Løs for x
x = \frac{3 \sqrt{1266} - 3}{5} \approx 20,74853625
x=\frac{-3\sqrt{1266}-3}{5}\approx -21,94853625
Graf
Aksje
Kopiert til utklippstavle
x^{2}\times 10+36=4590-12x
Multipliser begge sider av ligningen med 6.
x^{2}\times 10+36-4590=-12x
Trekk fra 4590 fra begge sider.
x^{2}\times 10-4554=-12x
Trekk fra 4590 fra 36 for å få -4554.
x^{2}\times 10-4554+12x=0
Legg til 12x på begge sider.
10x^{2}+12x-4554=0
Alle formler for skjemaet ax^{2}+bx+c=0 kan løses ved hjelp av den kvadratiske formelen: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Den kvadratiske formelen gir to løsninger, én når ± er addisjon og en når det er subtraksjon.
x=\frac{-12±\sqrt{12^{2}-4\times 10\left(-4554\right)}}{2\times 10}
Denne ligningen er i standard form: ax^{2}+bx+c=0. Sett inn 10 for a, 12 for b og -4554 for c i andregradsformelen, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-12±\sqrt{144-4\times 10\left(-4554\right)}}{2\times 10}
Kvadrer 12.
x=\frac{-12±\sqrt{144-40\left(-4554\right)}}{2\times 10}
Multipliser -4 ganger 10.
x=\frac{-12±\sqrt{144+182160}}{2\times 10}
Multipliser -40 ganger -4554.
x=\frac{-12±\sqrt{182304}}{2\times 10}
Legg sammen 144 og 182160.
x=\frac{-12±12\sqrt{1266}}{2\times 10}
Ta kvadratroten av 182304.
x=\frac{-12±12\sqrt{1266}}{20}
Multipliser 2 ganger 10.
x=\frac{12\sqrt{1266}-12}{20}
Nå kan du løse formelen x=\frac{-12±12\sqrt{1266}}{20} når ± er pluss. Legg sammen -12 og 12\sqrt{1266}.
x=\frac{3\sqrt{1266}-3}{5}
Del -12+12\sqrt{1266} på 20.
x=\frac{-12\sqrt{1266}-12}{20}
Nå kan du løse formelen x=\frac{-12±12\sqrt{1266}}{20} når ± er minus. Trekk fra 12\sqrt{1266} fra -12.
x=\frac{-3\sqrt{1266}-3}{5}
Del -12-12\sqrt{1266} på 20.
x=\frac{3\sqrt{1266}-3}{5} x=\frac{-3\sqrt{1266}-3}{5}
Ligningen er nå løst.
x^{2}\times 10+36=4590-12x
Multipliser begge sider av ligningen med 6.
x^{2}\times 10+36+12x=4590
Legg til 12x på begge sider.
x^{2}\times 10+12x=4590-36
Trekk fra 36 fra begge sider.
x^{2}\times 10+12x=4554
Trekk fra 36 fra 4590 for å få 4554.
10x^{2}+12x=4554
Andregradsligninger som denne kan løses ved å fullføre kvadratet. For å kunne fullføre kvadratet, må ligningen først ha formen x^{2}+bx=c.
\frac{10x^{2}+12x}{10}=\frac{4554}{10}
Del begge sidene på 10.
x^{2}+\frac{12}{10}x=\frac{4554}{10}
Hvis du deler på 10, gjør du om gangingen med 10.
x^{2}+\frac{6}{5}x=\frac{4554}{10}
Forkort brøken \frac{12}{10} til minste felles nevner ved å dele teller og nevner på 2.
x^{2}+\frac{6}{5}x=\frac{2277}{5}
Forkort brøken \frac{4554}{10} til minste felles nevner ved å dele teller og nevner på 2.
x^{2}+\frac{6}{5}x+\left(\frac{3}{5}\right)^{2}=\frac{2277}{5}+\left(\frac{3}{5}\right)^{2}
Del \frac{6}{5}, koeffisienten i x termen, etter 2 for å få \frac{3}{5}. Deretter legger du til kvadrat firkanten av \frac{3}{5} på begge sider av ligningen. Dette trinnet gjør venstre side av ligningen til en perfekt firkant.
x^{2}+\frac{6}{5}x+\frac{9}{25}=\frac{2277}{5}+\frac{9}{25}
Kvadrer \frac{3}{5} ved å kvadrere både telleren og nevneren i brøken.
x^{2}+\frac{6}{5}x+\frac{9}{25}=\frac{11394}{25}
Legg sammen \frac{2277}{5} og \frac{9}{25} ved å finne en fellesnevner og legge sammen tellerne. Forkort deretter brøken om mulig.
\left(x+\frac{3}{5}\right)^{2}=\frac{11394}{25}
Faktoriser x^{2}+\frac{6}{5}x+\frac{9}{25}. Generelt, når x^{2}+bx+c er et kvadrattall, kan det alltid faktoriseres som \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+\frac{3}{5}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{11394}{25}}
Ta kvadratroten av begge sider av ligningen.
x+\frac{3}{5}=\frac{3\sqrt{1266}}{5} x+\frac{3}{5}=-\frac{3\sqrt{1266}}{5}
Forenkle.
x=\frac{3\sqrt{1266}-3}{5} x=\frac{-3\sqrt{1266}-3}{5}
Trekk fra \frac{3}{5} fra begge sider av ligningen.
Eksempler
Kvadratisk ligning
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineær ligning
y = 3x + 4
Aritmetikk
699 * 533
Matrise
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samtidig formel
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differensiering
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrasjon
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Grenser
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}