Løs for x
x = \frac{\sqrt{145} - 1}{8} \approx 1,380199322
x=\frac{-\sqrt{145}-1}{8}\approx -1,630199322
Graf
Aksje
Kopiert til utklippstavle
2x\left(4x+3\right)-3\times 5=4x+3
Variabelen x kan ikke være lik -\frac{3}{4} siden divisjon med null ikke er definert. Multipliser begge sider av ligningen med 4x+3.
8x^{2}+6x-3\times 5=4x+3
Bruk den distributive lov til å multiplisere 2x med 4x+3.
8x^{2}+6x-15=4x+3
Multipliser 3 med 5 for å få 15.
8x^{2}+6x-15-4x=3
Trekk fra 4x fra begge sider.
8x^{2}+2x-15=3
Kombiner 6x og -4x for å få 2x.
8x^{2}+2x-15-3=0
Trekk fra 3 fra begge sider.
8x^{2}+2x-18=0
Trekk fra 3 fra -15 for å få -18.
x=\frac{-2±\sqrt{2^{2}-4\times 8\left(-18\right)}}{2\times 8}
Denne ligningen er i standard form: ax^{2}+bx+c=0. Sett inn 8 for a, 2 for b og -18 for c i andregradsformelen, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-2±\sqrt{4-4\times 8\left(-18\right)}}{2\times 8}
Kvadrer 2.
x=\frac{-2±\sqrt{4-32\left(-18\right)}}{2\times 8}
Multipliser -4 ganger 8.
x=\frac{-2±\sqrt{4+576}}{2\times 8}
Multipliser -32 ganger -18.
x=\frac{-2±\sqrt{580}}{2\times 8}
Legg sammen 4 og 576.
x=\frac{-2±2\sqrt{145}}{2\times 8}
Ta kvadratroten av 580.
x=\frac{-2±2\sqrt{145}}{16}
Multipliser 2 ganger 8.
x=\frac{2\sqrt{145}-2}{16}
Nå kan du løse formelen x=\frac{-2±2\sqrt{145}}{16} når ± er pluss. Legg sammen -2 og 2\sqrt{145}.
x=\frac{\sqrt{145}-1}{8}
Del -2+2\sqrt{145} på 16.
x=\frac{-2\sqrt{145}-2}{16}
Nå kan du løse formelen x=\frac{-2±2\sqrt{145}}{16} når ± er minus. Trekk fra 2\sqrt{145} fra -2.
x=\frac{-\sqrt{145}-1}{8}
Del -2-2\sqrt{145} på 16.
x=\frac{\sqrt{145}-1}{8} x=\frac{-\sqrt{145}-1}{8}
Ligningen er nå løst.
2x\left(4x+3\right)-3\times 5=4x+3
Variabelen x kan ikke være lik -\frac{3}{4} siden divisjon med null ikke er definert. Multipliser begge sider av ligningen med 4x+3.
8x^{2}+6x-3\times 5=4x+3
Bruk den distributive lov til å multiplisere 2x med 4x+3.
8x^{2}+6x-15=4x+3
Multipliser 3 med 5 for å få 15.
8x^{2}+6x-15-4x=3
Trekk fra 4x fra begge sider.
8x^{2}+2x-15=3
Kombiner 6x og -4x for å få 2x.
8x^{2}+2x=3+15
Legg til 15 på begge sider.
8x^{2}+2x=18
Legg sammen 3 og 15 for å få 18.
\frac{8x^{2}+2x}{8}=\frac{18}{8}
Del begge sidene på 8.
x^{2}+\frac{2}{8}x=\frac{18}{8}
Hvis du deler på 8, gjør du om gangingen med 8.
x^{2}+\frac{1}{4}x=\frac{18}{8}
Forkort brøken \frac{2}{8} til minste felles nevner ved å dele teller og nevner på 2.
x^{2}+\frac{1}{4}x=\frac{9}{4}
Forkort brøken \frac{18}{8} til minste felles nevner ved å dele teller og nevner på 2.
x^{2}+\frac{1}{4}x+\left(\frac{1}{8}\right)^{2}=\frac{9}{4}+\left(\frac{1}{8}\right)^{2}
Del \frac{1}{4}, koeffisienten i x termen, etter 2 for å få \frac{1}{8}. Deretter legger du til kvadrat firkanten av \frac{1}{8} på begge sider av ligningen. Dette trinnet gjør venstre side av ligningen til en perfekt firkant.
x^{2}+\frac{1}{4}x+\frac{1}{64}=\frac{9}{4}+\frac{1}{64}
Kvadrer \frac{1}{8} ved å kvadrere både telleren og nevneren i brøken.
x^{2}+\frac{1}{4}x+\frac{1}{64}=\frac{145}{64}
Legg sammen \frac{9}{4} og \frac{1}{64} ved å finne en fellesnevner og legge sammen tellerne. Forkort deretter brøken om mulig.
\left(x+\frac{1}{8}\right)^{2}=\frac{145}{64}
Faktoriser x^{2}+\frac{1}{4}x+\frac{1}{64}. Generelt, når x^{2}+bx+c er et kvadrattall, kan det alltid faktoriseres som \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+\frac{1}{8}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{145}{64}}
Ta kvadratroten av begge sider av ligningen.
x+\frac{1}{8}=\frac{\sqrt{145}}{8} x+\frac{1}{8}=-\frac{\sqrt{145}}{8}
Forenkle.
x=\frac{\sqrt{145}-1}{8} x=\frac{-\sqrt{145}-1}{8}
Trekk fra \frac{1}{8} fra begge sider av ligningen.
Eksempler
Kvadratisk ligning
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineær ligning
y = 3x + 4
Aritmetikk
699 * 533
Matrise
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samtidig formel
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differensiering
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrasjon
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Grenser
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}