Løs for a
a=\frac{1}{2}=0,5
a=-\frac{2}{3}\approx -0,666666667
Spørrelek
Polynomial
6 a ^ { 2 } + a - 2 = 0
Aksje
Kopiert til utklippstavle
a+b=1 ab=6\left(-2\right)=-12
For å løse ligningen, faktorer du venstre side ved gruppering. Første, venstre side må skrives på nytt som 6a^{2}+aa+ba-2. Hvis du vil finne a og b, setter du opp et system som skal løses.
-1,12 -2,6 -3,4
Siden ab er negativ, a og b har motsatt tegn. Siden a+b er positiv, har det positive tallet større absolutt verdi enn det negative. Vis alle slike hel talls par som gir produkt -12.
-1+12=11 -2+6=4 -3+4=1
Beregn summen for hvert par.
a=-3 b=4
Løsningen er paret som gir Summer 1.
\left(6a^{2}-3a\right)+\left(4a-2\right)
Skriv om 6a^{2}+a-2 som \left(6a^{2}-3a\right)+\left(4a-2\right).
3a\left(2a-1\right)+2\left(2a-1\right)
Faktor ut 3a i den første og 2 i den andre gruppen.
\left(2a-1\right)\left(3a+2\right)
Faktorer ut det felles leddet 2a-1 ved å bruke den distributive lov.
a=\frac{1}{2} a=-\frac{2}{3}
Hvis du vil finne formel løsninger, kan du løse 2a-1=0 og 3a+2=0.
6a^{2}+a-2=0
Alle formler for skjemaet ax^{2}+bx+c=0 kan løses ved hjelp av den kvadratiske formelen: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Den kvadratiske formelen gir to løsninger, én når ± er addisjon og en når det er subtraksjon.
a=\frac{-1±\sqrt{1^{2}-4\times 6\left(-2\right)}}{2\times 6}
Denne ligningen er i standard form: ax^{2}+bx+c=0. Sett inn 6 for a, 1 for b og -2 for c i andregradsformelen, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
a=\frac{-1±\sqrt{1-4\times 6\left(-2\right)}}{2\times 6}
Kvadrer 1.
a=\frac{-1±\sqrt{1-24\left(-2\right)}}{2\times 6}
Multipliser -4 ganger 6.
a=\frac{-1±\sqrt{1+48}}{2\times 6}
Multipliser -24 ganger -2.
a=\frac{-1±\sqrt{49}}{2\times 6}
Legg sammen 1 og 48.
a=\frac{-1±7}{2\times 6}
Ta kvadratroten av 49.
a=\frac{-1±7}{12}
Multipliser 2 ganger 6.
a=\frac{6}{12}
Nå kan du løse formelen a=\frac{-1±7}{12} når ± er pluss. Legg sammen -1 og 7.
a=\frac{1}{2}
Forkort brøken \frac{6}{12} til minste felles nevner ved å dele teller og nevner på 6.
a=-\frac{8}{12}
Nå kan du løse formelen a=\frac{-1±7}{12} når ± er minus. Trekk fra 7 fra -1.
a=-\frac{2}{3}
Forkort brøken \frac{-8}{12} til minste felles nevner ved å dele teller og nevner på 4.
a=\frac{1}{2} a=-\frac{2}{3}
Ligningen er nå løst.
6a^{2}+a-2=0
Andregradsligninger som denne kan løses ved å fullføre kvadratet. For å kunne fullføre kvadratet, må ligningen først ha formen x^{2}+bx=c.
6a^{2}+a-2-\left(-2\right)=-\left(-2\right)
Legg til 2 på begge sider av ligningen.
6a^{2}+a=-\left(-2\right)
Når du trekker fra -2 fra seg selv har du 0 igjen.
6a^{2}+a=2
Trekk fra -2 fra 0.
\frac{6a^{2}+a}{6}=\frac{2}{6}
Del begge sidene på 6.
a^{2}+\frac{1}{6}a=\frac{2}{6}
Hvis du deler på 6, gjør du om gangingen med 6.
a^{2}+\frac{1}{6}a=\frac{1}{3}
Forkort brøken \frac{2}{6} til minste felles nevner ved å dele teller og nevner på 2.
a^{2}+\frac{1}{6}a+\left(\frac{1}{12}\right)^{2}=\frac{1}{3}+\left(\frac{1}{12}\right)^{2}
Del \frac{1}{6}, koeffisienten i x termen, etter 2 for å få \frac{1}{12}. Deretter legger du til kvadrat firkanten av \frac{1}{12} på begge sider av ligningen. Dette trinnet gjør venstre side av ligningen til en perfekt firkant.
a^{2}+\frac{1}{6}a+\frac{1}{144}=\frac{1}{3}+\frac{1}{144}
Kvadrer \frac{1}{12} ved å kvadrere både telleren og nevneren i brøken.
a^{2}+\frac{1}{6}a+\frac{1}{144}=\frac{49}{144}
Legg sammen \frac{1}{3} og \frac{1}{144} ved å finne en fellesnevner og legge sammen tellerne. Forkort deretter brøken om mulig.
\left(a+\frac{1}{12}\right)^{2}=\frac{49}{144}
Faktoriser a^{2}+\frac{1}{6}a+\frac{1}{144}. Generelt, når x^{2}+bx+c er et kvadrattall, kan det alltid faktoriseres som \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(a+\frac{1}{12}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{49}{144}}
Ta kvadratroten av begge sider av ligningen.
a+\frac{1}{12}=\frac{7}{12} a+\frac{1}{12}=-\frac{7}{12}
Forenkle.
a=\frac{1}{2} a=-\frac{2}{3}
Trekk fra \frac{1}{12} fra begge sider av ligningen.
Eksempler
Kvadratisk ligning
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineær ligning
y = 3x + 4
Aritmetikk
699 * 533
Matrise
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samtidig formel
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differensiering
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrasjon
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Grenser
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}