Selesaikan untuk y
y=-\frac{4-x}{x-3}
x\neq 3
Selesaikan untuk x
x=-\frac{4-3y}{y-1}
y\neq 1
Graf
Kongsi
Disalin ke papan klip
x\left(y-1\right)=-1+\left(y-1\right)\times 3
Pemboleh ubah y tidak boleh sama dengan 1 kerana pembahagian dengan sifar tidak ditakrifkan. Darabkan kedua-dua belah persamaan dengan y-1.
xy-x=-1+\left(y-1\right)\times 3
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab x dengan y-1.
xy-x=-1+3y-3
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab y-1 dengan 3.
xy-x=-4+3y
Tolak 3 daripada -1 untuk mendapatkan -4.
xy-x-3y=-4
Tolak 3y daripada kedua-dua belah.
xy-3y=-4+x
Tambahkan x pada kedua-dua belah.
\left(x-3\right)y=-4+x
Gabungkan semua sebutan yang mengandungi y.
\left(x-3\right)y=x-4
Persamaan tersebut adalah dalam bentuk piawai.
\frac{\left(x-3\right)y}{x-3}=\frac{x-4}{x-3}
Bahagikan kedua-dua belah dengan x-3.
y=\frac{x-4}{x-3}
Membahagi dengan x-3 membuat asal pendaraban dengan x-3.
y=\frac{x-4}{x-3}\text{, }y\neq 1
Pemboleh ubah y tidak boleh sama dengan 1.
Contoh
Persamaan kuadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Persamaan linear
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matriks
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Persamaan serentak
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Pembezaan
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Pengamiran
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Had
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}