Løs for y
y=2
y=0
Graf
Aksje
Kopiert til utklippstavle
y\left(y-2\right)=0
Faktoriser ut y.
y=0 y=2
Hvis du vil finne formel løsninger, kan du løse y=0 og y-2=0.
y^{2}-2y=0
Alle formler for skjemaet ax^{2}+bx+c=0 kan løses ved hjelp av den kvadratiske formelen: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Den kvadratiske formelen gir to løsninger, én når ± er addisjon og en når det er subtraksjon.
y=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{\left(-2\right)^{2}}}{2}
Denne ligningen er i standard form: ax^{2}+bx+c=0. Sett inn 1 for a, -2 for b og 0 for c i andregradsformelen, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
y=\frac{-\left(-2\right)±2}{2}
Ta kvadratroten av \left(-2\right)^{2}.
y=\frac{2±2}{2}
Det motsatte av -2 er 2.
y=\frac{4}{2}
Nå kan du løse formelen y=\frac{2±2}{2} når ± er pluss. Legg sammen 2 og 2.
y=2
Del 4 på 2.
y=\frac{0}{2}
Nå kan du løse formelen y=\frac{2±2}{2} når ± er minus. Trekk fra 2 fra 2.
y=0
Del 0 på 2.
y=2 y=0
Ligningen er nå løst.
y^{2}-2y=0
Andregradsligninger som denne kan løses ved å fullføre kvadratet. For å kunne fullføre kvadratet, må ligningen først ha formen x^{2}+bx=c.
y^{2}-2y+1=1
Del -2, koeffisienten i x termen, etter 2 for å få -1. Deretter legger du til kvadrat firkanten av -1 på begge sider av ligningen. Dette trinnet gjør venstre side av ligningen til en perfekt firkant.
\left(y-1\right)^{2}=1
Faktoriser y^{2}-2y+1. Generelt, når x^{2}+bx+c er et kvadrattall, kan det alltid faktoriseres som \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(y-1\right)^{2}}=\sqrt{1}
Ta kvadratroten av begge sider av ligningen.
y-1=1 y-1=-1
Forenkle.
y=2 y=0
Legg til 1 på begge sider av ligningen.
Eksempler
Kvadratisk ligning
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineær ligning
y = 3x + 4
Aritmetikk
699 * 533
Matrise
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samtidig formel
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differensiering
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrasjon
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Grenser
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}