Faktoriser
\left(1-4x\right)\left(3x+1\right)
Evaluer
\left(1-4x\right)\left(3x+1\right)
Graf
Spørrelek
Polynomial
1 - x - 12 x ^ { 2 }
Aksje
Kopiert til utklippstavle
-12x^{2}-x+1
Skriv polynomet på standardform ved å plassere leddene i rekkefølge fra høyeste til laveste potens.
a+b=-1 ab=-12=-12
Faktor iser uttrykket ved å gruppere. Først må uttrykket omskrives som -12x^{2}+ax+bx+1. Hvis du vil finne a og b, setter du opp et system som skal løses.
1,-12 2,-6 3,-4
Siden ab er negativ, a og b har motsatt tegn. Siden a+b er negativ, har negative tallet større absolutt verdi enn positiv. Vis alle slike hel talls par som gir produkt -12.
1-12=-11 2-6=-4 3-4=-1
Beregn summen for hvert par.
a=3 b=-4
Løsningen er paret som gir Summer -1.
\left(-12x^{2}+3x\right)+\left(-4x+1\right)
Skriv om -12x^{2}-x+1 som \left(-12x^{2}+3x\right)+\left(-4x+1\right).
3x\left(-4x+1\right)-4x+1
Faktorer ut 3x i -12x^{2}+3x.
\left(-4x+1\right)\left(3x+1\right)
Faktorer ut det felles leddet -4x+1 ved å bruke den distributive lov.
-12x^{2}-x+1=0
Kvadratisk ligning for polynom kan faktoriseres ved hjelp av transformasjonen ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), der x_{1} og x_{2} er løsningene for den kvadratiske ligningen ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-4\left(-12\right)}}{2\left(-12\right)}
Alle formler for skjemaet ax^{2}+bx+c=0 kan løses ved hjelp av den kvadratiske formelen: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Den kvadratiske formelen gir to løsninger, én når ± er addisjon og en når det er subtraksjon.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1+48}}{2\left(-12\right)}
Multipliser -4 ganger -12.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{49}}{2\left(-12\right)}
Legg sammen 1 og 48.
x=\frac{-\left(-1\right)±7}{2\left(-12\right)}
Ta kvadratroten av 49.
x=\frac{1±7}{2\left(-12\right)}
Det motsatte av -1 er 1.
x=\frac{1±7}{-24}
Multipliser 2 ganger -12.
x=\frac{8}{-24}
Nå kan du løse formelen x=\frac{1±7}{-24} når ± er pluss. Legg sammen 1 og 7.
x=-\frac{1}{3}
Forkort brøken \frac{8}{-24} til minste felles nevner ved å dele teller og nevner på 8.
x=-\frac{6}{-24}
Nå kan du løse formelen x=\frac{1±7}{-24} når ± er minus. Trekk fra 7 fra 1.
x=\frac{1}{4}
Forkort brøken \frac{-6}{-24} til minste felles nevner ved å dele teller og nevner på 6.
-12x^{2}-x+1=-12\left(x-\left(-\frac{1}{3}\right)\right)\left(x-\frac{1}{4}\right)
Faktoriser det opprinnelige uttrykket ved hjelp av ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Erstatt -\frac{1}{3} med x_{1} og \frac{1}{4} med x_{2}.
-12x^{2}-x+1=-12\left(x+\frac{1}{3}\right)\left(x-\frac{1}{4}\right)
Forenkle alle uttrykkene i formelen fra p-\left(-q\right)til p+q.
-12x^{2}-x+1=-12\times \frac{-3x-1}{-3}\left(x-\frac{1}{4}\right)
Legg sammen \frac{1}{3} og x ved å finne en fellesnevner og legge sammen tellerne. Forkort deretter brøken om mulig.
-12x^{2}-x+1=-12\times \frac{-3x-1}{-3}\times \frac{-4x+1}{-4}
Trekk fra \frac{1}{4} fra x ved å finne en fellesnevner og trekke fra tellerne. Forkort deretter brøken om mulig.
-12x^{2}-x+1=-12\times \frac{\left(-3x-1\right)\left(-4x+1\right)}{-3\left(-4\right)}
Multipliser \frac{-3x-1}{-3} med \frac{-4x+1}{-4} ved å multiplisere teller ganger teller og nevner ganger nevner. Forkort deretter brøken om mulig.
-12x^{2}-x+1=-12\times \frac{\left(-3x-1\right)\left(-4x+1\right)}{12}
Multipliser -3 ganger -4.
-12x^{2}-x+1=-\left(-3x-1\right)\left(-4x+1\right)
Opphev den største felles faktoren 12 i -12 og 12.
Eksempler
Kvadratisk ligning
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineær ligning
y = 3x + 4
Aritmetikk
699 * 533
Matrise
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samtidig formel
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differensiering
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrasjon
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Grenser
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}