Langkau ke kandungan utama
Selesaikan untuk a
Tick mark Image

Masalah Sama dari Carian Web

Kongsi

a+b=2 ab=1
Untuk menyelesaikan persamaan, faktorkan a^{2}+2a+1 menggunakan formula a^{2}+\left(a+b\right)a+ab=\left(a+a\right)\left(a+b\right). Untuk mencari a dan b, sediakan sistem untuk diselesaikan.
a=1 b=1
Oleh kerana ab adalah positif, a dan b mempunyai tanda yang sama. Oleh kerana a+b adalah positif, a dan b kedua-duanya positif. Satu-satunya pasangan itu ialah penyelesaian sistem.
\left(a+1\right)\left(a+1\right)
Tulis semula ungkapan \left(a+a\right)\left(a+b\right) yang difaktorkan dengan menggunakan nilai yang diperolehi.
\left(a+1\right)^{2}
Tuliskan semula sebagai kuasa dua binomial.
a=-1
Untuk mencari penyelesaian persamaan, selesaikan a+1=0.
a+b=2 ab=1\times 1=1
Untuk menyelesaikan persamaan, faktorkan sebelah kiri mengikut perkumpulan. Pertama sekali, sebelah kiri perlu ditulis semula sebagai a^{2}+aa+ba+1. Untuk mencari a dan b, sediakan sistem untuk diselesaikan.
a=1 b=1
Oleh kerana ab adalah positif, a dan b mempunyai tanda yang sama. Oleh kerana a+b adalah positif, a dan b kedua-duanya positif. Satu-satunya pasangan itu ialah penyelesaian sistem.
\left(a^{2}+a\right)+\left(a+1\right)
Tulis semula a^{2}+2a+1 sebagai \left(a^{2}+a\right)+\left(a+1\right).
a\left(a+1\right)+a+1
Faktorkan a dalam a^{2}+a.
\left(a+1\right)\left(a+1\right)
Faktorkan sebutan lazim a+1 dengan menggunakan sifat kalis agihan.
\left(a+1\right)^{2}
Tuliskan semula sebagai kuasa dua binomial.
a=-1
Untuk mencari penyelesaian persamaan, selesaikan a+1=0.
a^{2}+2a+1=0
Semua persamaan dalam bentuk ax^{2}+bx+c=0 boleh diselesaikan menggunakan formula kuadratik: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formula kuadratik memberi dua penyelesaian, satu apabila ± adalah penambahan dan satu lagi apabila ia adalah penolakan.
a=\frac{-2±\sqrt{2^{2}-4}}{2}
Persamaan ini dalam bentuk piawai: ax^{2}+bx+c=0. Gantikan 1 dengan a, 2 dengan b dan 1 dengan c dalam formula kuadratik, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
a=\frac{-2±\sqrt{4-4}}{2}
Kuasa dua 2.
a=\frac{-2±\sqrt{0}}{2}
Tambahkan 4 pada -4.
a=-\frac{2}{2}
Ambil punca kuasa dua 0.
a=-1
Bahagikan -2 dengan 2.
\left(a+1\right)^{2}=0
Faktor a^{2}+2a+1. Umumnya, apabila x^{2}+bx+c adalah kuasa dua sempurna, ia sentiasa boleh difaktorkan sebagai \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(a+1\right)^{2}}=\sqrt{0}
Ambil punca kuasa dua kedua-dua belah persamaan.
a+1=0 a+1=0
Permudahkan.
a=-1 a=-1
Tolak 1 daripada kedua-dua belah persamaan.
a=-1
Persamaan kini diselesaikan. Penyelesaian adalah sama.