Løs for r
r=3\sqrt{14}-9\approx 2,22497216
r=-3\sqrt{14}-9\approx -20,22497216
Aksje
Kopiert til utklippstavle
9+6r+r^{2}+\left(15+r\right)^{2}=18^{2}
Bruk binomialformelen \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2} til å utvide \left(3+r\right)^{2}.
9+6r+r^{2}+225+30r+r^{2}=18^{2}
Bruk binomialformelen \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2} til å utvide \left(15+r\right)^{2}.
234+6r+r^{2}+30r+r^{2}=18^{2}
Legg sammen 9 og 225 for å få 234.
234+36r+r^{2}+r^{2}=18^{2}
Kombiner 6r og 30r for å få 36r.
234+36r+2r^{2}=18^{2}
Kombiner r^{2} og r^{2} for å få 2r^{2}.
234+36r+2r^{2}=324
Regn ut 18 opphøyd i 2 og få 324.
234+36r+2r^{2}-324=0
Trekk fra 324 fra begge sider.
-90+36r+2r^{2}=0
Trekk fra 324 fra 234 for å få -90.
2r^{2}+36r-90=0
Alle formler for skjemaet ax^{2}+bx+c=0 kan løses ved hjelp av den kvadratiske formelen: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Den kvadratiske formelen gir to løsninger, én når ± er addisjon og en når det er subtraksjon.
r=\frac{-36±\sqrt{36^{2}-4\times 2\left(-90\right)}}{2\times 2}
Denne ligningen er i standard form: ax^{2}+bx+c=0. Sett inn 2 for a, 36 for b og -90 for c i andregradsformelen, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
r=\frac{-36±\sqrt{1296-4\times 2\left(-90\right)}}{2\times 2}
Kvadrer 36.
r=\frac{-36±\sqrt{1296-8\left(-90\right)}}{2\times 2}
Multipliser -4 ganger 2.
r=\frac{-36±\sqrt{1296+720}}{2\times 2}
Multipliser -8 ganger -90.
r=\frac{-36±\sqrt{2016}}{2\times 2}
Legg sammen 1296 og 720.
r=\frac{-36±12\sqrt{14}}{2\times 2}
Ta kvadratroten av 2016.
r=\frac{-36±12\sqrt{14}}{4}
Multipliser 2 ganger 2.
r=\frac{12\sqrt{14}-36}{4}
Nå kan du løse formelen r=\frac{-36±12\sqrt{14}}{4} når ± er pluss. Legg sammen -36 og 12\sqrt{14}.
r=3\sqrt{14}-9
Del -36+12\sqrt{14} på 4.
r=\frac{-12\sqrt{14}-36}{4}
Nå kan du løse formelen r=\frac{-36±12\sqrt{14}}{4} når ± er minus. Trekk fra 12\sqrt{14} fra -36.
r=-3\sqrt{14}-9
Del -36-12\sqrt{14} på 4.
r=3\sqrt{14}-9 r=-3\sqrt{14}-9
Ligningen er nå løst.
9+6r+r^{2}+\left(15+r\right)^{2}=18^{2}
Bruk binomialformelen \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2} til å utvide \left(3+r\right)^{2}.
9+6r+r^{2}+225+30r+r^{2}=18^{2}
Bruk binomialformelen \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2} til å utvide \left(15+r\right)^{2}.
234+6r+r^{2}+30r+r^{2}=18^{2}
Legg sammen 9 og 225 for å få 234.
234+36r+r^{2}+r^{2}=18^{2}
Kombiner 6r og 30r for å få 36r.
234+36r+2r^{2}=18^{2}
Kombiner r^{2} og r^{2} for å få 2r^{2}.
234+36r+2r^{2}=324
Regn ut 18 opphøyd i 2 og få 324.
36r+2r^{2}=324-234
Trekk fra 234 fra begge sider.
36r+2r^{2}=90
Trekk fra 234 fra 324 for å få 90.
2r^{2}+36r=90
Andregradsligninger som denne kan løses ved å fullføre kvadratet. For å kunne fullføre kvadratet, må ligningen først ha formen x^{2}+bx=c.
\frac{2r^{2}+36r}{2}=\frac{90}{2}
Del begge sidene på 2.
r^{2}+\frac{36}{2}r=\frac{90}{2}
Hvis du deler på 2, gjør du om gangingen med 2.
r^{2}+18r=\frac{90}{2}
Del 36 på 2.
r^{2}+18r=45
Del 90 på 2.
r^{2}+18r+9^{2}=45+9^{2}
Del 18, koeffisienten i x termen, etter 2 for å få 9. Deretter legger du til kvadrat firkanten av 9 på begge sider av ligningen. Dette trinnet gjør venstre side av ligningen til en perfekt firkant.
r^{2}+18r+81=45+81
Kvadrer 9.
r^{2}+18r+81=126
Legg sammen 45 og 81.
\left(r+9\right)^{2}=126
Faktoriser r^{2}+18r+81. Generelt, når x^{2}+bx+c er et kvadrattall, kan det alltid faktoriseres som \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(r+9\right)^{2}}=\sqrt{126}
Ta kvadratroten av begge sider av ligningen.
r+9=3\sqrt{14} r+9=-3\sqrt{14}
Forenkle.
r=3\sqrt{14}-9 r=-3\sqrt{14}-9
Trekk fra 9 fra begge sider av ligningen.
Eksempler
Kvadratisk ligning
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineær ligning
y = 3x + 4
Aritmetikk
699 * 533
Matrise
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samtidig formel
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differensiering
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrasjon
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Grenser
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}