Selesaikan untuk x
x=5
Graf
Kongsi
Disalin ke papan klip
10x=x^{2}+25
Darabkan kedua-dua belah persamaan dengan 2.
10x-x^{2}=25
Tolak x^{2} daripada kedua-dua belah.
10x-x^{2}-25=0
Tolak 25 daripada kedua-dua belah.
-x^{2}+10x-25=0
Susun semula polinomial untuk meletakkannya dalam bentuk piawai. Letakkan terma mengikut tertib daripada kuasa tertinggi hingga terendah.
a+b=10 ab=-\left(-25\right)=25
Untuk menyelesaikan persamaan, faktorkan sebelah kiri mengikut perkumpulan. Pertama sekali, sebelah kiri perlu ditulis semula sebagai -x^{2}+ax+bx-25. Untuk mencari a dan b, sediakan sistem untuk diselesaikan.
1,25 5,5
Oleh kerana ab adalah positif, a dan b mempunyai tanda yang sama. Oleh kerana a+b adalah positif, a dan b kedua-duanya positif. Senaraikan semua pasangan integer yang memberikan hasil 25.
1+25=26 5+5=10
Kira jumlah untuk setiap pasangan.
a=5 b=5
Penyelesaian ialah pasangan yang memberikan jumlah 10.
\left(-x^{2}+5x\right)+\left(5x-25\right)
Tulis semula -x^{2}+10x-25 sebagai \left(-x^{2}+5x\right)+\left(5x-25\right).
-x\left(x-5\right)+5\left(x-5\right)
Faktorkan -x dalam kumpulan pertama dan 5 dalam kumpulan kedua.
\left(x-5\right)\left(-x+5\right)
Faktorkan sebutan lazim x-5 dengan menggunakan sifat kalis agihan.
x=5 x=5
Untuk mencari penyelesaian persamaan, selesaikan x-5=0 dan -x+5=0.
10x=x^{2}+25
Darabkan kedua-dua belah persamaan dengan 2.
10x-x^{2}=25
Tolak x^{2} daripada kedua-dua belah.
10x-x^{2}-25=0
Tolak 25 daripada kedua-dua belah.
-x^{2}+10x-25=0
Semua persamaan dalam bentuk ax^{2}+bx+c=0 boleh diselesaikan menggunakan formula kuadratik: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formula kuadratik memberi dua penyelesaian, satu apabila ± adalah penambahan dan satu lagi apabila ia adalah penolakan.
x=\frac{-10±\sqrt{10^{2}-4\left(-1\right)\left(-25\right)}}{2\left(-1\right)}
Persamaan ini dalam bentuk piawai: ax^{2}+bx+c=0. Gantikan -1 dengan a, 10 dengan b dan -25 dengan c dalam formula kuadratik, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-10±\sqrt{100-4\left(-1\right)\left(-25\right)}}{2\left(-1\right)}
Kuasa dua 10.
x=\frac{-10±\sqrt{100+4\left(-25\right)}}{2\left(-1\right)}
Darabkan -4 kali -1.
x=\frac{-10±\sqrt{100-100}}{2\left(-1\right)}
Darabkan 4 kali -25.
x=\frac{-10±\sqrt{0}}{2\left(-1\right)}
Tambahkan 100 pada -100.
x=-\frac{10}{2\left(-1\right)}
Ambil punca kuasa dua 0.
x=-\frac{10}{-2}
Darabkan 2 kali -1.
x=5
Bahagikan -10 dengan -2.
10x=x^{2}+25
Darabkan kedua-dua belah persamaan dengan 2.
10x-x^{2}=25
Tolak x^{2} daripada kedua-dua belah.
-x^{2}+10x=25
Persamaan kuadratik seperti ini boleh diselesaikan dengan melengkapkan kuasa dua. Untuk melengkapkan kuasa dua, persamaan mestilah pada mulanya dalam bentuk x^{2}+bx=c.
\frac{-x^{2}+10x}{-1}=\frac{25}{-1}
Bahagikan kedua-dua belah dengan -1.
x^{2}+\frac{10}{-1}x=\frac{25}{-1}
Membahagi dengan -1 membuat asal pendaraban dengan -1.
x^{2}-10x=\frac{25}{-1}
Bahagikan 10 dengan -1.
x^{2}-10x=-25
Bahagikan 25 dengan -1.
x^{2}-10x+\left(-5\right)^{2}=-25+\left(-5\right)^{2}
Bahagikan -10 iaitu pekali bagi sebutan x dengan 2 untuk mendapatkan -5. Kemudian tambahkan kuasa dua -5 pada kedua-dua belah persamaan. Langkah ini menjadikan sebelah kiri persamaan kuasa dua sempurna.
x^{2}-10x+25=-25+25
Kuasa dua -5.
x^{2}-10x+25=0
Tambahkan -25 pada 25.
\left(x-5\right)^{2}=0
Faktor x^{2}-10x+25. Umumnya, apabila x^{2}+bx+c adalah kuasa dua sempurna, ia sentiasa boleh difaktorkan sebagai \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-5\right)^{2}}=\sqrt{0}
Ambil punca kuasa dua kedua-dua belah persamaan.
x-5=0 x-5=0
Permudahkan.
x=5 x=5
Tambahkan 5 pada kedua-dua belah persamaan.
x=5
Persamaan kini diselesaikan. Penyelesaian adalah sama.
Contoh
Persamaan kuadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Persamaan linear
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matriks
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Persamaan serentak
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Pembezaan
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Pengamiran
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Had
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}