Selesaikan untuk a
a=-1
a = \frac{5}{2} = 2\frac{1}{2} = 2.5
Kongsi
Disalin ke papan klip
2a^{2}=3+3a+2
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab 3 dengan 1+a.
2a^{2}=5+3a
Tambahkan 3 dan 2 untuk dapatkan 5.
2a^{2}-5=3a
Tolak 5 daripada kedua-dua belah.
2a^{2}-5-3a=0
Tolak 3a daripada kedua-dua belah.
2a^{2}-3a-5=0
Susun semula polinomial untuk meletakkannya dalam bentuk piawai. Letakkan terma mengikut tertib daripada kuasa tertinggi hingga terendah.
a+b=-3 ab=2\left(-5\right)=-10
Untuk menyelesaikan persamaan, faktorkan sebelah kiri mengikut perkumpulan. Pertama sekali, sebelah kiri perlu ditulis semula sebagai 2a^{2}+aa+ba-5. Untuk mencari a dan b, sediakan sistem untuk diselesaikan.
1,-10 2,-5
Oleh kerana ab adalah negatif, a dan b mempunyai tanda yang bertentangan. Oleh kerana a+b adalah negatif, nombor negatif mempunyai nilai mutlak yang lebih besar daripada positif. Senaraikan semua pasangan integer yang memberikan hasil -10.
1-10=-9 2-5=-3
Kira jumlah untuk setiap pasangan.
a=-5 b=2
Penyelesaian ialah pasangan yang memberikan jumlah -3.
\left(2a^{2}-5a\right)+\left(2a-5\right)
Tulis semula 2a^{2}-3a-5 sebagai \left(2a^{2}-5a\right)+\left(2a-5\right).
a\left(2a-5\right)+2a-5
Faktorkan a dalam 2a^{2}-5a.
\left(2a-5\right)\left(a+1\right)
Faktorkan sebutan lazim 2a-5 dengan menggunakan sifat kalis agihan.
a=\frac{5}{2} a=-1
Untuk mencari penyelesaian persamaan, selesaikan 2a-5=0 dan a+1=0.
2a^{2}=3+3a+2
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab 3 dengan 1+a.
2a^{2}=5+3a
Tambahkan 3 dan 2 untuk dapatkan 5.
2a^{2}-5=3a
Tolak 5 daripada kedua-dua belah.
2a^{2}-5-3a=0
Tolak 3a daripada kedua-dua belah.
2a^{2}-3a-5=0
Semua persamaan dalam bentuk ax^{2}+bx+c=0 boleh diselesaikan menggunakan formula kuadratik: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formula kuadratik memberi dua penyelesaian, satu apabila ± adalah penambahan dan satu lagi apabila ia adalah penolakan.
a=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{\left(-3\right)^{2}-4\times 2\left(-5\right)}}{2\times 2}
Persamaan ini dalam bentuk piawai: ax^{2}+bx+c=0. Gantikan 2 dengan a, -3 dengan b dan -5 dengan c dalam formula kuadratik, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
a=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9-4\times 2\left(-5\right)}}{2\times 2}
Kuasa dua -3.
a=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9-8\left(-5\right)}}{2\times 2}
Darabkan -4 kali 2.
a=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9+40}}{2\times 2}
Darabkan -8 kali -5.
a=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{49}}{2\times 2}
Tambahkan 9 pada 40.
a=\frac{-\left(-3\right)±7}{2\times 2}
Ambil punca kuasa dua 49.
a=\frac{3±7}{2\times 2}
Nombor bertentangan -3 ialah 3.
a=\frac{3±7}{4}
Darabkan 2 kali 2.
a=\frac{10}{4}
Sekarang selesaikan persamaan a=\frac{3±7}{4} apabila ± ialah plus. Tambahkan 3 pada 7.
a=\frac{5}{2}
Kurangkan pecahan \frac{10}{4} kepada sebutan terendah dengan mengeluarkan dan membatalkan 2.
a=-\frac{4}{4}
Sekarang selesaikan persamaan a=\frac{3±7}{4} apabila ± ialah minus. Tolak 7 daripada 3.
a=-1
Bahagikan -4 dengan 4.
a=\frac{5}{2} a=-1
Persamaan kini diselesaikan.
2a^{2}=3+3a+2
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab 3 dengan 1+a.
2a^{2}=5+3a
Tambahkan 3 dan 2 untuk dapatkan 5.
2a^{2}-3a=5
Tolak 3a daripada kedua-dua belah.
\frac{2a^{2}-3a}{2}=\frac{5}{2}
Bahagikan kedua-dua belah dengan 2.
a^{2}-\frac{3}{2}a=\frac{5}{2}
Membahagi dengan 2 membuat asal pendaraban dengan 2.
a^{2}-\frac{3}{2}a+\left(-\frac{3}{4}\right)^{2}=\frac{5}{2}+\left(-\frac{3}{4}\right)^{2}
Bahagikan -\frac{3}{2} iaitu pekali bagi sebutan x dengan 2 untuk mendapatkan -\frac{3}{4}. Kemudian tambahkan kuasa dua -\frac{3}{4} pada kedua-dua belah persamaan. Langkah ini menjadikan sebelah kiri persamaan kuasa dua sempurna.
a^{2}-\frac{3}{2}a+\frac{9}{16}=\frac{5}{2}+\frac{9}{16}
Kuasa duakan -\frac{3}{4} dengan kuasa duakan kedua-dua pengangka dan penyebut pecahan.
a^{2}-\frac{3}{2}a+\frac{9}{16}=\frac{49}{16}
Tambahkan \frac{5}{2} pada \frac{9}{16} dengan mencari satu penyebut sepunya dan menambah pengangka. Kemudian kurangkan pecahan kepada sebutan terendah yang mungkin.
\left(a-\frac{3}{4}\right)^{2}=\frac{49}{16}
Faktor a^{2}-\frac{3}{2}a+\frac{9}{16}. Umumnya, apabila x^{2}+bx+c adalah kuasa dua sempurna, ia sentiasa boleh difaktorkan sebagai \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(a-\frac{3}{4}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{49}{16}}
Ambil punca kuasa dua kedua-dua belah persamaan.
a-\frac{3}{4}=\frac{7}{4} a-\frac{3}{4}=-\frac{7}{4}
Permudahkan.
a=\frac{5}{2} a=-1
Tambahkan \frac{3}{4} pada kedua-dua belah persamaan.
Contoh
Persamaan kuadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Persamaan linear
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matriks
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Persamaan serentak
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Pembezaan
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Pengamiran
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Had
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}