Selesaikan untuk x (complex solution)
x=\frac{-\sqrt{3}i-1}{2}\approx -0.5-0.866025404i
x=1
Selesaikan untuk x
x=1
Graf
Kongsi
Disalin ke papan klip
x^{2}=\left(\sqrt{x}\times \frac{1}{x}\right)^{2}
Kuasa duakan kedua-dua belah persamaan.
x^{2}=\left(\frac{\sqrt{x}}{x}\right)^{2}
Nyatakan \sqrt{x}\times \frac{1}{x} sebagai pecahan tunggal.
x^{2}=\frac{\left(\sqrt{x}\right)^{2}}{x^{2}}
Untuk meningkatkan \frac{\sqrt{x}}{x} kepada kuasa, tingkatkan kedua-dua pengangka dan penyebut kepada kuasa dan kemudian bahagi.
x^{2}=\frac{x}{x^{2}}
Kira \sqrt{x} dikuasakan 2 dan dapatkan x.
x^{2}=\frac{1}{x}
Batalkanx pada kedua-dua pengangka dan penyebut.
xx^{2}=1
Darabkan kedua-dua belah persamaan dengan x.
x^{3}=1
Untuk mendarabkan kuasa yang sama asas, tambahkan eksponen. Tambah 1 dan 2 untuk mendapatkan 3.
x^{3}-1=0
Tolak 1 daripada kedua-dua belah.
±1
Dengan Teorem Punca Nisbah, semua punca nisbah polinomial adalah dalam bentuk \frac{p}{q}, apabila p membahagikan sebutan malar -1 dan q membahagikan pekali pelopor 1. Senaraikan semua calon \frac{p}{q}.
x=1
Cari satu akar tersebut dengan mencuba semua nilai integer, bermula daripadayang terkecil mengikut nilai mutlak. Sekiranya tiada akar integer ditemui, cuba pecahan.
x^{2}+x+1=0
Dengan teorem Faktor, x-k merupakan faktor polinomial bagi setiap punca k. Bahagikan x^{3}-1 dengan x-1 untuk mendapatkan x^{2}+x+1. Selesaikan persamaan di mana hasil bersamaan dengan 0.
x=\frac{-1±\sqrt{1^{2}-4\times 1\times 1}}{2}
Semua persamaan bentuk ax^{2}+bx+c=0 boleh diselesaikan dengan menggunakan formula kuadratik: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Gantikan 1 untuk a, 1 untuk b dan 1 untuk c dalam formula kuadratik.
x=\frac{-1±\sqrt{-3}}{2}
Lakukan pengiraan.
x=\frac{-\sqrt{3}i-1}{2} x=\frac{-1+\sqrt{3}i}{2}
Selesaikan persamaan x^{2}+x+1=0 apabila ± adalah tambah dan apabila ± adalah tolak.
x=1 x=\frac{-\sqrt{3}i-1}{2} x=\frac{-1+\sqrt{3}i}{2}
Senaraikan semua penyelesaian yang ditemui.
1=\sqrt{1}\times \frac{1}{1}
Gantikan 1 dengan x dalam persamaan x=\sqrt{x}\times \frac{1}{x}.
1=1
Permudahkan. Nilai x=1 memuaskan persamaan.
\frac{-\sqrt{3}i-1}{2}=\sqrt{\frac{-\sqrt{3}i-1}{2}}\times \frac{1}{\frac{-\sqrt{3}i-1}{2}}
Gantikan \frac{-\sqrt{3}i-1}{2} dengan x dalam persamaan x=\sqrt{x}\times \frac{1}{x}.
-\frac{1}{2}i\times 3^{\frac{1}{2}}-\frac{1}{2}=-\frac{1}{2}-\frac{1}{2}i\times 3^{\frac{1}{2}}
Permudahkan. Nilai x=\frac{-\sqrt{3}i-1}{2} memuaskan persamaan.
