Selesaikan untuk f (complex solution)
\left\{\begin{matrix}\\f=0\text{, }&\text{unconditionally}\\f\in \mathrm{C}\text{, }&x=\frac{9}{26}\end{matrix}\right.
Selesaikan untuk x (complex solution)
\left\{\begin{matrix}\\x=\frac{9}{26}\text{, }&\text{unconditionally}\\x\in \mathrm{C}\text{, }&f=0\end{matrix}\right.
Selesaikan untuk f
\left\{\begin{matrix}\\f=0\text{, }&\text{unconditionally}\\f\in \mathrm{R}\text{, }&x=\frac{9}{26}\end{matrix}\right.
Selesaikan untuk x
\left\{\begin{matrix}\\x=\frac{9}{26}\text{, }&\text{unconditionally}\\x\in \mathrm{R}\text{, }&f=0\end{matrix}\right.
Graf
Kongsi
Disalin ke papan klip
fx+2f-f\left(x-1\right)=\frac{26}{3}fx
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab f dengan x+2.
fx+2f-\left(fx-f\right)=\frac{26}{3}fx
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab f dengan x-1.
fx+2f-fx+f=\frac{26}{3}fx
Untuk mencari yang bertentangan dengan fx-f, cari yang bertentangan dengan setiap sebutan.
2f+f=\frac{26}{3}fx
Gabungkan fx dan -fx untuk mendapatkan 0.
3f=\frac{26}{3}fx
Gabungkan 2f dan f untuk mendapatkan 3f.
3f-\frac{26}{3}fx=0
Tolak \frac{26}{3}fx daripada kedua-dua belah.
\left(3-\frac{26}{3}x\right)f=0
Gabungkan semua sebutan yang mengandungi f.
\left(-\frac{26x}{3}+3\right)f=0
Persamaan tersebut adalah dalam bentuk piawai.
f=0
Bahagikan 0 dengan 3-\frac{26}{3}x.
fx+2f-f\left(x-1\right)=\frac{26}{3}fx
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab f dengan x+2.
fx+2f-\left(fx-f\right)=\frac{26}{3}fx
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab f dengan x-1.
fx+2f-fx+f=\frac{26}{3}fx
Untuk mencari yang bertentangan dengan fx-f, cari yang bertentangan dengan setiap sebutan.
2f+f=\frac{26}{3}fx
Gabungkan fx dan -fx untuk mendapatkan 0.
3f=\frac{26}{3}fx
Gabungkan 2f dan f untuk mendapatkan 3f.
\frac{26}{3}fx=3f
Tukar bahagian supaya semua sebutan pemboleh ubah berada di sebelah kiri.
\frac{26f}{3}x=3f
Persamaan tersebut adalah dalam bentuk piawai.
\frac{3\times \frac{26f}{3}x}{26f}=\frac{3\times 3f}{26f}
Bahagikan kedua-dua belah dengan \frac{26}{3}f.
x=\frac{3\times 3f}{26f}
Membahagi dengan \frac{26}{3}f membuat asal pendaraban dengan \frac{26}{3}f.
x=\frac{9}{26}
Bahagikan 3f dengan \frac{26}{3}f.
fx+2f-f\left(x-1\right)=\frac{26}{3}fx
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab f dengan x+2.
fx+2f-\left(fx-f\right)=\frac{26}{3}fx
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab f dengan x-1.
fx+2f-fx+f=\frac{26}{3}fx
Untuk mencari yang bertentangan dengan fx-f, cari yang bertentangan dengan setiap sebutan.
2f+f=\frac{26}{3}fx
Gabungkan fx dan -fx untuk mendapatkan 0.
3f=\frac{26}{3}fx
Gabungkan 2f dan f untuk mendapatkan 3f.
3f-\frac{26}{3}fx=0
Tolak \frac{26}{3}fx daripada kedua-dua belah.
\left(3-\frac{26}{3}x\right)f=0
Gabungkan semua sebutan yang mengandungi f.
\left(-\frac{26x}{3}+3\right)f=0
Persamaan tersebut adalah dalam bentuk piawai.
f=0
Bahagikan 0 dengan 3-\frac{26}{3}x.
fx+2f-f\left(x-1\right)=\frac{26}{3}fx
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab f dengan x+2.
fx+2f-\left(fx-f\right)=\frac{26}{3}fx
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab f dengan x-1.
fx+2f-fx+f=\frac{26}{3}fx
Untuk mencari yang bertentangan dengan fx-f, cari yang bertentangan dengan setiap sebutan.
2f+f=\frac{26}{3}fx
Gabungkan fx dan -fx untuk mendapatkan 0.
3f=\frac{26}{3}fx
Gabungkan 2f dan f untuk mendapatkan 3f.
\frac{26}{3}fx=3f
Tukar bahagian supaya semua sebutan pemboleh ubah berada di sebelah kiri.
\frac{26f}{3}x=3f
Persamaan tersebut adalah dalam bentuk piawai.
\frac{3\times \frac{26f}{3}x}{26f}=\frac{3\times 3f}{26f}
Bahagikan kedua-dua belah dengan \frac{26}{3}f.
x=\frac{3\times 3f}{26f}
Membahagi dengan \frac{26}{3}f membuat asal pendaraban dengan \frac{26}{3}f.
x=\frac{9}{26}
Bahagikan 3f dengan \frac{26}{3}f.
Contoh
Persamaan kuadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Persamaan linear
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matriks
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Persamaan serentak
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Pembezaan
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Pengamiran
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Had
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}