Langkau ke kandungan utama
Selesaikan untuk a (complex solution)
Tick mark Image
Selesaikan untuk a
Tick mark Image
Selesaikan untuk m
Tick mark Image
Graf

Masalah Sama dari Carian Web

Kongsi

m-2aw=r
Tukar bahagian supaya semua sebutan pemboleh ubah berada di sebelah kiri.
-2aw=r-m
Tolak m daripada kedua-dua belah.
\left(-2w\right)a=r-m
Persamaan tersebut adalah dalam bentuk piawai.
\frac{\left(-2w\right)a}{-2w}=\frac{r-m}{-2w}
Bahagikan kedua-dua belah dengan -2w.
a=\frac{r-m}{-2w}
Membahagi dengan -2w membuat asal pendaraban dengan -2w.
a=-\frac{r-m}{2w}
Bahagikan r-m dengan -2w.
m-2aw=r
Tukar bahagian supaya semua sebutan pemboleh ubah berada di sebelah kiri.
-2aw=r-m
Tolak m daripada kedua-dua belah.
\left(-2w\right)a=r-m
Persamaan tersebut adalah dalam bentuk piawai.
\frac{\left(-2w\right)a}{-2w}=\frac{r-m}{-2w}
Bahagikan kedua-dua belah dengan -2w.
a=\frac{r-m}{-2w}
Membahagi dengan -2w membuat asal pendaraban dengan -2w.
a=-\frac{r-m}{2w}
Bahagikan r-m dengan -2w.
m-2aw=r
Tukar bahagian supaya semua sebutan pemboleh ubah berada di sebelah kiri.
m=r+2aw
Tambahkan 2aw pada kedua-dua belah.