Faktoriser
2a\left(3a+1\right)
Evaluer
2a\left(3a+1\right)
Aksje
Kopiert til utklippstavle
2\left(3a^{2}+a\right)
Faktoriser ut 2.
a\left(3a+1\right)
Vurder 3a^{2}+a. Faktoriser ut a.
2a\left(3a+1\right)
Skriv om det fullførte faktoriserte uttrykket.
6a^{2}+2a=0
Kvadratisk ligning for polynom kan faktoriseres ved hjelp av transformasjonen ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), der x_{1} og x_{2} er løsningene for den kvadratiske ligningen ax^{2}+bx+c=0.
a=\frac{-2±\sqrt{2^{2}}}{2\times 6}
Alle formler for skjemaet ax^{2}+bx+c=0 kan løses ved hjelp av den kvadratiske formelen: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Den kvadratiske formelen gir to løsninger, én når ± er addisjon og en når det er subtraksjon.
a=\frac{-2±2}{2\times 6}
Ta kvadratroten av 2^{2}.
a=\frac{-2±2}{12}
Multipliser 2 ganger 6.
a=\frac{0}{12}
Nå kan du løse formelen a=\frac{-2±2}{12} når ± er pluss. Legg sammen -2 og 2.
a=0
Del 0 på 12.
a=-\frac{4}{12}
Nå kan du løse formelen a=\frac{-2±2}{12} når ± er minus. Trekk fra 2 fra -2.
a=-\frac{1}{3}
Forkort brøken \frac{-4}{12} til minste felles nevner ved å dele teller og nevner på 4.
6a^{2}+2a=6a\left(a-\left(-\frac{1}{3}\right)\right)
Faktoriser det opprinnelige uttrykket ved hjelp av ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Erstatt 0 med x_{1} og -\frac{1}{3} med x_{2}.
6a^{2}+2a=6a\left(a+\frac{1}{3}\right)
Forenkle alle uttrykkene i formelen fra p-\left(-q\right)til p+q.
6a^{2}+2a=6a\times \frac{3a+1}{3}
Legg sammen \frac{1}{3} og a ved å finne en fellesnevner og legge sammen tellerne. Forkort deretter brøken om mulig.
6a^{2}+2a=2a\left(3a+1\right)
Opphev den største felles faktoren 3 i 6 og 3.
Eksempler
Kvadratisk ligning
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineær ligning
y = 3x + 4
Aritmetikk
699 * 533
Matrise
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samtidig formel
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differensiering
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrasjon
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Grenser
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}