{25}{144}
ଗୁଣନୀୟକ x^{2}-\frac{13}{6}x+\frac{169}{144}. ସାଧାରଣତଃ, ଯେତେବେଳେ x^{2}+bx+c ଏକ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବର୍ଗ ଅଟେ, ଏହାକୁ ସର୍ବଦା \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} ଭାବେ ଗୁଣନୀୟକ କରାଯାଇପାରିବ.
\sqrt{\left(x-\frac{13}{12}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{25}{144}}
ସମୀକରଣର ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱର ବର୍ଗମୂଳ ନିଅନ୍ତୁ.
x-\frac{13}{12}=\frac{5}{12} x-\frac{13}{12}=-\frac{5}{12}
ସରଳୀକୃତ କରିବା.
x=\frac{3}{2} x=\frac{2}{3}
ସମୀକରଣର ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱରେ \frac{13}{12} ଯୋଡନ୍ତୁ.