x, y ପାଇଁ ସମାଧାନ କରନ୍ତୁ
x=0
y=0
ଗ୍ରାଫ୍
ଅଂଶୀଦାର
କ୍ଲିପ୍ ବୋର୍ଡ଼ରେ ନକଲ କରାଯାଇଛି
\sqrt{2}x-\sqrt{3}y=0
ପ୍ରଥମ ସମୀକରଣ ବିବେଚନା କରନ୍ତୁ. ପଦଗୁଡିକୁ ପୁନଃକ୍ରମରେ ରଖନ୍ତୁ.
\sqrt{2}x+\left(-\sqrt{3}\right)y=0,\sqrt{5}x+\sqrt{2}y=0
ସ୍ଥାନାପନ୍ନ ବା ସବଷ୍ଟିଚ୍ୟୁସନ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ଏକ ଯୋଡା ସମୀକରଣ ସମାଧାନ କରିବାକୁ, ପ୍ରଥମେ ଭାରିଏବୁଲ୍ଗୁଡିକ ପାଇଁ ସମୀକରଣଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ସମାଧାନ କରନ୍ତୁ. ତାପରେ ସେହି ଭାରିଏବୁଲ୍ ପାଇଁ ଫଳାଫଳକୁ ଅନ୍ୟ ସମୀକରଣରେ ପ୍ରତିବଦଳ କରନ୍ତୁ.
\sqrt{2}x+\left(-\sqrt{3}\right)y=0
ସମୀକରଣଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ମନୋନୟନ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ସମାନ ଚିହ୍ନର ବାମ ହାତ ପାର୍ଶ୍ୱରେ x କୁ ପୃଥକ୍ କରିବା ଦ୍ୱାରା x ପାଇଁ ସମାଧାନ କରନ୍ତୁ.
\sqrt{2}x=\sqrt{3}y
ସମୀକରଣର ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱରେ \sqrt{3}y ଯୋଡନ୍ତୁ.
x=\frac{\sqrt{2}}{2}\sqrt{3}y
ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱକୁ \sqrt{2} ଦ୍ୱାରା ବିଭାଜନ କରନ୍ତୁ.
x=\frac{\sqrt{6}}{2}y
\frac{\sqrt{2}}{2} କୁ \sqrt{3}y ଥର ଗୁଣନ କରନ୍ତୁ.
\sqrt{5}\times \frac{\sqrt{6}}{2}y+\sqrt{2}y=0
ଅନ୍ୟ ସମୀକରଣ, \sqrt{5}x+\sqrt{2}y=0 ରେ x ସ୍ଥାନରେ \frac{\sqrt{6}y}{2} ପ୍ରତିବଦଳ କରନ୍ତୁ.
\frac{\sqrt{30}}{2}y+\sqrt{2}y=0
\sqrt{5} କୁ \frac{\sqrt{6}y}{2} ଥର ଗୁଣନ କରନ୍ତୁ.
\left(\frac{\sqrt{30}}{2}+\sqrt{2}\right)y=0
\frac{\sqrt{30}y}{2} କୁ \sqrt{2}y ସହ ଯୋଡନ୍ତୁ.
y=0
ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱକୁ \frac{\sqrt{30}}{2}+\sqrt{2} ଦ୍ୱାରା ବିଭାଜନ କରନ୍ତୁ.
x=0
x=\frac{\sqrt{6}}{2}y ରେ y ପାଇଁ 0 କୁ ବଦଳ କରନ୍ତୁ. କାରଣ ପରିଣାମାତ୍ମକ ସମୀକରଣ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଭାରିଏବୁଲ୍ ଧାରଣ କରିଥାଏ, ଆପଣ x ପାଇଁ ସିଧାସଳଖ ଭାବରେ ସମାଧାନ କରିପାରିବେ.
x=0,y=0
ବର୍ତ୍ତମାନ ସିଷ୍ଟମ୍ ସମାଧାନ ହୋଇଛି.
\sqrt{2}x-\sqrt{3}y=0
ପ୍ରଥମ ସମୀକରଣ ବିବେଚନା କରନ୍ତୁ. ପଦଗୁଡିକୁ ପୁନଃକ୍ରମରେ ରଖନ୍ତୁ.
