Hopp til hovedinnhold
Løs for x
Tick mark Image
Graf

Lignende problemer fra nettsøk

Aksje

-6-3x+3\left(x-2\right)\left(x+2\right)\left(-1\right)=3x+6-1
Variabelen x kan ikke være lik noen av verdiene -2,2 siden divisjon med null ikke er definert. Multipliser begge sider av formelen med 3\left(x-2\right)\left(x+2\right), som er den minste fellesnevneren av 2-x,x-2,3x^{2}-12.
-6-3x-3\left(x-2\right)\left(x+2\right)=3x+6-1
Multipliser 3 med -1 for å få -3.
-6-3x+\left(-3x+6\right)\left(x+2\right)=3x+6-1
Bruk den distributive lov til å multiplisere -3 med x-2.
-6-3x-3x^{2}+12=3x+6-1
Bruk den distributive lov til å multiplisere -3x+6 med x+2 og kombinere like ledd.
6-3x-3x^{2}=3x+6-1
Legg sammen -6 og 12 for å få 6.
6-3x-3x^{2}=3x+5
Trekk fra 1 fra 6 for å få 5.
6-3x-3x^{2}-3x=5
Trekk fra 3x fra begge sider.
6-6x-3x^{2}=5
Kombiner -3x og -3x for å få -6x.
6-6x-3x^{2}-5=0
Trekk fra 5 fra begge sider.
1-6x-3x^{2}=0
Trekk fra 5 fra 6 for å få 1.
-3x^{2}-6x+1=0
Alle formler for skjemaet ax^{2}+bx+c=0 kan løses ved hjelp av den kvadratiske formelen: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Den kvadratiske formelen gir to løsninger, én når ± er addisjon og en når det er subtraksjon.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{\left(-6\right)^{2}-4\left(-3\right)}}{2\left(-3\right)}
Denne ligningen er i standard form: ax^{2}+bx+c=0. Sett inn -3 for a, -6 for b og 1 for c i andregradsformelen, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{36-4\left(-3\right)}}{2\left(-3\right)}
Kvadrer -6.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{36+12}}{2\left(-3\right)}
Multipliser -4 ganger -3.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{48}}{2\left(-3\right)}
Legg sammen 36 og 12.
x=\frac{-\left(-6\right)±4\sqrt{3}}{2\left(-3\right)}
Ta kvadratroten av 48.
x=\frac{6±4\sqrt{3}}{2\left(-3\right)}
Det motsatte av -6 er 6.
x=\frac{6±4\sqrt{3}}{-6}
Multipliser 2 ganger -3.
x=\frac{4\sqrt{3}+6}{-6}
Nå kan du løse formelen x=\frac{6±4\sqrt{3}}{-6} når ± er pluss. Legg sammen 6 og 4\sqrt{3}.
x=-\frac{2\sqrt{3}}{3}-1
Del 6+4\sqrt{3} på -6.
x=\frac{6-4\sqrt{3}}{-6}
Nå kan du løse formelen x=\frac{6±4\sqrt{3}}{-6} når ± er minus. Trekk fra 4\sqrt{3} fra 6.
x=\frac{2\sqrt{3}}{3}-1
Del 6-4\sqrt{3} på -6.
x=-\frac{2\sqrt{3}}{3}-1 x=\frac{2\sqrt{3}}{3}-1
Ligningen er nå løst.
-6-3x+3\left(x-2\right)\left(x+2\right)\left(-1\right)=3x+6-1
Variabelen x kan ikke være lik noen av verdiene -2,2 siden divisjon med null ikke er definert. Multipliser begge sider av formelen med 3\left(x-2\right)\left(x+2\right), som er den minste fellesnevneren av 2-x,x-2,3x^{2}-12.
-6-3x-3\left(x-2\right)\left(x+2\right)=3x+6-1
Multipliser 3 med -1 for å få -3.
-6-3x+\left(-3x+6\right)\left(x+2\right)=3x+6-1
Bruk den distributive lov til å multiplisere -3 med x-2.
-6-3x-3x^{2}+12=3x+6-1
Bruk den distributive lov til å multiplisere -3x+6 med x+2 og kombinere like ledd.
6-3x-3x^{2}=3x+6-1
Legg sammen -6 og 12 for å få 6.
6-3x-3x^{2}=3x+5
Trekk fra 1 fra 6 for å få 5.
6-3x-3x^{2}-3x=5
Trekk fra 3x fra begge sider.
6-6x-3x^{2}=5
Kombiner -3x og -3x for å få -6x.
-6x-3x^{2}=5-6
Trekk fra 6 fra begge sider.
-6x-3x^{2}=-1
Trekk fra 6 fra 5 for å få -1.
-3x^{2}-6x=-1
Andregradsligninger som denne kan løses ved å fullføre kvadratet. For å kunne fullføre kvadratet, må ligningen først ha formen x^{2}+bx=c.
\frac{-3x^{2}-6x}{-3}=-\frac{1}{-3}
Del begge sidene på -3.
x^{2}+\left(-\frac{6}{-3}\right)x=-\frac{1}{-3}
Hvis du deler på -3, gjør du om gangingen med -3.
x^{2}+2x=-\frac{1}{-3}
Del -6 på -3.
x^{2}+2x=\frac{1}{3}
Del -1 på -3.
x^{2}+2x+1^{2}=\frac{1}{3}+1^{2}
Del 2, koeffisienten i x termen, etter 2 for å få 1. Deretter legger du til kvadrat firkanten av 1 på begge sider av ligningen. Dette trinnet gjør venstre side av ligningen til en perfekt firkant.
x^{2}+2x+1=\frac{1}{3}+1
Kvadrer 1.
x^{2}+2x+1=\frac{4}{3}
Legg sammen \frac{1}{3} og 1.
\left(x+1\right)^{2}=\frac{4}{3}
Faktoriser x^{2}+2x+1. Generelt, når x^{2}+bx+c er et kvadrattall, kan det alltid faktoriseres som \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+1\right)^{2}}=\sqrt{\frac{4}{3}}
Ta kvadratroten av begge sider av ligningen.
x+1=\frac{2\sqrt{3}}{3} x+1=-\frac{2\sqrt{3}}{3}
Forenkle.
x=\frac{2\sqrt{3}}{3}-1 x=-\frac{2\sqrt{3}}{3}-1
Trekk fra 1 fra begge sider av ligningen.