Langkau ke kandungan utama
Selesaikan untuk m
Tick mark Image

Masalah Sama dari Carian Web

Kongsi

2-\frac{1}{3}m-\frac{1}{3}\left(-1\right)=2
Gunakan sifat kalis agihan untuk mendarab -\frac{1}{3} dengan m-1.
2-\frac{1}{3}m+\frac{1}{3}=2
Darabkan -\frac{1}{3} dan -1 untuk mendapatkan \frac{1}{3}.
\frac{6}{3}-\frac{1}{3}m+\frac{1}{3}=2
Tukar 2 kepada pecahan \frac{6}{3}.
\frac{6+1}{3}-\frac{1}{3}m=2
Oleh kerana \frac{6}{3} dan \frac{1}{3} mempunyai penyebut yang sama, tambahkan dengan menambahkan pengangka.
\frac{7}{3}-\frac{1}{3}m=2
Tambahkan 6 dan 1 untuk dapatkan 7.
-\frac{1}{3}m=2-\frac{7}{3}
Tolak \frac{7}{3} daripada kedua-dua belah.
-\frac{1}{3}m=\frac{6}{3}-\frac{7}{3}
Tukar 2 kepada pecahan \frac{6}{3}.
-\frac{1}{3}m=\frac{6-7}{3}
Oleh kerana \frac{6}{3} dan \frac{7}{3} mempunyai penyebut yang sama, tolakkan dengan menolakkan pengangka.
-\frac{1}{3}m=-\frac{1}{3}
Tolak 7 daripada 6 untuk mendapatkan -1.
m=-\frac{1}{3}\left(-3\right)
Darabkan kedua-dua belah dengan -3, salingan -\frac{1}{3}.
m=\frac{-\left(-3\right)}{3}
Nyatakan -\frac{1}{3}\left(-3\right) sebagai pecahan tunggal.
m=\frac{3}{3}
Darabkan -1 dan -3 untuk mendapatkan 3.
m=1
Bahagikan 3 dengan 3 untuk mendapatkan 1.