Løs for x
x=\frac{\sqrt{34}}{20}-\frac{7}{5}\approx -1,108452405
x=-\frac{\sqrt{34}}{20}-\frac{7}{5}\approx -1,691547595
Graf
Aksje
Kopiert til utklippstavle
2\left(3x+4\right)\times 2\left(x+1\right)-2\left(5x+2\right)\times 2\left(x+1\right)=3+4\left(4x+10\right)\times 2\left(x+1\right)
Variabelen x kan ikke være lik -1 siden divisjon med null ikke er definert. Multipliser begge sider av ligningen med 2\left(x+1\right).
4\left(3x+4\right)\left(x+1\right)-2\left(5x+2\right)\times 2\left(x+1\right)=3+4\left(4x+10\right)\times 2\left(x+1\right)
Multipliser 2 med 2 for å få 4.
\left(12x+16\right)\left(x+1\right)-2\left(5x+2\right)\times 2\left(x+1\right)=3+4\left(4x+10\right)\times 2\left(x+1\right)
Bruk den distributive lov til å multiplisere 4 med 3x+4.
12x^{2}+28x+16-2\left(5x+2\right)\times 2\left(x+1\right)=3+4\left(4x+10\right)\times 2\left(x+1\right)
Bruk den distributive lov til å multiplisere 12x+16 med x+1 og kombinere like ledd.
12x^{2}+28x+16-4\left(5x+2\right)\left(x+1\right)=3+4\left(4x+10\right)\times 2\left(x+1\right)
Multipliser -2 med 2 for å få -4.
12x^{2}+28x+16+\left(-20x-8\right)\left(x+1\right)=3+4\left(4x+10\right)\times 2\left(x+1\right)
Bruk den distributive lov til å multiplisere -4 med 5x+2.
12x^{2}+28x+16-20x^{2}-28x-8=3+4\left(4x+10\right)\times 2\left(x+1\right)
Bruk den distributive lov til å multiplisere -20x-8 med x+1 og kombinere like ledd.
-8x^{2}+28x+16-28x-8=3+4\left(4x+10\right)\times 2\left(x+1\right)
Kombiner 12x^{2} og -20x^{2} for å få -8x^{2}.
-8x^{2}+16-8=3+4\left(4x+10\right)\times 2\left(x+1\right)
Kombiner 28x og -28x for å få 0.
-8x^{2}+8=3+4\left(4x+10\right)\times 2\left(x+1\right)
Trekk fra 8 fra 16 for å få 8.
-8x^{2}+8=3+8\left(4x+10\right)\left(x+1\right)
Multipliser 4 med 2 for å få 8.
-8x^{2}+8=3+\left(32x+80\right)\left(x+1\right)
Bruk den distributive lov til å multiplisere 8 med 4x+10.
-8x^{2}+8=3+32x^{2}+112x+80
Bruk den distributive lov til å multiplisere 32x+80 med x+1 og kombinere like ledd.
-8x^{2}+8=83+32x^{2}+112x
Legg sammen 3 og 80 for å få 83.
-8x^{2}+8-83=32x^{2}+112x
Trekk fra 83 fra begge sider.
-8x^{2}-75=32x^{2}+112x
Trekk fra 83 fra 8 for å få -75.
-8x^{2}-75-32x^{2}=112x
Trekk fra 32x^{2} fra begge sider.
-40x^{2}-75=112x
Kombiner -8x^{2} og -32x^{2} for å få -40x^{2}.
-40x^{2}-75-112x=0
Trekk fra 112x fra begge sider.
-40x^{2}-112x-75=0
Alle formler for skjemaet ax^{2}+bx+c=0 kan løses ved hjelp av den kvadratiske formelen: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Den kvadratiske formelen gir to løsninger, én når ± er addisjon og en når det er subtraksjon.
x=\frac{-\left(-112\right)±\sqrt{\left(-112\right)^{2}-4\left(-40\right)\left(-75\right)}}{2\left(-40\right)}
Denne ligningen er i standard form: ax^{2}+bx+c=0. Sett inn -40 for a, -112 for b og -75 for c i andregradsformelen, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-112\right)±\sqrt{12544-4\left(-40\right)\left(-75\right)}}{2\left(-40\right)}
Kvadrer -112.
x=\frac{-\left(-112\right)±\sqrt{12544+160\left(-75\right)}}{2\left(-40\right)}
Multipliser -4 ganger -40.
x=\frac{-\left(-112\right)±\sqrt{12544-12000}}{2\left(-40\right)}
Multipliser 160 ganger -75.
x=\frac{-\left(-112\right)±\sqrt{544}}{2\left(-40\right)}
Legg sammen 12544 og -12000.
x=\frac{-\left(-112\right)±4\sqrt{34}}{2\left(-40\right)}
Ta kvadratroten av 544.
x=\frac{112±4\sqrt{34}}{2\left(-40\right)}
Det motsatte av -112 er 112.
x=\frac{112±4\sqrt{34}}{-80}
Multipliser 2 ganger -40.
x=\frac{4\sqrt{34}+112}{-80}
Nå kan du løse formelen x=\frac{112±4\sqrt{34}}{-80} når ± er pluss. Legg sammen 112 og 4\sqrt{34}.
x=-\frac{\sqrt{34}}{20}-\frac{7}{5}
Del 112+4\sqrt{34} på -80.
x=\frac{112-4\sqrt{34}}{-80}
Nå kan du løse formelen x=\frac{112±4\sqrt{34}}{-80} når ± er minus. Trekk fra 4\sqrt{34} fra 112.
x=\frac{\sqrt{34}}{20}-\frac{7}{5}
Del 112-4\sqrt{34} på -80.
x=-\frac{\sqrt{34}}{20}-\frac{7}{5} x=\frac{\sqrt{34}}{20}-\frac{7}{5}
Ligningen er nå løst.
