Løs for x
x=3
Graf
Aksje
Kopiert til utklippstavle
\left(x+6\right)\times 3-\left(x+4\right)\times 4=\left(x-2\right)\left(x-4\right)
Variabelen x kan ikke være lik noen av verdiene -6,-4,2 siden divisjon med null ikke er definert. Multipliser begge sider av formelen med \left(x-2\right)\left(x+4\right)\left(x+6\right), som er den minste fellesnevneren av x^{2}+2x-8,x^{2}+4x-12,x^{2}+10x+24.
3x+18-\left(x+4\right)\times 4=\left(x-2\right)\left(x-4\right)
Bruk den distributive lov til å multiplisere x+6 med 3.
3x+18-\left(4x+16\right)=\left(x-2\right)\left(x-4\right)
Bruk den distributive lov til å multiplisere x+4 med 4.
3x+18-4x-16=\left(x-2\right)\left(x-4\right)
Du finner den motsatte av 4x+16 ved å finne den motsatte av hvert ledd.
-x+18-16=\left(x-2\right)\left(x-4\right)
Kombiner 3x og -4x for å få -x.
-x+2=\left(x-2\right)\left(x-4\right)
Trekk fra 16 fra 18 for å få 2.
-x+2=x^{2}-6x+8
Bruk den distributive lov til å multiplisere x-2 med x-4 og kombinere like ledd.
-x+2-x^{2}=-6x+8
Trekk fra x^{2} fra begge sider.
-x+2-x^{2}+6x=8
Legg til 6x på begge sider.
5x+2-x^{2}=8
Kombiner -x og 6x for å få 5x.
5x+2-x^{2}-8=0
Trekk fra 8 fra begge sider.
5x-6-x^{2}=0
Trekk fra 8 fra 2 for å få -6.
-x^{2}+5x-6=0
Skriv polynomet på standardform ved å plassere leddene i rekkefølge fra høyeste til laveste potens.
a+b=5 ab=-\left(-6\right)=6
For å løse ligningen, faktorer du venstre side ved gruppering. Første, venstre side må skrives på nytt som -x^{2}+ax+bx-6. Hvis du vil finne a og b, setter du opp et system som skal løses.
1,6 2,3
Siden ab er positiv, a og b har samme fortegn. Siden a+b er positiv, er a og b positive. Vis alle slike hel talls par som gir produkt 6.
1+6=7 2+3=5
Beregn summen for hvert par.
a=3 b=2
Løsningen er paret som gir Summer 5.
\left(-x^{2}+3x\right)+\left(2x-6\right)
Skriv om -x^{2}+5x-6 som \left(-x^{2}+3x\right)+\left(2x-6\right).
-x\left(x-3\right)+2\left(x-3\right)
Faktor ut -x i den første og 2 i den andre gruppen.
\left(x-3\right)\left(-x+2\right)
Faktorer ut det felles leddet x-3 ved å bruke den distributive lov.
x=3 x=2
Hvis du vil finne formel løsninger, kan du løse x-3=0 og -x+2=0.
x=3
Variabelen x kan ikke være lik 2.
\left(x+6\right)\times 3-\left(x+4\right)\times 4=\left(x-2\right)\left(x-4\right)
Variabelen x kan ikke være lik noen av verdiene -6,-4,2 siden divisjon med null ikke er definert. Multipliser begge sider av formelen med \left(x-2\right)\left(x+4\right)\left(x+6\right), som er den minste fellesnevneren av x^{2}+2x-8,x^{2}+4x-12,x^{2}+10x+24.
3x+18-\left(x+4\right)\times 4=\left(x-2\right)\left(x-4\right)
Bruk den distributive lov til å multiplisere x+6 med 3.
3x+18-\left(4x+16\right)=\left(x-2\right)\left(x-4\right)
Bruk den distributive lov til å multiplisere x+4 med 4.
3x+18-4x-16=\left(x-2\right)\left(x-4\right)
Du finner den motsatte av 4x+16 ved å finne den motsatte av hvert ledd.
-x+18-16=\left(x-2\right)\left(x-4\right)
Kombiner 3x og -4x for å få -x.
-x+2=\left(x-2\right)\left(x-4\right)
Trekk fra 16 fra 18 for å få 2.
-x+2=x^{2}-6x+8
Bruk den distributive lov til å multiplisere x-2 med x-4 og kombinere like ledd.
-x+2-x^{2}=-6x+8
Trekk fra x^{2} fra begge sider.
-x+2-x^{2}+6x=8
Legg til 6x på begge sider.
5x+2-x^{2}=8
Kombiner -x og 6x for å få 5x.
5x+2-x^{2}-8=0
Trekk fra 8 fra begge sider.
5x-6-x^{2}=0
Trekk fra 8 fra 2 for å få -6.