\sqrt{2}x+\left(-\sqrt{3}\right)y=0,\sqrt{5}x+\sqrt{2}y=0
ଭାରିଏବୁଲ୍ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏର ଏଲିମିନେସନ୍ ଏବଂ ଗୁଣାଙ୍କ ବା କୋଏଫିସିଏଣ୍ଟ ଦ୍ୱାରା ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ସମୀକରଣରେ ସମାନ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ଯାହା ଫଳରେ ଭାରିଏବୁଲ୍ ପ୍ରତ୍ୟାହାର ହେବ ଯେତେବେଳେ ଗୋଟିଏ ସମୀକରଣ ଅନ୍ୟଟି ଠାରୁ ବିୟୋଗ ହୋଇଥାଏ.
\sqrt{5}\sqrt{2}x+\sqrt{5}\left(-\sqrt{3}\right)y=0,\sqrt{2}\sqrt{5}x+\sqrt{2}\sqrt{2}y=0
\sqrt{2}x ଏବଂ \sqrt{5}x କୁ ସମାନ କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଥମ ସମୀକରଣ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ପଦକୁ \sqrt{5} ଦ୍ୱାରା ଗୁଣନ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ସମୀକରଣ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ଟର୍ମ୍କୁ \sqrt{2} ଦ୍ୱାରା ଗୁଣନ କରନ୍ତୁ.
\sqrt{10}x+\left(-\sqrt{15}\right)y=0,\sqrt{10}x+2y=0
ସରଳୀକୃତ କରିବା.
\sqrt{10}x+\left(-\sqrt{10}\right)x+\left(-\sqrt{15}\right)y-2y=0
ସମାନ ଚିହ୍ନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ଥିବା ଏକାପରି ପଦଗୁଡିକୁ ବିୟୋଗ କରିବା ଦ୍ୱାରା \sqrt{10}x+\left(-\sqrt{15}\right)y=0 ଠାରୁ \sqrt{10}x+2y=0 କୁ ବିୟୋଗ କରନ୍ତୁ.
\left(-\sqrt{15}\right)y-2y=0
\sqrt{10}x କୁ -\sqrt{10}x ସହ ଯୋଡନ୍ତୁ. କେବଳ ଗୋଟିଏ ଭାରିଏବୁଲ୍ ଯାହା ସମାଧାନ ହୋଇପାରିବ ତାହା ଥିବା ଏକ ସମୀକରଣ ଛାଡି, ପଦ \sqrt{10}x ଏବଂ -\sqrt{10}x ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରନ୍ତୁ.
\left(-\sqrt{15}-2\right)y=0
-\sqrt{15}y କୁ -2y ସହ ଯୋଡନ୍ତୁ.
y=0
ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱକୁ -\sqrt{15}-2 ଦ୍ୱାରା ବିଭାଜନ କରନ୍ତୁ.
\sqrt{5}x=0
\sqrt{5}x+\sqrt{2}y=0 ରେ y ପାଇଁ 0 କୁ ବଦଳ କରନ୍ତୁ. କାରଣ ପରିଣାମାତ୍ମକ ସମୀକରଣ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଭାରିଏବୁଲ୍ ଧାରଣ କରିଥାଏ, ଆପଣ x ପାଇଁ ସିଧାସଳଖ ଭାବରେ ସମାଧାନ କରିପାରିବେ.
x=0
ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱକୁ \sqrt{5} ଦ୍ୱାରା ବିଭାଜନ କରନ୍ତୁ.
x=0,y=0
ବର୍ତ୍ତମାନ ସିଷ୍ଟମ୍ ସମାଧାନ ହୋଇଛି.
ଉଦାହରଣଗୁଡ଼ିକ
ଚତୁଷ୍ପଦୀ ସମୀକରଣ
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
ତ୍ରିକୋଣମିତି
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
ରୈଖିକ ସମୀକରଣ
y = 3x + 4
ବୀଜଗଣିତ
699 * 533
ମାଟ୍ରିକ୍ସ୍
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
ସମକାଳୀନ ସମୀକରଣ
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
ବିଭେଦୀକରଣ
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେସନ୍
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
ସୀମାଗୁଡ଼ିକ
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}