Løs for y, x
x=18
y=6
Graf
Spørrelek
Simultaneous Equation
5 problemer som ligner på:
y = \frac { 1 } { 3 } x ; \quad y = 60 - 3 x
Aksje
Kopiert til utklippstavle
y-\frac{1}{3}x=0
Vurder den første formelen. Trekk fra \frac{1}{3}x fra begge sider.
y+3x=60
Vurder den andre formelen. Legg til 3x på begge sider.
y-\frac{1}{3}x=0,y+3x=60
Hvis du vil løse et ligningspar ved hjelp av innsetting, løser du først en av ligningene for å få en variabel. Deretter setter du inn resultatet for denne variabelen i den andre ligningen.
y-\frac{1}{3}x=0
Velg én av ligningene, og løs den for y ved å isolere y på venstre side av likhetstegnet.
y=\frac{1}{3}x
Legg til \frac{x}{3} på begge sider av ligningen.
\frac{1}{3}x+3x=60
Sett inn \frac{x}{3} for y i den andre formelen, y+3x=60.
\frac{10}{3}x=60
Legg sammen \frac{x}{3} og 3x.
x=18
Del begge sidene av ligningen på \frac{10}{3}, som er det samme som å multiplisere begge sidene med den resiproke verdien av brøken.
y=\frac{1}{3}\times 18
Sett inn 18 for x i y=\frac{1}{3}x. Fordi den resulterende ligningen inneholder bare én variabel, kan du løse y direkte.
y=6
Multipliser \frac{1}{3} ganger 18.
y=6,x=18
Systemet er nå løst.
y-\frac{1}{3}x=0
Vurder den første formelen. Trekk fra \frac{1}{3}x fra begge sider.
y+3x=60
Vurder den andre formelen. Legg til 3x på begge sider.
y-\frac{1}{3}x=0,y+3x=60
Skriv ligningene i standardformat, og bruk matriser til å løse ligningssystemet.
\left(\begin{matrix}1&-\frac{1}{3}\\1&3\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}0\\60\end{matrix}\right)
Skriv ligningen i matriseform.
inverse(\left(\begin{matrix}1&-\frac{1}{3}\\1&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}1&-\frac{1}{3}\\1&3\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&-\frac{1}{3}\\1&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}0\\60\end{matrix}\right)
Venstremultipliser formelen med den inverse matrisen til \left(\begin{matrix}1&-\frac{1}{3}\\1&3\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&-\frac{1}{3}\\1&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}0\\60\end{matrix}\right)
Produktet av en matrise og dens inverse matrise er identitetsmatrisen.
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&-\frac{1}{3}\\1&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}0\\60\end{matrix}\right)
Multiplisere matriser på venstre side av likhetstegnet.
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{3}{3-\left(-\frac{1}{3}\right)}&-\frac{-\frac{1}{3}}{3-\left(-\frac{1}{3}\right)}\\-\frac{1}{3-\left(-\frac{1}{3}\right)}&\frac{1}{3-\left(-\frac{1}{3}\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}0\\60\end{matrix}\right)
For 2\times 2-matrisen\left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right), er den inverse matrisen \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), så matriseformelen kan skrives om som matrisemultiplikasjon.
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{9}{10}&\frac{1}{10}\\-\frac{3}{10}&\frac{3}{10}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}0\\60\end{matrix}\right)
Gjør aritmetikken.
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{10}\times 60\\\frac{3}{10}\times 60\end{matrix}\right)
Multipliser matrisene.
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}6\\18\end{matrix}\right)
Gjør aritmetikken.
y=6,x=18
Trekk ut matriseelementene y og x.
y-\frac{1}{3}x=0
Vurder den første formelen. Trekk fra \frac{1}{3}x fra begge sider.
y+3x=60
Vurder den andre formelen. Legg til 3x på begge sider.
y-\frac{1}{3}x=0,y+3x=60
Hvis du vil løse ved eliminasjon, må koeffisienten til en av variablene være den samme i begge formlene, slik at variabelen elimineres når én ligning trekkes fra den andre.
y-y-\frac{1}{3}x-3x=-60
Trekk fra y+3x=60 fra y-\frac{1}{3}x=0 ved å trekke fra tilsvarende ledd på hver side av likhetstegnet.
-\frac{1}{3}x-3x=-60
Legg sammen y og -y. Vilkårene y og -y eliminerer hverandre, slik at vi får en formel med bare én variabel som kan løses.
-\frac{10}{3}x=-60
Legg sammen -\frac{x}{3} og -3x.
x=18
Del begge sidene av ligningen på -\frac{10}{3}, som er det samme som å multiplisere begge sidene med den resiproke verdien av brøken.
y+3\times 18=60
Sett inn 18 for x i y+3x=60. Fordi den resulterende ligningen inneholder bare én variabel, kan du løse y direkte.
y+54=60
Multipliser 3 ganger 18.
y=6
Trekk fra 54 fra begge sider av ligningen.
y=6,x=18
Systemet er nå løst.
Eksempler
Kvadratisk ligning
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineær ligning
y = 3x + 4
Aritmetikk
699 * 533
Matrise
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samtidig formel
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differensiering
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrasjon
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Grenser
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}