Langkau ke kandungan utama
Selesaikan untuk f (complex solution)
Tick mark Image
Selesaikan untuk f
Tick mark Image
Selesaikan untuk x (complex solution)
Tick mark Image
Selesaikan untuk x
Tick mark Image
Graf

Masalah Sama dari Carian Web

Kongsi

fxx-2f\times 1=2xx+x\left(-1\right)
Darabkan kedua-dua belah persamaan dengan x.
fx^{2}-2f\times 1=2xx+x\left(-1\right)
Darabkan x dan x untuk mendapatkan x^{2}.
fx^{2}-2f\times 1=2x^{2}+x\left(-1\right)
Darabkan x dan x untuk mendapatkan x^{2}.
fx^{2}-2f=2x^{2}+x\left(-1\right)
Darabkan 2 dan 1 untuk mendapatkan 2.
\left(x^{2}-2\right)f=2x^{2}+x\left(-1\right)
Gabungkan semua sebutan yang mengandungi f.
\left(x^{2}-2\right)f=2x^{2}-x
Persamaan tersebut adalah dalam bentuk piawai.
\frac{\left(x^{2}-2\right)f}{x^{2}-2}=\frac{x\left(2x-1\right)}{x^{2}-2}
Bahagikan kedua-dua belah dengan x^{2}-2.
f=\frac{x\left(2x-1\right)}{x^{2}-2}
Membahagi dengan x^{2}-2 membuat asal pendaraban dengan x^{2}-2.
fxx-2f\times 1=2xx+x\left(-1\right)
Darabkan kedua-dua belah persamaan dengan x.
fx^{2}-2f\times 1=2xx+x\left(-1\right)
Darabkan x dan x untuk mendapatkan x^{2}.
fx^{2}-2f\times 1=2x^{2}+x\left(-1\right)
Darabkan x dan x untuk mendapatkan x^{2}.
fx^{2}-2f=2x^{2}+x\left(-1\right)
Darabkan 2 dan 1 untuk mendapatkan 2.
\left(x^{2}-2\right)f=2x^{2}+x\left(-1\right)
Gabungkan semua sebutan yang mengandungi f.
\left(x^{2}-2\right)f=2x^{2}-x
Persamaan tersebut adalah dalam bentuk piawai.
\frac{\left(x^{2}-2\right)f}{x^{2}-2}=\frac{x\left(2x-1\right)}{x^{2}-2}
Bahagikan kedua-dua belah dengan x^{2}-2.
f=\frac{x\left(2x-1\right)}{x^{2}-2}
Membahagi dengan x^{2}-2 membuat asal pendaraban dengan x^{2}-2.