Løs for x
x=1
x=9
Graf
Spørrelek
Polynomial
4 x = ( 3 - x ) ^ { 2 }
Aksje
Kopiert til utklippstavle
4x=9-6x+x^{2}
Bruk binomialformelen \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} til å utvide \left(3-x\right)^{2}.
4x-9=-6x+x^{2}
Trekk fra 9 fra begge sider.
4x-9+6x=x^{2}
Legg til 6x på begge sider.
10x-9=x^{2}
Kombiner 4x og 6x for å få 10x.
10x-9-x^{2}=0
Trekk fra x^{2} fra begge sider.
-x^{2}+10x-9=0
Skriv polynomet på standardform ved å plassere leddene i rekkefølge fra høyeste til laveste potens.
a+b=10 ab=-\left(-9\right)=9
For å løse ligningen, faktorer du venstre side ved gruppering. Første, venstre side må skrives på nytt som -x^{2}+ax+bx-9. Hvis du vil finne a og b, setter du opp et system som skal løses.
1,9 3,3
Siden ab er positiv, a og b har samme fortegn. Siden a+b er positiv, er a og b positive. Vis alle slike hel talls par som gir produkt 9.
1+9=10 3+3=6
Beregn summen for hvert par.
a=9 b=1
Løsningen er paret som gir Summer 10.
\left(-x^{2}+9x\right)+\left(x-9\right)
Skriv om -x^{2}+10x-9 som \left(-x^{2}+9x\right)+\left(x-9\right).
-x\left(x-9\right)+x-9
Faktorer ut -x i -x^{2}+9x.
\left(x-9\right)\left(-x+1\right)
Faktorer ut det felles leddet x-9 ved å bruke den distributive lov.
x=9 x=1
Hvis du vil finne formel løsninger, kan du løse x-9=0 og -x+1=0.
4x=9-6x+x^{2}
Bruk binomialformelen \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} til å utvide \left(3-x\right)^{2}.
4x-9=-6x+x^{2}
Trekk fra 9 fra begge sider.
4x-9+6x=x^{2}
Legg til 6x på begge sider.
10x-9=x^{2}
Kombiner 4x og 6x for å få 10x.
10x-9-x^{2}=0
Trekk fra x^{2} fra begge sider.
-x^{2}+10x-9=0
Alle formler for skjemaet ax^{2}+bx+c=0 kan løses ved hjelp av den kvadratiske formelen: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Den kvadratiske formelen gir to løsninger, én når ± er addisjon og en når det er subtraksjon.
x=\frac{-10±\sqrt{10^{2}-4\left(-1\right)\left(-9\right)}}{2\left(-1\right)}
Denne ligningen er i standard form: ax^{2}+bx+c=0. Sett inn -1 for a, 10 for b og -9 for c i andregradsformelen, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-10±\sqrt{100-4\left(-1\right)\left(-9\right)}}{2\left(-1\right)}
Kvadrer 10.
x=\frac{-10±\sqrt{100+4\left(-9\right)}}{2\left(-1\right)}
Multipliser -4 ganger -1.
x=\frac{-10±\sqrt{100-36}}{2\left(-1\right)}
Multipliser 4 ganger -9.
x=\frac{-10±\sqrt{64}}{2\left(-1\right)}
Legg sammen 100 og -36.
x=\frac{-10±8}{2\left(-1\right)}
Ta kvadratroten av 64.
x=\frac{-10±8}{-2}
Multipliser 2 ganger -1.
x=-\frac{2}{-2}
Nå kan du løse formelen x=\frac{-10±8}{-2} når ± er pluss. Legg sammen -10 og 8.
x=1
Del -2 på -2.
x=-\frac{18}{-2}
Nå kan du løse formelen x=\frac{-10±8}{-2} når ± er minus. Trekk fra 8 fra -10.
x=9
Del -18 på -2.
x=1 x=9
Ligningen er nå løst.
4x=9-6x+x^{2}
Bruk binomialformelen \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} til å utvide \left(3-x\right)^{2}.
4x+6x=9+x^{2}
Legg til 6x på begge sider.
10x=9+x^{2}
Kombiner 4x og 6x for å få 10x.
10x-x^{2}=9
Trekk fra x^{2} fra begge sider.
-x^{2}+10x=9
Andregradsligninger som denne kan løses ved å fullføre kvadratet. For å kunne fullføre kvadratet, må ligningen først ha formen x^{2}+bx=c.
\frac{-x^{2}+10x}{-1}=\frac{9}{-1}
Del begge sidene på -1.
x^{2}+\frac{10}{-1}x=\frac{9}{-1}
Hvis du deler på -1, gjør du om gangingen med -1.
x^{2}-10x=\frac{9}{-1}
Del 10 på -1.
x^{2}-10x=-9
Del 9 på -1.
x^{2}-10x+\left(-5\right)^{2}=-9+\left(-5\right)^{2}
Del -10, koeffisienten i x termen, etter 2 for å få -5. Deretter legger du til kvadrat firkanten av -5 på begge sider av ligningen. Dette trinnet gjør venstre side av ligningen til en perfekt firkant.
x^{2}-10x+25=-9+25
Kvadrer -5.
x^{2}-10x+25=16
Legg sammen -9 og 25.
\left(x-5\right)^{2}=16
Faktoriser x^{2}-10x+25. Generelt, når x^{2}+bx+c er et kvadrattall, kan det alltid faktoriseres som \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-5\right)^{2}}=\sqrt{16}
Ta kvadratroten av begge sider av ligningen.
x-5=4 x-5=-4
Forenkle.
x=9 x=1
Legg til 5 på begge sider av ligningen.
Eksempler
Kvadratisk ligning
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineær ligning
y = 3x + 4
Aritmetikk
699 * 533
Matrise
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samtidig formel
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differensiering
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrasjon
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Grenser
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}