Langkau ke kandungan utama
Faktor
Tick mark Image
Nilaikan
Tick mark Image
Graf

Masalah Sama dari Carian Web

Kongsi

a+b=10 ab=1\left(-24\right)=-24
Faktorkan ungkapan mengikut perkumpulan. Pertama sekali, ungkapan perlu ditulis semula sebagai x^{2}+ax+bx-24. Untuk mencari a dan b, sediakan sistem untuk diselesaikan.
-1,24 -2,12 -3,8 -4,6
Oleh kerana ab adalah negatif, a dan b mempunyai tanda yang bertentangan. Oleh kerana a+b adalah positif, nombor positif mempunyai nilai mutlak yang lebih besar daripada negatif. Senaraikan semua pasangan integer yang memberikan hasil -24.
-1+24=23 -2+12=10 -3+8=5 -4+6=2
Kira jumlah untuk setiap pasangan.
a=-2 b=12
Penyelesaian ialah pasangan yang memberikan jumlah 10.
\left(x^{2}-2x\right)+\left(12x-24\right)
Tulis semula x^{2}+10x-24 sebagai \left(x^{2}-2x\right)+\left(12x-24\right).
x\left(x-2\right)+12\left(x-2\right)
Faktorkan x dalam kumpulan pertama dan 12 dalam kumpulan kedua.
\left(x-2\right)\left(x+12\right)
Faktorkan sebutan lazim x-2 dengan menggunakan sifat kalis agihan.
x^{2}+10x-24=0
Polinomial kuadratik boleh difaktorkan dengan menggunakan transformasi ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), apabila x_{1} dan x_{2} merupakan penyelesaian persamaan kuadratik ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{-10±\sqrt{10^{2}-4\left(-24\right)}}{2}
Semua persamaan dalam bentuk ax^{2}+bx+c=0 boleh diselesaikan menggunakan formula kuadratik: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formula kuadratik memberi dua penyelesaian, satu apabila ± adalah penambahan dan satu lagi apabila ia adalah penolakan.
x=\frac{-10±\sqrt{100-4\left(-24\right)}}{2}
Kuasa dua 10.
x=\frac{-10±\sqrt{100+96}}{2}
Darabkan -4 kali -24.
x=\frac{-10±\sqrt{196}}{2}
Tambahkan 100 pada 96.
x=\frac{-10±14}{2}
Ambil punca kuasa dua 196.
x=\frac{4}{2}
Sekarang selesaikan persamaan x=\frac{-10±14}{2} apabila ± ialah plus. Tambahkan -10 pada 14.
x=2
Bahagikan 4 dengan 2.
x=-\frac{24}{2}
Sekarang selesaikan persamaan x=\frac{-10±14}{2} apabila ± ialah minus. Tolak 14 daripada -10.
x=-12
Bahagikan -24 dengan 2.
x^{2}+10x-24=\left(x-2\right)\left(x-\left(-12\right)\right)
Faktorkan ungkapan asal menggunakan ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Gantikan 2 dengan x_{1} dan -12 dengan x_{2}.
x^{2}+10x-24=\left(x-2\right)\left(x+12\right)
Permudahkan semua ungkapan dalam bentuk p-\left(-q\right) kepada p+q.