Faktoriser
\left(4t-5\right)\left(3t+2\right)
Evaluer
\left(4t-5\right)\left(3t+2\right)
Spørrelek
Polynomial
12 t ^ { 2 } - 7 t - 10
Aksje
Kopiert til utklippstavle
a+b=-7 ab=12\left(-10\right)=-120
Faktor iser uttrykket ved å gruppere. Først må uttrykket omskrives som 12t^{2}+at+bt-10. Hvis du vil finne a og b, setter du opp et system som skal løses.
1,-120 2,-60 3,-40 4,-30 5,-24 6,-20 8,-15 10,-12
Siden ab er negativ, a og b har motsatt tegn. Siden a+b er negativ, har negative tallet større absolutt verdi enn positiv. Vis alle slike hel talls par som gir produkt -120.
1-120=-119 2-60=-58 3-40=-37 4-30=-26 5-24=-19 6-20=-14 8-15=-7 10-12=-2
Beregn summen for hvert par.
a=-15 b=8
Løsningen er paret som gir Summer -7.
\left(12t^{2}-15t\right)+\left(8t-10\right)
Skriv om 12t^{2}-7t-10 som \left(12t^{2}-15t\right)+\left(8t-10\right).
3t\left(4t-5\right)+2\left(4t-5\right)
Faktor ut 3t i den første og 2 i den andre gruppen.
\left(4t-5\right)\left(3t+2\right)
Faktorer ut det felles leddet 4t-5 ved å bruke den distributive lov.
12t^{2}-7t-10=0
Kvadratisk ligning for polynom kan faktoriseres ved hjelp av transformasjonen ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), der x_{1} og x_{2} er løsningene for den kvadratiske ligningen ax^{2}+bx+c=0.
t=\frac{-\left(-7\right)±\sqrt{\left(-7\right)^{2}-4\times 12\left(-10\right)}}{2\times 12}
Alle formler for skjemaet ax^{2}+bx+c=0 kan løses ved hjelp av den kvadratiske formelen: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Den kvadratiske formelen gir to løsninger, én når ± er addisjon og en når det er subtraksjon.
t=\frac{-\left(-7\right)±\sqrt{49-4\times 12\left(-10\right)}}{2\times 12}
Kvadrer -7.
t=\frac{-\left(-7\right)±\sqrt{49-48\left(-10\right)}}{2\times 12}
Multipliser -4 ganger 12.
t=\frac{-\left(-7\right)±\sqrt{49+480}}{2\times 12}
Multipliser -48 ganger -10.
t=\frac{-\left(-7\right)±\sqrt{529}}{2\times 12}
Legg sammen 49 og 480.
t=\frac{-\left(-7\right)±23}{2\times 12}
Ta kvadratroten av 529.
t=\frac{7±23}{2\times 12}
Det motsatte av -7 er 7.
t=\frac{7±23}{24}
Multipliser 2 ganger 12.
t=\frac{30}{24}
Nå kan du løse formelen t=\frac{7±23}{24} når ± er pluss. Legg sammen 7 og 23.
t=\frac{5}{4}
Forkort brøken \frac{30}{24} til minste felles nevner ved å dele teller og nevner på 6.
t=-\frac{16}{24}
Nå kan du løse formelen t=\frac{7±23}{24} når ± er minus. Trekk fra 23 fra 7.
t=-\frac{2}{3}
Forkort brøken \frac{-16}{24} til minste felles nevner ved å dele teller og nevner på 8.
12t^{2}-7t-10=12\left(t-\frac{5}{4}\right)\left(t-\left(-\frac{2}{3}\right)\right)
Faktoriser det opprinnelige uttrykket ved hjelp av ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Erstatt \frac{5}{4} med x_{1} og -\frac{2}{3} med x_{2}.
12t^{2}-7t-10=12\left(t-\frac{5}{4}\right)\left(t+\frac{2}{3}\right)
Forenkle alle uttrykkene i formelen fra p-\left(-q\right)til p+q.
12t^{2}-7t-10=12\times \frac{4t-5}{4}\left(t+\frac{2}{3}\right)
Trekk fra \frac{5}{4} fra t ved å finne en fellesnevner og trekke fra tellerne. Forkort deretter brøken om mulig.
12t^{2}-7t-10=12\times \frac{4t-5}{4}\times \frac{3t+2}{3}
Legg sammen \frac{2}{3} og t ved å finne en fellesnevner og legge sammen tellerne. Forkort deretter brøken om mulig.
12t^{2}-7t-10=12\times \frac{\left(4t-5\right)\left(3t+2\right)}{4\times 3}
Multipliser \frac{4t-5}{4} med \frac{3t+2}{3} ved å multiplisere teller ganger teller og nevner ganger nevner. Forkort deretter brøken om mulig.
12t^{2}-7t-10=12\times \frac{\left(4t-5\right)\left(3t+2\right)}{12}
Multipliser 4 ganger 3.
12t^{2}-7t-10=\left(4t-5\right)\left(3t+2\right)
Opphev den største felles faktoren 12 i 12 og 12.
Eksempler
Kvadratisk ligning
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineær ligning
y = 3x + 4
Aritmetikk
699 * 533
Matrise
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samtidig formel
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differensiering
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrasjon
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Grenser
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}