Langkau ke kandungan utama
Faktor
Tick mark Image
Nilaikan
Tick mark Image

Masalah Sama dari Carian Web

Kongsi

a+b=1 ab=2\left(-1\right)=-2
Faktorkan ungkapan mengikut perkumpulan. Pertama sekali, ungkapan perlu ditulis semula sebagai 2d^{2}+ad+bd-1. Untuk mencari a dan b, sediakan sistem untuk diselesaikan.
a=-1 b=2
Oleh kerana ab adalah negatif, a dan b mempunyai tanda yang bertentangan. Oleh kerana a+b adalah positif, nombor positif mempunyai nilai mutlak yang lebih besar daripada negatif. Satu-satunya pasangan itu ialah penyelesaian sistem.
\left(2d^{2}-d\right)+\left(2d-1\right)
Tulis semula 2d^{2}+d-1 sebagai \left(2d^{2}-d\right)+\left(2d-1\right).
d\left(2d-1\right)+2d-1
Faktorkan d dalam 2d^{2}-d.
\left(2d-1\right)\left(d+1\right)
Faktorkan sebutan lazim 2d-1 dengan menggunakan sifat kalis agihan.
2d^{2}+d-1=0
Polinomial kuadratik boleh difaktorkan dengan menggunakan transformasi ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), apabila x_{1} dan x_{2} merupakan penyelesaian persamaan kuadratik ax^{2}+bx+c=0.
d=\frac{-1±\sqrt{1^{2}-4\times 2\left(-1\right)}}{2\times 2}
Semua persamaan dalam bentuk ax^{2}+bx+c=0 boleh diselesaikan menggunakan formula kuadratik: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formula kuadratik memberi dua penyelesaian, satu apabila ± adalah penambahan dan satu lagi apabila ia adalah penolakan.
d=\frac{-1±\sqrt{1-4\times 2\left(-1\right)}}{2\times 2}
Kuasa dua 1.
d=\frac{-1±\sqrt{1-8\left(-1\right)}}{2\times 2}
Darabkan -4 kali 2.
d=\frac{-1±\sqrt{1+8}}{2\times 2}
Darabkan -8 kali -1.
d=\frac{-1±\sqrt{9}}{2\times 2}
Tambahkan 1 pada 8.
d=\frac{-1±3}{2\times 2}
Ambil punca kuasa dua 9.
d=\frac{-1±3}{4}
Darabkan 2 kali 2.
d=\frac{2}{4}
Sekarang selesaikan persamaan d=\frac{-1±3}{4} apabila ± ialah plus. Tambahkan -1 pada 3.
d=\frac{1}{2}
Kurangkan pecahan \frac{2}{4} kepada sebutan terendah dengan mengeluarkan dan membatalkan 2.
d=-\frac{4}{4}
Sekarang selesaikan persamaan d=\frac{-1±3}{4} apabila ± ialah minus. Tolak 3 daripada -1.
d=-1
Bahagikan -4 dengan 4.
2d^{2}+d-1=2\left(d-\frac{1}{2}\right)\left(d-\left(-1\right)\right)
Faktorkan ungkapan asal menggunakan ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Gantikan \frac{1}{2} dengan x_{1} dan -1 dengan x_{2}.
2d^{2}+d-1=2\left(d-\frac{1}{2}\right)\left(d+1\right)
Permudahkan semua ungkapan dalam bentuk p-\left(-q\right) kepada p+q.
2d^{2}+d-1=2\times \frac{2d-1}{2}\left(d+1\right)
Tolak \frac{1}{2} daripada d dengan mencari penyebut sepunya dan menolak pengangka. Kemudian kurangkan pecahan kepada sebutan terendah yang mungkin.
2d^{2}+d-1=\left(2d-1\right)\left(d+1\right)
Batalkan faktor sepunya terbesar 2 dalam 2 dan 2.