\frac{-1+\sqrt{3}i}{2}=\sqrt{\frac{-1+\sqrt{3}i}{2}}\times \frac{1}{\frac{-1+\sqrt{3}i}{2}}
Gantikan \frac{-1+\sqrt{3}i}{2} dengan x dalam persamaan x=\sqrt{x}\times \frac{1}{x}.
-\frac{1}{2}+\frac{1}{2}i\times 3^{\frac{1}{2}}=\frac{1}{2}-\frac{1}{2}i\times 3^{\frac{1}{2}}
Permudahkan. Nilai x=\frac{-1+\sqrt{3}i}{2} tidak memuaskan persamaan.
x=1 x=\frac{-\sqrt{3}i-1}{2}
Senaraikan semua penyelesaian x=\frac{1}{x}\sqrt{x}.
x^{2}=\left(\sqrt{x}\times \frac{1}{x}\right)^{2}
Kuasa duakan kedua-dua belah persamaan.
x^{2}=\left(\frac{\sqrt{x}}{x}\right)^{2}
Nyatakan \sqrt{x}\times \frac{1}{x} sebagai pecahan tunggal.
x^{2}=\frac{\left(\sqrt{x}\right)^{2}}{x^{2}}
Untuk meningkatkan \frac{\sqrt{x}}{x} kepada kuasa, tingkatkan kedua-dua pengangka dan penyebut kepada kuasa dan kemudian bahagi.
x^{2}=\frac{x}{x^{2}}
Kira \sqrt{x} dikuasakan 2 dan dapatkan x.
x^{2}=\frac{1}{x}
Batalkanx pada kedua-dua pengangka dan penyebut.
xx^{2}=1
Darabkan kedua-dua belah persamaan dengan x.
x^{3}=1
Untuk mendarabkan kuasa yang sama asas, tambahkan eksponen. Tambah 1 dan 2 untuk mendapatkan 3.
x^{3}-1=0
Tolak 1 daripada kedua-dua belah.
±1
Dengan Teorem Punca Nisbah, semua punca nisbah polinomial adalah dalam bentuk \frac{p}{q}, apabila p membahagikan sebutan malar -1 dan q membahagikan pekali pelopor 1. Senaraikan semua calon \frac{p}{q}.
x=1
Cari satu akar tersebut dengan mencuba semua nilai integer, bermula daripadayang terkecil mengikut nilai mutlak. Sekiranya tiada akar integer ditemui, cuba pecahan.
x^{2}+x+1=0
Dengan teorem Faktor, x-k merupakan faktor polinomial bagi setiap punca k. Bahagikan x^{3}-1 dengan x-1 untuk mendapatkan x^{2}+x+1. Selesaikan persamaan di mana hasil bersamaan dengan 0.
x=\frac{-1±\sqrt{1^{2}-4\times 1\times 1}}{2}
Semua persamaan bentuk ax^{2}+bx+c=0 boleh diselesaikan dengan menggunakan formula kuadratik: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Gantikan 1 untuk a, 1 untuk b dan 1 untuk c dalam formula kuadratik.
x=\frac{-1±\sqrt{-3}}{2}
Lakukan pengiraan.
x\in \emptyset
Oleh kerana punca kuasa dua nombor negatif tidak ditakrifkan dalam medan sebenar, tiada penyelesaian.
x=1
Senaraikan semua penyelesaian yang ditemui.
1=\sqrt{1}\times \frac{1}{1}
Gantikan 1 dengan x dalam persamaan x=\sqrt{x}\times \frac{1}{x}.
1=1
Permudahkan. Nilai x=1 memuaskan persamaan.
x=1
x=\frac{1}{x}\sqrt{x} persamaan mempunyai penyelesaian yang unik.
Contoh
Persamaan kuadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Persamaan linear
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matriks
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Persamaan serentak
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Pembezaan
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Pengamiran
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Had
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}