Langkau ke kandungan utama
Selesaikan untuk A (complex solution)
Tick mark Image
Selesaikan untuk B (complex solution)
Tick mark Image
Selesaikan untuk A
Tick mark Image
Selesaikan untuk B
Tick mark Image

Masalah Sama dari Carian Web

Kongsi

\left(B+C\right)A=CB
Gabungkan semua sebutan yang mengandungi A.
\left(B+C\right)A=BC
Persamaan tersebut adalah dalam bentuk piawai.
\frac{\left(B+C\right)A}{B+C}=\frac{BC}{B+C}
Bahagikan kedua-dua belah dengan B+C.
A=\frac{BC}{B+C}
Membahagi dengan B+C membuat asal pendaraban dengan B+C.
AB+AC-CB=0
Tolak CB daripada kedua-dua belah.
AB-CB=-AC
Tolak AC daripada kedua-dua belah. Apa-apa sahaja yang ditolak daripada sifar menjadikannya negatif.
AB-BC=-AC
Susun semula sebutan.
\left(A-C\right)B=-AC
Gabungkan semua sebutan yang mengandungi B.
\frac{\left(A-C\right)B}{A-C}=-\frac{AC}{A-C}
Bahagikan kedua-dua belah dengan A-C.
B=-\frac{AC}{A-C}
Membahagi dengan A-C membuat asal pendaraban dengan A-C.
\left(B+C\right)A=CB
Gabungkan semua sebutan yang mengandungi A.
\left(B+C\right)A=BC
Persamaan tersebut adalah dalam bentuk piawai.
\frac{\left(B+C\right)A}{B+C}=\frac{BC}{B+C}
Bahagikan kedua-dua belah dengan B+C.
A=\frac{BC}{B+C}
Membahagi dengan B+C membuat asal pendaraban dengan B+C.
AB+AC-CB=0
Tolak CB daripada kedua-dua belah.
AB-CB=-AC
Tolak AC daripada kedua-dua belah. Apa-apa sahaja yang ditolak daripada sifar menjadikannya negatif.
AB-BC=-AC
Susun semula sebutan.
\left(A-C\right)B=-AC
Gabungkan semua sebutan yang mengandungi B.
\frac{\left(A-C\right)B}{A-C}=-\frac{AC}{A-C}
Bahagikan kedua-dua belah dengan A-C.
B=-\frac{AC}{A-C}
Membahagi dengan A-C membuat asal pendaraban dengan A-C.