Langkau ke kandungan utama
Selesaikan untuk x
Tick mark Image
Graf

Masalah Sama dari Carian Web

Kongsi

1-x^{2}-2x^{2}=-1+x
Tolak 2x^{2} daripada kedua-dua belah.
1-3x^{2}=-1+x
Gabungkan -x^{2} dan -2x^{2} untuk mendapatkan -3x^{2}.
1-3x^{2}-\left(-1\right)=x
Tolak -1 daripada kedua-dua belah.
1-3x^{2}+1=x
Nombor bertentangan -1 ialah 1.
2\times 1-3x^{2}=x
Gabungkan 1 dan 1 untuk mendapatkan 2\times 1.
2\times 1-3x^{2}-x=0
Tolak x daripada kedua-dua belah.
2-3x^{2}-x=0
Darabkan 2 dan 1 untuk mendapatkan 2.
-3x^{2}-x+2=0
Susun semula polinomial untuk meletakkannya dalam bentuk piawai. Letakkan terma mengikut tertib daripada kuasa tertinggi hingga terendah.
a+b=-1 ab=-3\times 2=-6
Untuk menyelesaikan persamaan, faktorkan sebelah kiri mengikut perkumpulan. Pertama sekali, sebelah kiri perlu ditulis semula sebagai -3x^{2}+ax+bx+2. Untuk mencari a dan b, sediakan sistem untuk diselesaikan.
1,-6 2,-3
Oleh kerana ab adalah negatif, a dan b mempunyai tanda yang bertentangan. Oleh kerana a+b adalah negatif, nombor negatif mempunyai nilai mutlak yang lebih besar daripada positif. Senaraikan semua pasangan integer yang memberikan hasil -6.
1-6=-5 2-3=-1
Kira jumlah untuk setiap pasangan.
a=2 b=-3
Penyelesaian ialah pasangan yang memberikan jumlah -1.
\left(-3x^{2}+2x\right)+\left(-3x+2\right)
Tulis semula -3x^{2}-x+2 sebagai \left(-3x^{2}+2x\right)+\left(-3x+2\right).
-x\left(3x-2\right)-\left(3x-2\right)
Faktorkan -x dalam kumpulan pertama dan -1 dalam kumpulan kedua.
\left(3x-2\right)\left(-x-1\right)
Faktorkan sebutan lazim 3x-2 dengan menggunakan sifat kalis agihan.
x=\frac{2}{3} x=-1
Untuk mencari penyelesaian persamaan, selesaikan 3x-2=0 dan -x-1=0.
1-x^{2}-2x^{2}=-1+x
Tolak 2x^{2} daripada kedua-dua belah.
1-3x^{2}=-1+x
Gabungkan -x^{2} dan -2x^{2} untuk mendapatkan -3x^{2}.
1-3x^{2}-\left(-1\right)=x
Tolak -1 daripada kedua-dua belah.
1-3x^{2}+1=x
Nombor bertentangan -1 ialah 1.
2\times 1-3x^{2}=x
Gabungkan 1 dan 1 untuk mendapatkan 2\times 1.
2\times 1-3x^{2}-x=0
Tolak x daripada kedua-dua belah.
2-3x^{2}-x=0
Darabkan 2 dan 1 untuk mendapatkan 2.
-3x^{2}-x+2=0
Semua persamaan dalam bentuk ax^{2}+bx+c=0 boleh diselesaikan menggunakan formula kuadratik: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formula kuadratik memberi dua penyelesaian, satu apabila ± adalah penambahan dan satu lagi apabila ia adalah penolakan.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-4\left(-3\right)\times 2}}{2\left(-3\right)}
Persamaan ini dalam bentuk piawai: ax^{2}+bx+c=0. Gantikan -3 dengan a, -1 dengan b dan 2 dengan c dalam formula kuadratik, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1+12\times 2}}{2\left(-3\right)}
Darabkan -4 kali -3.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1+24}}{2\left(-3\right)}
Darabkan 12 kali 2.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{25}}{2\left(-3\right)}
Tambahkan 1 pada 24.
x=\frac{-\left(-1\right)±5}{2\left(-3\right)}
Ambil punca kuasa dua 25.
x=\frac{1±5}{2\left(-3\right)}
Nombor bertentangan -1 ialah 1.
x=\frac{1±5}{-6}
Darabkan 2 kali -3.
x=\frac{6}{-6}
Sekarang selesaikan persamaan x=\frac{1±5}{-6} apabila ± ialah plus. Tambahkan 1 pada 5.
x=-1
Bahagikan 6 dengan -6.
x=-\frac{4}{-6}
Sekarang selesaikan persamaan x=\frac{1±5}{-6} apabila ± ialah minus. Tolak 5 daripada 1.
x=\frac{2}{3}
Kurangkan pecahan \frac{-4}{-6} kepada sebutan terendah dengan mengeluarkan dan membatalkan 2.
x=-1 x=\frac{2}{3}
Persamaan kini diselesaikan.
1-x^{2}-2x^{2}=-1+x
Tolak 2x^{2} daripada kedua-dua belah.
1-3x^{2}=-1+x
Gabungkan -x^{2} dan -2x^{2} untuk mendapatkan -3x^{2}.
1-3x^{2}-x=-1
Tolak x daripada kedua-dua belah.
-3x^{2}-x=-1-1
Tolak 1 daripada kedua-dua belah.
-3x^{2}-x=-2
Tolak 1 daripada -1 untuk mendapatkan -2.
\frac{-3x^{2}-x}{-3}=-\frac{2}{-3}
Bahagikan kedua-dua belah dengan -3.
x^{2}+\left(-\frac{1}{-3}\right)x=-\frac{2}{-3}
Membahagi dengan -3 membuat asal pendaraban dengan -3.
x^{2}+\frac{1}{3}x=-\frac{2}{-3}
Bahagikan -1 dengan -3.
x^{2}+\frac{1}{3}x=\frac{2}{3}
Bahagikan -2 dengan -3.
x^{2}+\frac{1}{3}x+\left(\frac{1}{6}\right)^{2}=\frac{2}{3}+\left(\frac{1}{6}\right)^{2}
Bahagikan \frac{1}{3} iaitu pekali bagi sebutan x dengan 2 untuk mendapatkan \frac{1}{6}. Kemudian tambahkan kuasa dua \frac{1}{6} pada kedua-dua belah persamaan. Langkah ini menjadikan sebelah kiri persamaan kuasa dua sempurna.
x^{2}+\frac{1}{3}x+\frac{1}{36}=\frac{2}{3}+\frac{1}{36}
Kuasa duakan \frac{1}{6} dengan kuasa duakan kedua-dua pengangka dan penyebut pecahan.
x^{2}+\frac{1}{3}x+\frac{1}{36}=\frac{25}{36}
Tambahkan \frac{2}{3} pada \frac{1}{36} dengan mencari satu penyebut sepunya dan menambah pengangka. Kemudian kurangkan pecahan kepada sebutan terendah yang mungkin.
\left(x+\frac{1}{6}\right)^{2}=\frac{25}{36}
Faktor x^{2}+\frac{1}{3}x+\frac{1}{36}. Umumnya, apabila x^{2}+bx+c adalah kuasa dua sempurna, ia sentiasa boleh difaktorkan sebagai \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+\frac{1}{6}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{25}{36}}
Ambil punca kuasa dua kedua-dua belah persamaan.
x+\frac{1}{6}=\frac{5}{6} x+\frac{1}{6}=-\frac{5}{6}
Permudahkan.
x=\frac{2}{3} x=-1
Tolak \frac{1}{6} daripada kedua-dua belah persamaan.