2\left(3x+4\right)\times 2\left(x+1\right)-2\left(5x+2\right)\times 2\left(x+1\right)=3+4\left(4x+10\right)\times 2\left(x+1\right)
Variabelen x kan ikke være lik -1 siden divisjon med null ikke er definert. Multipliser begge sider av ligningen med 2\left(x+1\right).
4\left(3x+4\right)\left(x+1\right)-2\left(5x+2\right)\times 2\left(x+1\right)=3+4\left(4x+10\right)\times 2\left(x+1\right)
Multipliser 2 med 2 for å få 4.
\left(12x+16\right)\left(x+1\right)-2\left(5x+2\right)\times 2\left(x+1\right)=3+4\left(4x+10\right)\times 2\left(x+1\right)
Bruk den distributive lov til å multiplisere 4 med 3x+4.
12x^{2}+28x+16-2\left(5x+2\right)\times 2\left(x+1\right)=3+4\left(4x+10\right)\times 2\left(x+1\right)
Bruk den distributive lov til å multiplisere 12x+16 med x+1 og kombinere like ledd.
12x^{2}+28x+16-4\left(5x+2\right)\left(x+1\right)=3+4\left(4x+10\right)\times 2\left(x+1\right)
Multipliser -2 med 2 for å få -4.
12x^{2}+28x+16+\left(-20x-8\right)\left(x+1\right)=3+4\left(4x+10\right)\times 2\left(x+1\right)
Bruk den distributive lov til å multiplisere -4 med 5x+2.
12x^{2}+28x+16-20x^{2}-28x-8=3+4\left(4x+10\right)\times 2\left(x+1\right)
Bruk den distributive lov til å multiplisere -20x-8 med x+1 og kombinere like ledd.
-8x^{2}+28x+16-28x-8=3+4\left(4x+10\right)\times 2\left(x+1\right)
Kombiner 12x^{2} og -20x^{2} for å få -8x^{2}.
-8x^{2}+16-8=3+4\left(4x+10\right)\times 2\left(x+1\right)
Kombiner 28x og -28x for å få 0.
-8x^{2}+8=3+4\left(4x+10\right)\times 2\left(x+1\right)
Trekk fra 8 fra 16 for å få 8.
-8x^{2}+8=3+8\left(4x+10\right)\left(x+1\right)
Multipliser 4 med 2 for å få 8.
-8x^{2}+8=3+\left(32x+80\right)\left(x+1\right)
Bruk den distributive lov til å multiplisere 8 med 4x+10.
-8x^{2}+8=3+32x^{2}+112x+80
Bruk den distributive lov til å multiplisere 32x+80 med x+1 og kombinere like ledd.
-8x^{2}+8=83+32x^{2}+112x
Legg sammen 3 og 80 for å få 83.
-8x^{2}+8-32x^{2}=83+112x
Trekk fra 32x^{2} fra begge sider.
-40x^{2}+8=83+112x
Kombiner -8x^{2} og -32x^{2} for å få -40x^{2}.
-40x^{2}+8-112x=83
Trekk fra 112x fra begge sider.
-40x^{2}-112x=83-8
Trekk fra 8 fra begge sider.
-40x^{2}-112x=75
Trekk fra 8 fra 83 for å få 75.
\frac{-40x^{2}-112x}{-40}=\frac{75}{-40}
Del begge sidene på -40.
x^{2}+\left(-\frac{112}{-40}\right)x=\frac{75}{-40}
Hvis du deler på -40, gjør du om gangingen med -40.
x^{2}+\frac{14}{5}x=\frac{75}{-40}
Forkort brøken \frac{-112}{-40} til minste felles nevner ved å dele teller og nevner på 8.
x^{2}+\frac{14}{5}x=-\frac{15}{8}
Forkort brøken \frac{75}{-40} til minste felles nevner ved å dele teller og nevner på 5.
x^{2}+\frac{14}{5}x+\left(\frac{7}{5}\right)^{2}=-\frac{15}{8}+\left(\frac{7}{5}\right)^{2}
Del \frac{14}{5}, koeffisienten i x termen, etter 2 for å få \frac{7}{5}. Deretter legger du til kvadrat firkanten av \frac{7}{5} på begge sider av ligningen. Dette trinnet gjør venstre side av ligningen til en perfekt firkant.
x^{2}+\frac{14}{5}x+\frac{49}{25}=-\frac{15}{8}+\frac{49}{25}
Kvadrer \frac{7}{5} ved å kvadrere både telleren og nevneren i brøken.
x^{2}+\frac{14}{5}x+\frac{49}{25}=\frac{17}{200}
Legg sammen -\frac{15}{8} og \frac{49}{25} ved å finne en fellesnevner og legge sammen tellerne. Forkort deretter brøken om mulig.
\left(x+\frac{7}{5}\right)^{2}=\frac{17}{200}
Faktoriser x^{2}+\frac{14}{5}x+\frac{49}{25}. Generelt, når x^{2}+bx+c er et kvadrattall, kan det alltid faktoriseres som \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+\frac{7}{5}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{17}{200}}
Ta kvadratroten av begge sider av ligningen.
x+\frac{7}{5}=\frac{\sqrt{34}}{20} x+\frac{7}{5}=-\frac{\sqrt{34}}{20}
Forenkle.
x=\frac{\sqrt{34}}{20}-\frac{7}{5} x=-\frac{\sqrt{34}}{20}-\frac{7}{5}
Trekk fra \frac{7}{5} fra begge sider av ligningen.
Eksempler
Kvadratisk ligning
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineær ligning
y = 3x + 4
Aritmetikk
699 * 533
Matrise
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samtidig formel
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differensiering
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrasjon
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Grenser
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}