Faktor
-16\left(x-\frac{1-\sqrt{1793}}{32}\right)\left(x-\frac{\sqrt{1793}+1}{32}\right)
Nilaikan
28+x-16x^{2}
Graf
Kongsi
Disalin ke papan klip
factor(x-16x^{2}+28)
Kira x dikuasakan 1 dan dapatkan x.
-16x^{2}+x+28=0
Polinomial kuadratik boleh difaktorkan dengan menggunakan transformasi ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), apabila x_{1} dan x_{2} merupakan penyelesaian persamaan kuadratik ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{-1±\sqrt{1^{2}-4\left(-16\right)\times 28}}{2\left(-16\right)}
Semua persamaan dalam bentuk ax^{2}+bx+c=0 boleh diselesaikan menggunakan formula kuadratik: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formula kuadratik memberi dua penyelesaian, satu apabila ± adalah penambahan dan satu lagi apabila ia adalah penolakan.
x=\frac{-1±\sqrt{1-4\left(-16\right)\times 28}}{2\left(-16\right)}
Kuasa dua 1.
x=\frac{-1±\sqrt{1+64\times 28}}{2\left(-16\right)}
Darabkan -4 kali -16.
x=\frac{-1±\sqrt{1+1792}}{2\left(-16\right)}
Darabkan 64 kali 28.
x=\frac{-1±\sqrt{1793}}{2\left(-16\right)}
Tambahkan 1 pada 1792.
x=\frac{-1±\sqrt{1793}}{-32}
Darabkan 2 kali -16.
x=\frac{\sqrt{1793}-1}{-32}
Sekarang selesaikan persamaan x=\frac{-1±\sqrt{1793}}{-32} apabila ± ialah plus. Tambahkan -1 pada \sqrt{1793}.
x=\frac{1-\sqrt{1793}}{32}
Bahagikan -1+\sqrt{1793} dengan -32.
x=\frac{-\sqrt{1793}-1}{-32}
Sekarang selesaikan persamaan x=\frac{-1±\sqrt{1793}}{-32} apabila ± ialah minus. Tolak \sqrt{1793} daripada -1.
x=\frac{\sqrt{1793}+1}{32}
Bahagikan -1-\sqrt{1793} dengan -32.
-16x^{2}+x+28=-16\left(x-\frac{1-\sqrt{1793}}{32}\right)\left(x-\frac{\sqrt{1793}+1}{32}\right)
Faktorkan ungkapan asal menggunakan ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Gantikan \frac{1-\sqrt{1793}}{32} dengan x_{1} dan \frac{1+\sqrt{1793}}{32} dengan x_{2}.
x-16x^{2}+28
Kira x dikuasakan 1 dan dapatkan x.
Contoh
Persamaan kuadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Persamaan linear
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matriks
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Persamaan serentak
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Pembezaan
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Pengamiran
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Had
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}