Hopp til hovedinnhold
Løs for x
Tick mark Image
Graf

Lignende problemer fra nettsøk

Aksje

x^{2}-3x-5=0
Alle formler for skjemaet ax^{2}+bx+c=0 kan løses ved hjelp av den kvadratiske formelen: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Den kvadratiske formelen gir to løsninger, én når ± er addisjon og en når det er subtraksjon.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{\left(-3\right)^{2}-4\left(-5\right)}}{2}
Denne ligningen er i standard form: ax^{2}+bx+c=0. Sett inn 1 for a, -3 for b og -5 for c i andregradsformelen, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9-4\left(-5\right)}}{2}
Kvadrer -3.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9+20}}{2}
Multipliser -4 ganger -5.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{29}}{2}
Legg sammen 9 og 20.
x=\frac{3±\sqrt{29}}{2}
Det motsatte av -3 er 3.
x=\frac{\sqrt{29}+3}{2}
Nå kan du løse formelen x=\frac{3±\sqrt{29}}{2} når ± er pluss. Legg sammen 3 og \sqrt{29}.
x=\frac{3-\sqrt{29}}{2}
Nå kan du løse formelen x=\frac{3±\sqrt{29}}{2} når ± er minus. Trekk fra \sqrt{29} fra 3.
x=\frac{\sqrt{29}+3}{2} x=\frac{3-\sqrt{29}}{2}
Ligningen er nå løst.
x^{2}-3x-5=0
Andregradsligninger som denne kan løses ved å fullføre kvadratet. For å kunne fullføre kvadratet, må ligningen først ha formen x^{2}+bx=c.
x^{2}-3x-5-\left(-5\right)=-\left(-5\right)
Legg til 5 på begge sider av ligningen.
x^{2}-3x=-\left(-5\right)
Når du trekker fra -5 fra seg selv har du 0 igjen.
x^{2}-3x=5
Trekk fra -5 fra 0.
x^{2}-3x+\left(-\frac{3}{2}\right)^{2}=5+\left(-\frac{3}{2}\right)^{2}
Del -3, koeffisienten i x termen, etter 2 for å få -\frac{3}{2}. Deretter legger du til kvadrat firkanten av -\frac{3}{2} på begge sider av ligningen. Dette trinnet gjør venstre side av ligningen til en perfekt firkant.
x^{2}-3x+\frac{9}{4}=5+\frac{9}{4}
Kvadrer -\frac{3}{2} ved å kvadrere både telleren og nevneren i brøken.
x^{2}-3x+\frac{9}{4}=\frac{29}{4}
Legg sammen 5 og \frac{9}{4}.
\left(x-\frac{3}{2}\right)^{2}=\frac{29}{4}
Faktoriser x^{2}-3x+\frac{9}{4}. Generelt, når x^{2}+bx+c er et kvadrattall, kan det alltid faktoriseres som \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{3}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{29}{4}}
Ta kvadratroten av begge sider av ligningen.
x-\frac{3}{2}=\frac{\sqrt{29}}{2} x-\frac{3}{2}=-\frac{\sqrt{29}}{2}
Forenkle.
x=\frac{\sqrt{29}+3}{2} x=\frac{3-\sqrt{29}}{2}
Legg til \frac{3}{2} på begge sider av ligningen.