Selesaikan untuk x
x = -\frac{7}{2} = -3\frac{1}{2} = -3.5
x=4
Graf
Kongsi
Disalin ke papan klip
2x\left(x+3\right)-7=7\left(x+3\right)
Pemboleh ubah x tidak boleh sama dengan -3 kerana pembahagian dengan sifar tidak ditakrifkan. Darabkan kedua-dua belah persamaan dengan x+3.
2x^{2}+6x-7=7\left(x+3\right)
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab 2x dengan x+3.
2x^{2}+6x-7=7x+21
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab 7 dengan x+3.
2x^{2}+6x-7-7x=21
Tolak 7x daripada kedua-dua belah.
2x^{2}-x-7=21
Gabungkan 6x dan -7x untuk mendapatkan -x.
2x^{2}-x-7-21=0
Tolak 21 daripada kedua-dua belah.
2x^{2}-x-28=0
Tolak 21 daripada -7 untuk mendapatkan -28.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-4\times 2\left(-28\right)}}{2\times 2}
Persamaan ini dalam bentuk piawai: ax^{2}+bx+c=0. Gantikan 2 dengan a, -1 dengan b dan -28 dengan c dalam formula kuadratik, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-8\left(-28\right)}}{2\times 2}
Darabkan -4 kali 2.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1+224}}{2\times 2}
Darabkan -8 kali -28.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{225}}{2\times 2}
Tambahkan 1 pada 224.
x=\frac{-\left(-1\right)±15}{2\times 2}
Ambil punca kuasa dua 225.
x=\frac{1±15}{2\times 2}
Nombor bertentangan -1 ialah 1.
x=\frac{1±15}{4}
Darabkan 2 kali 2.
x=\frac{16}{4}
Sekarang selesaikan persamaan x=\frac{1±15}{4} apabila ± ialah plus. Tambahkan 1 pada 15.
x=4
Bahagikan 16 dengan 4.
x=-\frac{14}{4}
Sekarang selesaikan persamaan x=\frac{1±15}{4} apabila ± ialah minus. Tolak 15 daripada 1.
x=-\frac{7}{2}
Kurangkan pecahan \frac{-14}{4} kepada sebutan terendah dengan mengeluarkan dan membatalkan 2.
x=4 x=-\frac{7}{2}
Persamaan kini diselesaikan.
2x\left(x+3\right)-7=7\left(x+3\right)
Pemboleh ubah x tidak boleh sama dengan -3 kerana pembahagian dengan sifar tidak ditakrifkan. Darabkan kedua-dua belah persamaan dengan x+3.
2x^{2}+6x-7=7\left(x+3\right)
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab 2x dengan x+3.
2x^{2}+6x-7=7x+21
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab 7 dengan x+3.
2x^{2}+6x-7-7x=21
Tolak 7x daripada kedua-dua belah.
2x^{2}-x-7=21
Gabungkan 6x dan -7x untuk mendapatkan -x.
2x^{2}-x=21+7
Tambahkan 7 pada kedua-dua belah.
2x^{2}-x=28
Tambahkan 21 dan 7 untuk dapatkan 28.
\frac{2x^{2}-x}{2}=\frac{28}{2}
Bahagikan kedua-dua belah dengan 2.
x^{2}-\frac{1}{2}x=\frac{28}{2}
Membahagi dengan 2 membuat asal pendaraban dengan 2.
x^{2}-\frac{1}{2}x=14
Bahagikan 28 dengan 2.
x^{2}-\frac{1}{2}x+\left(-\frac{1}{4}\right)^{2}=14+\left(-\frac{1}{4}\right)^{2}
Bahagikan -\frac{1}{2} iaitu pekali bagi sebutan x dengan 2 untuk mendapatkan -\frac{1}{4}. Kemudian tambahkan kuasa dua -\frac{1}{4} pada kedua-dua belah persamaan. Langkah ini menjadikan sebelah kiri persamaan kuasa dua sempurna.
x^{2}-\frac{1}{2}x+\frac{1}{16}=14+\frac{1}{16}
Kuasa duakan -\frac{1}{4} dengan kuasa duakan kedua-dua pengangka dan penyebut pecahan.
x^{2}-\frac{1}{2}x+\frac{1}{16}=\frac{225}{16}
Tambahkan 14 pada \frac{1}{16}.
\left(x-\frac{1}{4}\right)^{2}=\frac{225}{16}
Faktor x^{2}-\frac{1}{2}x+\frac{1}{16}. Umumnya, apabila x^{2}+bx+c adalah kuasa dua sempurna, ia sentiasa boleh difaktorkan sebagai \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{1}{4}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{225}{16}}
Ambil punca kuasa dua kedua-dua belah persamaan.
x-\frac{1}{4}=\frac{15}{4} x-\frac{1}{4}=-\frac{15}{4}
Permudahkan.
x=4 x=-\frac{7}{2}
Tambahkan \frac{1}{4} pada kedua-dua belah persamaan.
Contoh
Persamaan kuadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Persamaan linear
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matriks
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Persamaan serentak
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Pembezaan
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Pengamiran
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Had
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}