Langkau ke kandungan utama
Selesaikan untuk Y (complex solution)
Tick mark Image
Selesaikan untuk Y
Tick mark Image

Masalah Sama dari Carian Web

Kongsi

Ya^{r}-Y=-\Delta a
Tolak \Delta a daripada kedua-dua belah. Apa-apa sahaja yang ditolak daripada sifar menjadikannya negatif.
Ya^{r}-Y=-a\Delta
Susun semula sebutan.
\left(a^{r}-1\right)Y=-a\Delta
Gabungkan semua sebutan yang mengandungi Y.
\frac{\left(a^{r}-1\right)Y}{a^{r}-1}=-\frac{a\Delta }{a^{r}-1}
Bahagikan kedua-dua belah dengan a^{r}-1.
Y=-\frac{a\Delta }{a^{r}-1}
Membahagi dengan a^{r}-1 membuat asal pendaraban dengan a^{r}-1.
Ya^{r}-Y=-\Delta a
Tolak \Delta a daripada kedua-dua belah. Apa-apa sahaja yang ditolak daripada sifar menjadikannya negatif.
Ya^{r}-Y=-a\Delta
Susun semula sebutan.
\left(a^{r}-1\right)Y=-a\Delta
Gabungkan semua sebutan yang mengandungi Y.
\frac{\left(a^{r}-1\right)Y}{a^{r}-1}=-\frac{a\Delta }{a^{r}-1}
Bahagikan kedua-dua belah dengan a^{r}-1.
Y=-\frac{a\Delta }{a^{r}-1}
Membahagi dengan a^{r}-1 membuat asal pendaraban dengan a^{r}-1.