Løs for y
y=\frac{8}{9}\approx 0,888888889
y=0
Graf
Aksje
Kopiert til utklippstavle
y\left(-9y+8\right)=0
Faktoriser ut y.
y=0 y=\frac{8}{9}
Hvis du vil finne formel løsninger, kan du løse y=0 og -9y+8=0.
-9y^{2}+8y=0
Alle formler for skjemaet ax^{2}+bx+c=0 kan løses ved hjelp av den kvadratiske formelen: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Den kvadratiske formelen gir to løsninger, én når ± er addisjon og en når det er subtraksjon.
y=\frac{-8±\sqrt{8^{2}}}{2\left(-9\right)}
Denne ligningen er i standard form: ax^{2}+bx+c=0. Sett inn -9 for a, 8 for b og 0 for c i andregradsformelen, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
y=\frac{-8±8}{2\left(-9\right)}
Ta kvadratroten av 8^{2}.
y=\frac{-8±8}{-18}
Multipliser 2 ganger -9.
y=\frac{0}{-18}
Nå kan du løse formelen y=\frac{-8±8}{-18} når ± er pluss. Legg sammen -8 og 8.
y=0
Del 0 på -18.
y=-\frac{16}{-18}
Nå kan du løse formelen y=\frac{-8±8}{-18} når ± er minus. Trekk fra 8 fra -8.
y=\frac{8}{9}
Forkort brøken \frac{-16}{-18} til minste felles nevner ved å dele teller og nevner på 2.
y=0 y=\frac{8}{9}
Ligningen er nå løst.
-9y^{2}+8y=0
Andregradsligninger som denne kan løses ved å fullføre kvadratet. For å kunne fullføre kvadratet, må ligningen først ha formen x^{2}+bx=c.
\frac{-9y^{2}+8y}{-9}=\frac{0}{-9}
Del begge sidene på -9.
y^{2}+\frac{8}{-9}y=\frac{0}{-9}
Hvis du deler på -9, gjør du om gangingen med -9.
y^{2}-\frac{8}{9}y=\frac{0}{-9}
Del 8 på -9.
y^{2}-\frac{8}{9}y=0
Del 0 på -9.
y^{2}-\frac{8}{9}y+\left(-\frac{4}{9}\right)^{2}=\left(-\frac{4}{9}\right)^{2}
Del -\frac{8}{9}, koeffisienten i x termen, etter 2 for å få -\frac{4}{9}. Deretter legger du til kvadrat firkanten av -\frac{4}{9} på begge sider av ligningen. Dette trinnet gjør venstre side av ligningen til en perfekt firkant.
y^{2}-\frac{8}{9}y+\frac{16}{81}=\frac{16}{81}
Kvadrer -\frac{4}{9} ved å kvadrere både telleren og nevneren i brøken.
\left(y-\frac{4}{9}\right)^{2}=\frac{16}{81}
Faktoriser y^{2}-\frac{8}{9}y+\frac{16}{81}. Generelt, når x^{2}+bx+c er et kvadrattall, kan det alltid faktoriseres som \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(y-\frac{4}{9}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{16}{81}}
Ta kvadratroten av begge sider av ligningen.
y-\frac{4}{9}=\frac{4}{9} y-\frac{4}{9}=-\frac{4}{9}
Forenkle.
y=\frac{8}{9} y=0
Legg til \frac{4}{9} på begge sider av ligningen.
Eksempler
Kvadratisk ligning
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineær ligning
y = 3x + 4
Aritmetikk
699 * 533
Matrise
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samtidig formel
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differensiering
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrasjon
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Grenser
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}