Langkau ke kandungan utama
Selesaikan untuk A (complex solution)
Tick mark Image
Selesaikan untuk B (complex solution)
Tick mark Image
Selesaikan untuk A
Tick mark Image
Selesaikan untuk B
Tick mark Image
Graf

Masalah Sama dari Carian Web

Kongsi

Ax^{2}+C=-Bx
Tolak Bx daripada kedua-dua belah. Apa-apa sahaja yang ditolak daripada sifar menjadikannya negatif.
Ax^{2}=-Bx-C
Tolak C daripada kedua-dua belah.
x^{2}A=-Bx-C
Persamaan tersebut adalah dalam bentuk piawai.
\frac{x^{2}A}{x^{2}}=\frac{-Bx-C}{x^{2}}
Bahagikan kedua-dua belah dengan x^{2}.
A=\frac{-Bx-C}{x^{2}}
Membahagi dengan x^{2} membuat asal pendaraban dengan x^{2}.
A=-\frac{Bx+C}{x^{2}}
Bahagikan -Bx-C dengan x^{2}.
Bx+C=-Ax^{2}
Tolak Ax^{2} daripada kedua-dua belah. Apa-apa sahaja yang ditolak daripada sifar menjadikannya negatif.
Bx=-Ax^{2}-C
Tolak C daripada kedua-dua belah.
xB=-Ax^{2}-C
Persamaan tersebut adalah dalam bentuk piawai.
\frac{xB}{x}=\frac{-Ax^{2}-C}{x}
Bahagikan kedua-dua belah dengan x.
B=\frac{-Ax^{2}-C}{x}
Membahagi dengan x membuat asal pendaraban dengan x.
B=-Ax-\frac{C}{x}
Bahagikan -Ax^{2}-C dengan x.
Ax^{2}+C=-Bx
Tolak Bx daripada kedua-dua belah. Apa-apa sahaja yang ditolak daripada sifar menjadikannya negatif.
Ax^{2}=-Bx-C
Tolak C daripada kedua-dua belah.
x^{2}A=-Bx-C
Persamaan tersebut adalah dalam bentuk piawai.
\frac{x^{2}A}{x^{2}}=\frac{-Bx-C}{x^{2}}
Bahagikan kedua-dua belah dengan x^{2}.
A=\frac{-Bx-C}{x^{2}}
Membahagi dengan x^{2} membuat asal pendaraban dengan x^{2}.
A=-\frac{Bx+C}{x^{2}}
Bahagikan -Bx-C dengan x^{2}.
Bx+C=-Ax^{2}
Tolak Ax^{2} daripada kedua-dua belah. Apa-apa sahaja yang ditolak daripada sifar menjadikannya negatif.
Bx=-Ax^{2}-C
Tolak C daripada kedua-dua belah.
xB=-Ax^{2}-C
Persamaan tersebut adalah dalam bentuk piawai.
\frac{xB}{x}=\frac{-Ax^{2}-C}{x}
Bahagikan kedua-dua belah dengan x.
B=\frac{-Ax^{2}-C}{x}
Membahagi dengan x membuat asal pendaraban dengan x.
B=-Ax-\frac{C}{x}
Bahagikan -Ax^{2}-C dengan x.