-x^{2}+5x-6=0
Alle formler for skjemaet ax^{2}+bx+c=0 kan løses ved hjelp av den kvadratiske formelen: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Den kvadratiske formelen gir to løsninger, én når ± er addisjon og en når det er subtraksjon.
x=\frac{-5±\sqrt{5^{2}-4\left(-1\right)\left(-6\right)}}{2\left(-1\right)}
Denne ligningen er i standard form: ax^{2}+bx+c=0. Sett inn -1 for a, 5 for b og -6 for c i andregradsformelen, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-5±\sqrt{25-4\left(-1\right)\left(-6\right)}}{2\left(-1\right)}
Kvadrer 5.
x=\frac{-5±\sqrt{25+4\left(-6\right)}}{2\left(-1\right)}
Multipliser -4 ganger -1.
x=\frac{-5±\sqrt{25-24}}{2\left(-1\right)}
Multipliser 4 ganger -6.
x=\frac{-5±\sqrt{1}}{2\left(-1\right)}
Legg sammen 25 og -24.
x=\frac{-5±1}{2\left(-1\right)}
Ta kvadratroten av 1.
x=\frac{-5±1}{-2}
Multipliser 2 ganger -1.
x=-\frac{4}{-2}
Nå kan du løse formelen x=\frac{-5±1}{-2} når ± er pluss. Legg sammen -5 og 1.
x=2
Del -4 på -2.
x=-\frac{6}{-2}
Nå kan du løse formelen x=\frac{-5±1}{-2} når ± er minus. Trekk fra 1 fra -5.
x=3
Del -6 på -2.
x=2 x=3
Ligningen er nå løst.
x=3
Variabelen x kan ikke være lik 2.
\left(x+6\right)\times 3-\left(x+4\right)\times 4=\left(x-2\right)\left(x-4\right)
Variabelen x kan ikke være lik noen av verdiene -6,-4,2 siden divisjon med null ikke er definert. Multipliser begge sider av formelen med \left(x-2\right)\left(x+4\right)\left(x+6\right), som er den minste fellesnevneren av x^{2}+2x-8,x^{2}+4x-12,x^{2}+10x+24.
3x+18-\left(x+4\right)\times 4=\left(x-2\right)\left(x-4\right)
Bruk den distributive lov til å multiplisere x+6 med 3.
3x+18-\left(4x+16\right)=\left(x-2\right)\left(x-4\right)
Bruk den distributive lov til å multiplisere x+4 med 4.
3x+18-4x-16=\left(x-2\right)\left(x-4\right)
Du finner den motsatte av 4x+16 ved å finne den motsatte av hvert ledd.
-x+18-16=\left(x-2\right)\left(x-4\right)
Kombiner 3x og -4x for å få -x.
-x+2=\left(x-2\right)\left(x-4\right)
Trekk fra 16 fra 18 for å få 2.
-x+2=x^{2}-6x+8
Bruk den distributive lov til å multiplisere x-2 med x-4 og kombinere like ledd.
-x+2-x^{2}=-6x+8
Trekk fra x^{2} fra begge sider.
-x+2-x^{2}+6x=8
Legg til 6x på begge sider.
5x+2-x^{2}=8
Kombiner -x og 6x for å få 5x.
5x-x^{2}=8-2
Trekk fra 2 fra begge sider.
5x-x^{2}=6
Trekk fra 2 fra 8 for å få 6.
-x^{2}+5x=6
Andregradsligninger som denne kan løses ved å fullføre kvadratet. For å kunne fullføre kvadratet, må ligningen først ha formen x^{2}+bx=c.
\frac{-x^{2}+5x}{-1}=\frac{6}{-1}
Del begge sidene på -1.
x^{2}+\frac{5}{-1}x=\frac{6}{-1}
Hvis du deler på -1, gjør du om gangingen med -1.
x^{2}-5x=\frac{6}{-1}
Del 5 på -1.
x^{2}-5x=-6
Del 6 på -1.
x^{2}-5x+\left(-\frac{5}{2}\right)^{2}=-6+\left(-\frac{5}{2}\right)^{2}
Del -5, koeffisienten i x termen, etter 2 for å få -\frac{5}{2}. Deretter legger du til kvadrat firkanten av -\frac{5}{2} på begge sider av ligningen. Dette trinnet gjør venstre side av ligningen til en perfekt firkant.
x^{2}-5x+\frac{25}{4}=-6+\frac{25}{4}
Kvadrer -\frac{5}{2} ved å kvadrere både telleren og nevneren i brøken.
x^{2}-5x+\frac{25}{4}=\frac{1}{4}
Legg sammen -6 og \frac{25}{4}.
\left(x-\frac{5}{2}\right)^{2}=\frac{1}{4}
Faktoriser x^{2}-5x+\frac{25}{4}. Generelt, når x^{2}+bx+c er et kvadrattall, kan det alltid faktoriseres som \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{5}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{1}{4}}
Ta kvadratroten av begge sider av ligningen.
x-\frac{5}{2}=\frac{1}{2} x-\frac{5}{2}=-\frac{1}{2}
Forenkle.
x=3 x=2
Legg til \frac{5}{2} på begge sider av ligningen.
x=3
Variabelen x kan ikke være lik 2.
Eksempler
Kvadratisk ligning
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineær ligning
y = 3x + 4
Aritmetikk
699 * 533
Matrise
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samtidig formel
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differensiering
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrasjon
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Grenser
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}